Her gün at ve eşekle su taşıyorlar

Her gün at ve eşekle su taşıyorlar
4 Ocak 2013 11:20

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde, Mezra Köyü sakinleri günlük su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için her gün 2 km uzaklıktaki kuyudan at ve eşeklerle su taşımak zorunda kalıyor…

 

 

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde, Mezra Köyü sakinleri köylerinde su bulunmadığı için her gün 2 kilometre uzaklıktaki kuyudan at ve eşekle su taşıyor. Her gün en az bir kez 2 kilometre uzaklıktaki kuyuya giderek su taşıyan kadınlar, yaşadıkları çilenin son bulmasını istiyor.

 

Siverek’te 55 kilometre uzaklıktaki 120 nüfuslu Mezra Köyü’nde, içme suyu ihtiyacının karşılanması için birçok kez köy ve yakın çevresinde sondaj çalışması yapıldı ama sonuca ulaşılamadı. Sondaj çalışmalarında su bulunamayınca köylüler su ihtiyaçlarını karşılamak için her gün 2 kilometre uzaklıkta bulunan kuyuya gidiyor. Eşek ve atlarla kuyuya giden kadınlar, sağlıklı olmadığını ifade ettikleri suları yanlarındaki bidonlarına doldurarak evlerine taşıyor. Her gün su taşıma çilesi yaşadıklarını anlatan köylü kadınlar, yetkililerin sondaj çalışması ile su bularak sorunlarını çözmesini istiyor. At ve eşek sırtında köye su taşıyan kadınlar, susuzluğun bedelini kendilerinin ödediğini savunarak, “Yaz, kış, yağmur, çamur demeden her gün bidonlarımızı alıp kuyuya gidiyor, eşeklerle köye su taşıyoruz. Yıllardır yaşadığımız bu sorunu yetkililerin çözmesini ve su çilemizi sona erdirmesini istiyoruz” dedi.

 

 

KAYMAKAM ERKAL: SONDAJ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Siverek Kaymakamı Hamza Erkal ise ilçenin birçok yerleşim yerinde susuzluk olduğunu ifade etti. Su sorununun çözümü için yoğun şekilde çalıştıklarını anlatan Kaymakam Erkal, “Birçok köy ve bağlı mezralarda yaşanan bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. İl Özel İdaresi’ne ait bir sondajımız makinemiz var. Bu makineyle kuyu açmaya çalışıyoruz. Çünkü kaynak yok. Geçmiş yıllarda da epey kuyu açılmış, derine inilmediği için pek fazla su bulunamamış. Şimdi biz eskinden kuyu açılan yerlerde tekrar sondaj çalışması yapıyoruz ve bazı yerlerde 400 metreye kadar iniyoruz. Yeniden denediğimiz bazı noktalarda su bulduk. Şu anda sıkıntı yaşanan Mezra Köyü’nde de yeniden bir kuyu açma planımız var. Programa koyduk ve sırası geldiğinde bu köyümüzde de 400 metre derinliğe ineceğiz ve su bulacağımızı düşünüyorum. Fakat çok susuz köy ve mezramız olduğu için bu işlemler biraz zaman gerektiriyor” diye konuştu.