Hacı Bektaş'ı CHP'li Özbolat'ın mektubu kurtardı

Hacı Bektaş'ı CHP'li Özbolat'ın mektubu kurtardı
15 Ağustos 2012 21:31

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nın bir bölümünün alışveriş merkezi yapılmasında geri adım atıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı içine hediyelik eşya satış yeri yapılması yönünde aldığı karar iptal edildi. Hacı Bektaş Belediyesi ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın çabalarıyla girişim durduruldu. CHP’li Özbolat, Aleviler için Türkiye’deki en önemli inanç merkezi olan Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nın ticarethaneye çevrilmemesi için soru önergesi vermişti. Verilen soru önergesine rağmen ihaleye açılmış ve Bakanlığın bu konuda ısrarı devam etmişti.
 
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın Başbakan R. Tayyip Erdoğan’a açık mektubu sürece etki etti. Mektupta, “Sayın Başbakan, sizin de bildiğiniz gibi, bu dergahta kapıdan içeri girildiği andan itibaren benlik duygusu gider, ortak paylaşım duygusu egemen olur. Bu dergahta, Hacıbektaş-ı Veli ve odan sonra gelen erenler kazanlarla yemek yaptırmışlar, ihtiyacı olan herkese dağıtarak, paraya pula asla itibar etmemişlerdir. Böyle bir dergahta, ticari gelir hesabı yapılmamalıdır” diyen Özbolat’ın bu çıkışından sonra ihale durduruldu.
 
EKONOMİK YIKIM
Konuyla ilgili görüşlerini YURT’a aktaran Hacı Bektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu “Bugüne kadar dergahın içine para girmemiştir, kuruluşundan bu yana yapılan her şey dayanışma ürünüdür. Sesimize CHP Milletvekili Durdu Özbolat da ses kattı. Vekilimizin de çabalarıyla sürecin durduğunu, Kültür ve Turizm Bakanı arayarak haber verdi. Bakan ‘Mademki istemiyorsunuz, bu durum ciddi sıkıntılar doğuracak, o zaman iptal ediyoruz’ dedi. İhaleyi alan özel firma Hacı Bektaş’tan gitti.” diye konuştu.