Hayat pahalılığı boğaza dayandı

Hayat pahalılığı boğaza dayandı
10 Ekim 2014 09:33

Dünyada 6 aydır üst üste ucuzlamasına rağmen, Türkiye’de hızla zamlanan gıda fiyatları vatandaşın kâbusu oldu. TÜİK’e göre, Tür-kiye’de perakende satışlar Ağustos ayında reel bazda yüzde 0.1 küçüldü. En büyük düşüş, ortalamadan 9 kat daha hızlı gerileyen gıda harcamalarında görüldü.

 

 

 

 

Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’deki pahalılık milletin boğazından kesmesine neden oluyor. Merkez Bankası’nın yüksek enflasyona neden olarak gösterdiği gıda fiyatları, perakende satışları da etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ağustos ayına ait mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi bir önceki aya yüzde 0.1 oranında azaldı. Gıda, içecek ve tütün satışlarında da yüzde 0.9 düşüş yaşandı. Yani bu alandaki gerileme, toplam perakende hacmindeki ortalama düşüşün 9 katı oldu.

 

 

Dünyada gıda fiyatları düşüyor

 

 

Türkiye’deki fiyatlar yükselirken; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) küresel fiyatlardaki gelişmeleri baz alarak hazırladığı “FAO Gıda Fiyatları Endeksi” ise altı aydır sürekli düşüş hâlinde. FAO’ya göre, gıda fiyatları endeksi Eylül ayında yüzde 2.6 düştü. Böylece endeks 2010 yılı Ağustos’undan bu yanaki en düşük seviyeye geriledi. Alt gruplara bakıldığın en büyük düşüş şeker ve sütte yaşandı. Buğday, mısır ve bitkisel yağ fiyatlarında da düşüş yaşandı.

 

 

MB: Gıdada yüksek seyir sürüyor

 

 

Öte yandan, Merkez Bankası’nın Eylül ayı enflasyon verilerine ilişkin “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunda; yüksek enflasyona gıda fiyatlarının neden olduğu tekrar dile getirildi. “Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir sürmüştür” denen raporda, “Gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısı 0.12 puan düşüş gösterse de alt gruplar arasında en yüksek katkı 3.36 puan ile hâlen bu gruba aittir” değerlendirmesi yapıldı. Merkez’in raporunda Ekim ayından itibaren geçerli yüzde 9’luk doğalgaz ve elektrik zamlarının enflasyona doğrudan katkısının yaklaşık 0.4 puan olmasının beklendiği kaydedildi.

 

 

Kaynak: Taraf / GÖKHAN ERKUŞ