Halka zeytinyağı diye pamuk yağı yediriliyor

Halka zeytinyağı diye pamuk yağı yediriliyor
27 Aralık 2015 16:22

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Renklidağ, pamuk yağına zeytinyağı karıştırılarak hileli yağ satıldığını söyledi.

 

 

 

 

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, Türkiye’de zeytinyağı fiyatlarının dünyaya göre çok yüksek olduğunu söyledi.

 

Türk insanının dünyanın en pahalı zeytinyağını tükettiğini vurgulayan Renklidağ, zeytinyağının kilogramının Mısır’da 6.5 TL, Tunus’ta 7.5 TL, Yunanistan’da 9.5 TL, İspanya’da ise 10 TL olmasına karşın, Türkiye’de üretici fiyatının 16 TL olduğunu kaydetti. Zeytinyağı fiyatlarının yüksek olmasının hilekârların işine yaradığını anlatan Renklidağ, şunları söyledi:

 

“Üreticiden 16 liraya alınan zeytinyağı ambalajlanıp markete geldiğinde 25-30 TL’den satılıyor. Bu da fırsatçıların önünü açtı. 2.5 liraya alınan pamuk yağına zeytinyağı karıştırılarak oluşturulan hileli yağ 12.5 TL’den toptan satılıyor. Göz kararı ve tadımla anlaşılmadığından vatandaş hileli zeytinyağını 25 liradan satın alıyor. Hilekârlığa hapis cezası yok. Halbuki burada yapılan nitelikli dolandırıcılık. Yakalan hilekârlara ürünün değeri kadar para cezası veriliyor. Bu da caydırıcı olmuyor.”

 

2023 HEDEFİNDEN UZAKLAŞIYORUZ

 

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının giderek düştüğünü söyleyen Renklidağ, 2012-2013 sezonunda 92 bin ton, 2013-14 sezonunda 24 bin ton, 2014-15 sezonunda ise 14 bin ton zeytinyağı ihraç edilirken bu yılki ihracatın 5 bin tonu geçmeyeceğini belirtti.

 

Renklidağ, “Türkiye, zeytinyağında kapalı bir ekonomi konumunda. Türk ihracatçısı son yıllarda pazarlarını kaybediyor. Türkiye’de 4 sene sonra 400 bin ton zeytinyağı 800 bin ton yemeklik zeytin olacak. Bu şartlarda 2023 ihracat hedeflerinden hızla uzaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Kaynak: Aydın Demir / Sözcü