‘İktidar lüksten vazgeçmedikçe enflasyon düşmez’

‘İktidar lüksten vazgeçmedikçe enflasyon düşmez’
12 Şubat 2024 11:50

Mahfi Eğilmez, bütçe harcamaları yüzde 100 artarken enflasyonun yüzde 33’e inmeyeceğini vurguladı ve “kamuda lüks tüketim azaltılmalı” çağrısı yaptı.

 

Fotoğraf: EPA

 

Ekonomi yönetimi enflasyonu düşürmek için vatandaşların temel ihtiyaçlara olan talebini bile baskılamaya çalışırken Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi için öncelikle kamuda lüks tüketimin azaltılması gerektiğini vurguladı. Sözcü’de yer alan habere göre Prof. Dr. Işın Çelebi ve Dr. Mahfi Eğilmez, Altınbaş Üniversitesi’nin ‘Ekonomi Söyleşileri’nde gündemi değerlendirdi. Bütçe harcamalarının yüzde 100 arttığı bir yerde enflasyonun yüzde 65’ten yüzde 33’e indirilemeyeceğini savunan Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyon ile mücadelede kısa vadeli çözümlerin yeterli olmadığını dile getirdi.

 

 

‘EN YUKARIDAN BAŞLAMALI’

 

 

Kamudaki tasarruf tedbirlerinin bu nedenle hayati önem taşındığını, bunun da kırtasiye malzemelerini kısmakla olmayacağını vurgulayan Eğilmez, tasarrufun en yukarıdan başlayarak yapılması gerektiğini anlattı. Eğilmez, “Geçmişte biz tasarruf tedbirleri yaşadık. ‘Bu lüks arabalar satılacak, lüks konutlar kiralanmayacak. Daha mütevazı olanlar kullanılacak” denildi. Öyle de yapıldı. İnsanlar rol model olarak yöneticilerine bakarlar, onlar lüksten vazgeçmiyorsa ben neden yapayım diye düşünürler” diyerek yöneticilere önemli görev düştüğünü dile getirdi. Dr. Mahfi Eğilmez ayrıca maliye politikalarında sıkılaşma beklediğini de sözlerine ekledi. Prof. Dr. Işın Çelebi ise dünyada enflasyonla mücadelede başarılı olma kriterinin tek haneli rakamlara inmesi olduğuna değinerek, yüzde 140’tan yüzde 50’ye düşürülmesinin başarı olmayacağını söyledi. Çelebi, Türkiye’de 2024 Ocak ayında ilan edilen enflasyon oranının yüzde 64.7 olmasının, enflasyon ile mücadelede başarılı olunamadığını gösterdiğine dikkat çekti.

 
Enflasyonla mücadele programı yok

 
Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin sınıf atlayabilmesi için yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Eğilmez, hukuk, eğitim gibi alanlarda “yapısal reform” çağrısı yaparak “30 yıl önce başlasaydık biz bugün Avrupalıydık” dedi. Bütçe açığının enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığının altını çizen Eğilmez, “2022 bütçesi 143 milyar açık vermiş. 2023’te bütçe açığı 1.4 trilyona çıkmış. 2024 bütçesi ise daha başlangıç aşamasında 2.7 trilyon açık veriyor. Bu, enflasyonla mücadele de, bir programın uygulanamadığını gösteriyor bize” diye konuştu.

 

 

‘Ağır vergilere hazır olunmalı’

 
Prof. Dr. Çelebi, nisan ve mayıs aylarında sıkılaşmanın dozunun artabileceğini işaret ederek toplumun ağır vergilere hazır olması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin vergi reformuna ihtiyaç duyduğunu belirten Çelebi, gelir dağılımındaki bozulmaya dikkat çekti. Çelebi, “En üst gelir grubu toplam gelirin yani gayrisafi milli hasılanın yüzde 50’sini alırken, nüfusun yüzde 80’i de geri kalan gelirin yüzde 50’sini paylaşıyor. En alt gelir grubu olan yüzde 20, gelirin yüzde 5.9’unu
alıyor” ifadelerin kullandı.