Halk Evleri ile Anadolu Gençlik Derneği arasında stant gerginliği

Halk Evleri ile Anadolu Gençlik Derneği arasında stant gerginliği
26 Nisan 2013 18:00

Çanakkale Belediyesi’nin, kordon boyundaki Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı’nda karşıt görüşlü üç gruba yan yana stant açma izni vermesi, gerginliğe yol açtı.
Ayasofya’nın tekrar cami olarak ibadete açılması için başlatılan imza kampanyasına destek bulmak amacıyla stant açan Anadolu Gençlik Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri ile 1 Mayıs gösterilerine destek arayan Halkevleri ve Türkiye Komünist Partisi üyelerinin yan yana açtığı üç stant, gerginliğe yol açtı. Kutlu Doğum Haftası kapsamında asılan afişlerle ilgili olarak hafta başında Anadolu Gençlik Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri ile Halkevleri üyeleri arasında Çarşı Caddesi’nde yaşanan gerginlik, bugün Dr. Mümtaz Pirinçciler Meydanı’nda açılan standlara da yansıdı. Polis de yeni bir olay çıkmaması için çevik kuvvet ekibiyle iki grup arasında barikat kurdu.

Buna rağmen Anadolu Gençlik Derneği Çanakkale Şubesi üyeleri ile Halkevleri ve Türkiye Komünist Partisi üyeleri, birbirlerinin görüşlerini eleştiren tarzda sloganlar atıp, birbirlerini taciz etti. Ortam bir anda gerildi. Aynı zamanda Halkevleri ile Türkiye Komünist Partisi üyelerinin yan yana olan standlarının arasından 1 Mayıs ile ilgili yüksek sesle müzik yayını yapıldı. Üç grubun da izninin bulunduğunu öğrenen polis, olaya müdahale etmek yerine, yüksek sesle müzik yayınıyla ilgili işlem yapması için Çevre Müdürlüğü ve standların kaldırılması için zabıta ekiplerinin olay yerine gelmesini istedi.

Çanakkale Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, olay yerine gelerek grupların temsilcileriyle görüştü. İzinlerini inceleyen zabıta ekipleri, ortamın daha fazla gerilmemesi için üç grubun yetkilisine de izinlerinin iptal edildiğini söyleyip, stantları kaldırmalarını istedi.

Üç grup da önce stantları kaldırmamak için direndi. Polis, zabıta ve gruplar arasında bir süre devam eden ikili görüşmelerde de gerginlik sürdü. Ancak Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü olay yerine geldikten sonra üç grup da stantları kaldırmaya başladı. Gerginlik de sona erdi.