Hasır Set Nedir?

Hasır Set Nedir?
16 Eylül 2022 12:01

Evlilik; insan hayatındaki en önemli günlerden birisidir. Bu özel günü değerli kılan detayların başında tahmin edebileceğiniz gibi düğün gelir. Çiftler; ailelerini, arkadaşlarını ve akrabalarını düğüne çağırarak onlarla mutluluklarını paylaşmak isterler. Düğünlerin vazgeçilmez unsurlarından birisi de takı törenidir. Düğüne gelenler; çifte birbirinden güzel takı ve aksesuarları hediye ederler. Hasır set; en çok tercih edilen takı seçeneklerinden birisidir.

Trabzon Hasırı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?

1900’lü yılların başında Rus İhtilali sırasında Trabzon’a sığınan Kafkaslar; beraberlerinde bu sanatı da getirmişlerdir. Hasır örme işi; bir el sanatı olarak tanımlanabilir. Trabzonlu kadınlar; hasır örme işini üstlenerek bu kültürü şehre kazandırmışlardır. Trabzon hasırı; altın veya gümüşün kullanıldığı tıpkı bir zırh gibi örme işlemlerinin gerçekleştirildiği sanat olarak tanımlanabilir. Trabzonlu kadınlar; yıllar içerisinde bu sanatı geliştirerek hasır bilezik örmeye başlamışlardır. Belirli bir kalınlığa sahip olan altın veya gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesi ile yapılan bir el sanatıdır. Trabzon hasır set; yıllar içerisinde popülerliğini Trabzon’un dışına taşımayı başarmıştır.

Trabzon hasırı; tahmin edebileceğiniz gibi başrolünde son derece ince bir işçiliğin olduğu el sanatıdır. Trabzonlu kadınların büyük bir emek ile gerçekleştirdikleri Trabzon hasırı görüp görebileceğiniz en değerli takıların başında gelir. Yalnızca 18-20 santimetrelik bir Trabzon bileziği dahi ortalama 15-20 gün içerisinde hazırlanır. Değerli ve özel bir ziynet eşyası olarak kendisini gösteren hasır set; kendisi için ödenen parayı sonuna kadar hak eder.

Hasır set; her genç kızın hayalidir. Düğününde kendisine böylesine değerli bir hediye verilen genç kızın ne kadar mutlu olacağını söylemeye gerek yok! Ayrıca, Trabzon hasırının yıllar içerisinde profesyonel bir nitelik kazandığından da bahsetmek gerekir. Bir başka deyişle, Türk Patent Enstitüsü tarafından yasal bir coğrafi ürün olarak tescillenmiştir. Köklü bir tarihe ve geçmişe sahip olmasıyla dikkat çeken hasır set; özel günlerin vazgeçilmez hediye seçeneklerinden birisidir.

Trabzon Hasır Set İçerisinde Neler Vardır?

Evlenme hayali kuran kişilerin aklında tahmin edebileceğiniz gibi hasır set alma düşüncesi yer alıyor. Hasır set içerisinde kolye, küpe ve yüzük gibi el emeğiyle oluşturulmuş birbirinden değerli ürünler vardır. Ayrıca, bazı setlerin içerisinde bilezik ve bileklik modellerine de rastlanır. Setlerin her birisinde farklı modellerdeki ürünler vardır. Bir başka deyişle, insanlar; zevklerine ve bütçelerine uygun bir seçim yapma şansına erişirler. Buna ek olarak, hasır set; yalnızca altın ürünlerden ibaret değildir. Her birisi 925 ayar gümüş olan kolye, bileklik, küpe gibi seçenekler de hasır set içerisinde kendisine yer bulur.

Hasır sette yer alan ürünlerin tek tip olduğunu biliyor muydunuz? Bir başka deyişle, küpe, kolye, bileklik gibi ürünlerin birbirleriyle uyumlu olmasına dikkat ediliyor. Bu husus; hasır setleri maddi ve manevi açıdan değerli hale getiriyor.