‘Hac’da güvenlik önlemleri gözden geçirilsin’

‘Hac’da güvenlik önlemleri gözden geçirilsin’
25 Eylül 2015 11:37

Suudi Arabistan Kralı Salman, Hac’da 753 kişinin öldüğü, 887 kişinin de yaralandığı izdihamın ardından Hac organizasyonunun düzenlenmesi, güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve ‘yüksek soruşturma komisyonunun kurulması’ talimatını verdi.

 

 

Kurban Bayramı’nın ilk gününde, dün Mina’da şeytan taşlama yolunda iki ayrı yaya grubunun kesişmesi sonucu yaşanan izdihamda 753 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, Suudi Arabistan Kralı Salman, güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesini istedi. Salman, Hac organizasyonunun düzenlenmesi, güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesi ve ‘yüksek soruşturma komisyonunun kurulması’ talimatını verdi.

 

 

Hac ibadetini yerine getirmek için 2 milyona yakın hacı adayının bulunduğu Mina’da, şeytan taşlama yolunda dün yerel saatle 09.00 sularında çıkan izdihamda en az 753 kişi ezilerek öldü. İzdiham, şeytanları temsil eden 3 taşın bulunduğu Cemarat alanına giden Cemarat Köprüsü girişinde 204 ve 223 numaralı caddelerin kesiştiği yerde yaşandı. Farklı yollardan gelen binlerce kişilik hacı gruplarının karşılaşması sonucu, yüzlerce hacı, korkunç şekilde ezildi.

 

 

‘POLİS YOLU AÇSAYDI OLMAZDI’

 

 

Faciadan kurtulan Suudi vatandaşı A. Abdullah El Cebrin, “İzdihamda hacılar yandaki yola girmek istedi. Polis izin vermedi. Polis yolu açsaydı bu kadar insan ölmeyecekti” dedi.

 

 

Türk hacılardan işadamı Coşkun Ergun dehşeti şöyle anlattı: Şeytan taşlamaya ilerlerken polisler 50 metrede bir durduruyordu. Her durdurduğunda arkamızdan inanılmaz baskı oluyordu. Kemiklerimizin kırılacağını hissettik. Biz son durdurma noktasını geçtikten yarım saat sonra bu olay oldu.”

 

 

‘ÇOCUKLAR DA VARDI’

 

 

İzdihama tanık olan BBC muhabiri Tchima Illa Issoufou, korkunç manzarayı şöyle anlattı: “İnsanlar taşlama yönünde ilerlerken, diğer gruplar da ters yönden geliyordu. Bir anda kaos yaşandı ve insanlar yere düşmeye başladılar. Aralarında Nijeryalılar, Çadlılar ve Senegalliler vardı. İnsanlar birbirlerinin üzerine basarak güvenli yerlere geçmeye çalışıyordu. O sırada bazıları öldü. Kalabalıkta çocuklar ve gençler de vardı. İnsanlar yardım isterken yere düşüyordu. Ama orada el uzatacak kimse yoktu.”

 

 

DÖRT TÜRK VATANDAŞINDAN KÖTÜ HABER

 

 

Mekke’deki Hac idare Merkezi’nden yapılan açıklamada, Mina’da gerçekleşen izdihamda dört Türk vatandaşının öldüğünün belirlendiği kaydedildi. Açıklamada, kayıp beş Türk vatandaşının akıbetiyle ilgili çalışmaların sürdüğü de belirtildi.

Dört kişinin İzmir, Sivas, Samsun ve Yozgat’tan kutsal topraklara geldikleri belirlendi. Yaşamını yitirenlerin kimlikleri, ailelerine haber verildikten sonra kamuoyuna açıklanacak.

 

 

İRAN 3 GÜN YAS İLAN ETTİ

 

 

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Mina’daki izdihamda hayatını kaybedenler için 3 gün ulusal yas ilan etti. Hamaney’e ait internet sitesi leader.ir’de yayınlanan mesajda Hamaney, Mina’daki yaşanan izdihamdan Suudi Arabistan devletini sorumlu tuttu.

Mesajda, “Suudi Arabistan, bu acı verici olaydaki sorumluluğunu kabul etmeli ve gereğini hak ve insaf doğrultusunda yerine getirmelidir. Bu facianın meydana gelmesine neden olan yanlış yönetim ve uygulamalar da gözden uzak tutulmamalıdır” ifadelerine yer verildi. Mesajında olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Hamaney, İran’da üç gün yas ilan etti.

 

 

İran’ın resmi haber ajansı İrna, olayda hayatını kaybeden İranlıların sayısının 95’e yaralıların ise 150’ye yükseldiğini duyurdu.

 

 

SAĞLIK BAKANI HACILARI SUÇLADI

 

 

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Halid el-Falih, Mina’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği izdiham faciası için ‘disiplinsiz’ hacıları suçladı! Falih, şaşkınlık yaratan açıklamasında, “Hacılar talimatlara uysaydı bu trajedi yaşanmazdı” dedi.

AFP’nin haberine göre, El Ahbariya’ya konuşan bakan , hacıların, yetkililer tarafından belirlenen “programa uymadan hareket ettiklerini” söyledi ve “kazanın” bir numaralı gerekçesi olarak bu durumu gösterdi.

 

 

TÜRKİYE’DEN TEPKİLER

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Mina’da yaşanan izdihamla ilgili açıklama yaparak “Mina’da yaşanan izdihamda 200’ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içindeyim” dedi.

Hayatlarını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır dileyen Cumhurbaşkanı, “Yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kabe’deki vinç kazası da dahil olmak üzere, bu hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu hac faciasıyla ilgili olarak “Böylesi mübarek bir günde kutsal topraklardan aldığımız haberler hepimizi üzüntüye boğdu. Yüce Rabbim’den O’nun yolunda iken hayatını kaybeden tüm müslüman kardeşlerim için rahmet niyaz ediyorum” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “Allah hepsine rahmet eylesin. Türkiye’yi yönetenler Suudi yönetimini sert bir dille uyarmalıdır. Kutsal mekanlar Suudilerin malı değil İslâmın kutsal değerleridir. Kendilerine harcadıkları servetin haddi hesabı yokken, hac organizasyonuna halen turizm geliri olarak yaklaşan bu zihniyettir katliamdan sorumlu olanlar” ifadelerini kullandı.

 

 

DÜNYADAN TEPKİLER

 

 

Birleşmiş Nilletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Mekke’deki faciadan ötürü çok üzgün olduğunu belirtti. Kurbanların yakınlarına taziye dileklerini ileten Ban, yaşanan facianın ‘trajik’ olduğunu söyledi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier, “Sarsılmış durumdayım” diyerek kurbanların yakınları ile hacıların üzüntülerini paylaştığını açıkladı. Taziye dileklerini iletenler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de yer aldı.