Hikmet Sami Türk: Tank Palet Fabrikası antlaşması bozulmalı!

Hikmet Sami Türk: Tank Palet Fabrikası antlaşması bozulmalı!
30 Kasım 2019 09:40

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası antlaşmasının usulsüz olduğunu, iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Türk, “Fabrikanın işletme hakkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yayımlanmamış bir kararıyla 25 yıllığına yüzde 50 Türk, yüzde 50 Katar sermayeli bir ortaklığa devri, usulsüz bir özelleştirme işlemi olarak görülmektedir” dedi.

 

 

Yeniçağ’dan Fatih Erboz’un haberine göre Özelleştirme yöntemlerinin kanunla düzenlendiğini belirten Sami Türk, şöyle devam etti: “Özelleştirme yöntemlerini düzenleyen 18. maddede ‘işletme hakkının verilmesi’, ‘kuruluşların bir bütün olarak veya aktiflerindeki mal ve hizmet üretim birimlerinin, mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla, bedel karşılığında belli bir süre ve şartlarla işletilmesi hakkının verilmesi’ olarak tanımlanmıştır. Aynı madde uyarınca ‘Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşların değer tespiti çalışmaları, İdarede oluşturulan değer tespit komisyonları tarafından; özelleştirme yöntemlerinin uygulanmasına ilişkin ihale işlemleri ise, bu Kanuna göre oluşturulan ihale komisyonları tarafından yürütülür.’ ‘İhale Usulleri’ başlığı altında ihalelerin ‘kapalı teklif, pazarlık, açık artırma, belli istekliler arasında kapalı teklif usulü ile’ yapılacağı belirtilmiş ve bunların her biri ayrı ayrı düzenlenmiştir.”

 

 

Hikmet Sami Türk, halkın ödediği vergilerle meydana getirilen kuruluşların özelleştirilmesine yetkili kurullarca belirli bir usule göre karar verilmesini, özelleştirmenin gerçek değer üzerinden bedel karşılığında yapılmasını, uygulamanın bu amaçla oluşturulmuş organlarca yürütülmesini sağlamak olduğunu belirtti. Sami Türk, oysa Tank Palet Fabrikası’nın işletme hakkının devrinde bu hükümlere uyulmadığını, işlemin Cumhurbaşkanı’nın kararıyla yasanın öngördüğü usul dışında bir yöntemle gerçekleştirildiğini ifade etti.

 

Askeri bir fabrikanın yarı yarıya yabancı devlet katılımıyla oluşturulmuş bir ortaklığa devrinin ayrıca sakıncalı bir boyut oluşturduğunu belirten Sami Türk, şöyle konuştu: “Türk ordusu, kara savaşlarının en önemli araçlarını 25 yıl boyunca kendi kontrolündeki bir fabrikadan değil yarı yarıya yabancı devlet kontrolündeki bir fabrikadan sağlayacak. Yüzde 50 finansman dışında Katar’ın tank palet üretiminin geliştirilmesine ne ölçüde teknolojik katkıda bulunabileceği bilinmiyor. Yapılan yanlıştan dönülmesi için Katar’la varılacak dostça bir antlaşma ile işlemin iptali ve fabrikanın geri alınması, en uygun yol olarak görünmektedir. 4046 sayılı Kanun’un 4. maddesinde ‘özelleştirme kapsamına alınmış olan kuruluşların eski statülerine iade edilmesi’ de öngörülmüştür.”