İmamoğlu’ndan Murat Kurum yorumu: Allah herkese böyle bir rakip versin

İmamoğlu’ndan Murat Kurum yorumu: Allah herkese böyle bir rakip versin
5 Mart 2024 10:26

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın “Demokrasi Meydanı” programında sorularını yanıtladı. İmamoğlu’nun açıklamaları şöyle:

 

 

Fotoğraf: AFP

 

 

İmamoğlu’nun açıklamaları şöyle;

 

 

‘Bir önde bir geride giden 14 ilçemiz var, 14 ilçede de iddialı konumdayız. ‘Vatandaşımız çok derin analiz ediyor.

 

 

‘MUHAFAZAKAR KADIN SEÇMEN YOĞUNLUĞU’

 
14 yıldır siyasetin içindeyim. Çok farklı sahalar gördük Anadolu’da. Gördüğümüzün üstünde halk meydanı var. Aile toplantısı yapacağız desek herkes öyle gelir. Araştırmacılar ev kadınları daha çok oy veriyor diye söylüyor. Ciddi bir fark görünüyor. Biz bunu İstanbul’da yıktığımızı da düşünüyorum.

 

 

100 KREŞ AÇTIK, 100 KREŞ DAHA AÇACAĞIZ

 
‘100 tane kreş açtık, 100 tane daha açacağız. Kadın İstihdamını destekliyoruz hedefimiz 1 yılda 20.000 çocuğa kreş hizmeti vermek istiyoruz. 5 senede 100.000 çocuk yapıyor. 50 kreş şu anda belirlendi, bazıları inşaatta bazıları yapım aşamasında bu yıl içinde çoğu bitecek.

Önümüzdeki 5 yıl içinde kreş açmaya devam edeceğiz. Kreşlerde çalışan uzmanlarımızın da %98’i kadın… Kadın istihdamına önem veriyoruz.’

 

MELEN AÇIKLAMASI

 
Melen bir baraja dönüşecekti İstanbul’un günlük su ihtiyacını karşılayacaktı. Çok kötü mühendislikle beraber oradaki yatırım çöp oldu. Melen projesi tam bir rezalet, tam bir iş bilmemezlik…
İSTANBUL İTTİFAKI AÇIKLAMASI

 
Bizim yönetim anlayışımızda, hizmet anlayışımızda, siyaset anlayışımızda da İstanbul İttifakı var. Bu partiler ötesi bir durum.

 

 

ALTYAPIDAKİ ÇALIŞMALAR

 
Örneğin İSKİ’nin yaptığı yatırımlar. Atık su arıtma tesisleri, şimdi Yenikapı’da attığımız temel gibi. Yenikapı’da örneğin inşaatın kuruldan çıkan iznin zaman alması. Bazen siyasi bazen teknik… Ama atık su arıtmada muazzam işler yaptık. Aynı zamanda temiz suda… Anadolu yakasında tünel imalatına girdik. Avrupa yakası kuraklığın etkilediği sahalar. Boğazdan gelen su hatlarının çok verimli çalışması lazım. Atıl durumdaki hatları yeniden açtık. Ömerli’de tesisler açtık.

 

 

SEL BASKINI SORUNU ÇÖZÜLDÜ

 
Şu anda İstanbul’a en yüksek seviyede dahi yağmur yağsa. Sel ve su baskınları ile altyapı sorunları yüzde 90 oranında çözüldü. Pandemi zamanında biz bu sorunları yüzde 70 oranında çözdük.

 

 

GENÇLER DEVRİM YAPACAK

 
İstanbul ittifakı diye boşuna demedik. Hizmet ve siyaset anlayışımızda var. Partiler ötesi bir durum. Aylar önce bir gazeteye yazmıştım. Bu ittifak partiler ötesi bir ittifaktır. Sahada da bu ittifak var. Bu seçim sürprizleriyle Türkiye demokrasi, yerel seçim tarihine, yeni nesil belediyecilik tarihine başlangıç noktası olarak yazacak. Özellikle gençler devrim yapacak.

 

 

5 YILIN MUHASEBESİ

 
5 yılın en göze çarpan hattı ekonomi. Çünkü biz emrelerini yerel seçim öncesi göstermeye başlayan kriz sinyallerini veren dönemi yaşamaya başlamıştık. Buna rağmen yeni yatırımlar diyerek tıkır tıkır çalışan belediye kavramını öne çıkardık. 150 proje dedik, 300’e çıkardık. Yatırım yapan, kalkınmacı bir belediyeceliği. İstanbul’un yoksullukla mücadeleyi önde tutan bir belediyeciliği yaptık.

700 terörist dendi, bir kişi çıkmadı. Hırsız dediler, siyasi jargon dediler. Böyle bir şey olabilir mi. Yatırımın yanında böyle bir saldırı altındaydık. 6. ayda bir pandemi yaşadık ve hayat dondu. Pandemide dünyada en yerel yönetimler desteklendi, biz sıfır destek aldı. İnanılmaz bir gelir düşüşü oldu.

 

 

‘CEZALANDIRILIYOR’ TARTIŞMASI

 
Bal gibi cezalandırıyor. Kendi söyledi. Hatay’da hizmet geldi mi dedi. Düşünebiliyor musunuz, olacak iş değil. Türkiye’yi tabii ki siz yönetiyorsunuz. Siz yönettiğiniz için ekonomi kötü. Biz yönettiğimiz için metro yapıyoruz.

 

 

BÜTÇEDE DENGEYİ YAKALADIK

 
5 yıllık dönemde gelir 17 milyar dolara düştü. Merkezi sistemden aldığımız gelirin payı yüzde 65’e kadar düştü. Gider de yaklaşık 19 milyar dolar. Satış izinlerimizin yüzde 40’ını vermediler. Bizim borçlanmamıza izin vermediler, ona rağmen kasayı döndürdük. Önceki döneme göre bütçe açığını neredeyse yarıya indirmişiz. Bütçe dengesi yakalamışız. Pandemiye ve sosyal yardımları kat kat artırmamıza rağmen. 1 milyon 200 bin haneye kadar çıktı sosyal yardımlar. Bu dönemde 10 metroyu stop ettiler. Bizim dönemde 10’u birden başlatıldı. Yenilerine başlanacaktı, müsaade etmediler.

 

İBB BORCA BATTI İDDİALARINA YANIT

 
Göreve geldiğimizin 6. ayında pandemi yaşadık. Kaybettiğimiz insan sayısını bile alamıyoruz TÜİK’ten. Pandemide dünyada en fazla yerel yönetimler desteklendi, bizde tam tersi. Bütün bu dönemde gelir düşüşü yaşandı. Ekonomi kötü biz metro yapıyoruz.

İBB hiç bir şey yapmadı, borca boğuldu bunlar külliyen yalan. Borçlanmamızı bile vermediler. Bizim belediyede kasımda bütçemiz oylanır, gelir giderini kapatmamız için borçlanmaya ihtiyacımız var. Bazı yıllarda 2021 olsa gerek. Bizim borçlanmamıza izin vermediler ona rağmen kasayı döndürdük.

 

 

‘MURAT KURUM’ NASIL BİR RAKİP?

 
İsmail Küçükkaya’nın Murat Kurum nasıl bir rakip sorusuna yanıt veren İmamoğlu;

 
Allah herkese öyle bir rakip versin derim de ayıp olur. Vasat tavırları keşke yapmasa, ben öyle bir rakip istemem. Bir hukukumuz var. Yaptığı işlemlerle ilgili ne kadar yanlışı, eksiği olduğunu bildiğim için… Bir kişinin buyruğuyla , emriyle böyle bir şey olur mu?

 
Şaka gibi ya.. ‘İstanbul düşerse, Gazze düşer’e döndü iş. Ya şaka gibi ya. Kendi Cumhurbaşkanı’na laf atıyor. ‘Sen Gazze’ye yardım yapamadın, ben belediye başkanı olup yardım yapacağım’ diyor.

 

 

 

İSTANBUL METRO AÇIKLAMASI

 

 
İstanbul’daki 10 metroyu biz yaptık diyorlar. Evet, 10 metronun ihalesini onlar yaptı. Ama ortada proje yok. İhale var proje yok. Biz o projeleri revize ettik. Onların 3 yılda yüzde 36’da bıraktığı projeleri biz yüzde 100’e tamamladık. Ben çok üzülüyorum onun için. Vasat bir durum. Bir kariyeri var. Yazık ya. Biraz kendin ol…

İMAMOĞLU: Kurum, İstanbul’u bilmiyor. Ben bu şehri sokak sokak, semt semt biliyorum. Büyükçekmece, Küçükçekmece karıştırması. Dün metrobüsü Sultanbeyli’ye getireceğim demiş. Metrobüs başka bir hat. Bilmiyor, bilmiyor. İstanbul’u bilmiyor.

 

 

İSTANBUL’DA BEKLENEN OLASI DEPREM

 

 
Faiz sebepmiş, Enflasyon sonuç dedi, perişan oldu memleket. Paramız pul oldu. Kritik sorunlar bizi kentsel dönüşümle ilgili de vurdu. 300 bin konut yapacağım diyor. Acemilik diyorum. Bu olmaz. Kanal İstanbul sorusuna ‘bana bu soruyu sormayın’ diyor. Kanal İstanbul’a Murat Kurum karar verebilir mi? Kim karar verir?

Hani başlıyorlardı. Kurum çıktı televizyonda ‘Yapacağız’ dedi. Şimdi ‘Milletin gündeminde olmayan bizim gündemimizde yok’ diyor. Kelime oyunu bu.