Gürsel Tekin: ‘Rusya’da keklik gibi avlandılar’

Gürsel Tekin: ‘Rusya’da keklik gibi avlandılar’
18 Eylül 2013 18:19

Suriye helikopterinin Türk jetlerince düşürülmesini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, “Maalesef bu yanlış dış politikadan dolayı Türkiye tekleşince, ‘onurlu teklik’ diye bazı gazeteler haber yaptı. Onurlu teklikten sonra Rusya’da keklik gibi avlandılar” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 20 Eylül’de CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla Adana’da yapılacak ‘Barış Mitingi’ öncesinde partililerle buluştu.

Parti yönetiminde ve miting organizasyonunda yer alan görevlilerle CHP Adana İl Örgütü’nde buluşan Gürsel Tekin‘e, Adana Milletvekili Ali Demirçalı ve Turgay Develi ile CHP PM üyesi Gökçe Pişkin eşlik etti.

Gürsel Tekin’e büyük ilgi gösterilen toplantıda, CHP’li gençler sık sık ‘Savaşa hayır’ ve ‘Gençlik seninle gurur duyuyor’ diye sloganlar attı.

PARA SORUSU

Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı ardından kurulduğunu anımsatan Gürsel Tekin, savaşın acımasız yüzünü herkesin bildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan ve ekibinin iktidara gelmeden önce savaş karşıtı eylemler yapıp slogan attığını ileri süren Tekin, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakan siz Kaddafi döneminde sadece ödül değil, 250 bin dolarlık ödül almadınız mı? Ne yaptınız bu parayı? Basın üstünüze gelince bazı kuruluşları hibe edeceğinizi söylemiştiniz. Merak ediyorum bu 250 bin doları hangi kuruluşa verdiniz? Neydi sizin gerekçeniz, Libya’da demokrasi gelecekti. Bugünkü Dışişleri Bakanı 200 bin dolar çantaya koyup muhaliflere götürdüğünü söylemişti?

Kimdi bu muhalifler, işbirlikçileri kimdi? Haçlı seferinin çocuklarıydı. Siz de bunun taşeronu oldunuz ve sizin varlık sebebi olan Kaddafi’nin başını ezdiniz? Sonra dönersiniz millete din-iman edebiyatı dersi verirsiniz. Bunları tanımanız lazım. Şimdi ısrarla yanı başımızda akrabalık ilişkilerimiz olan, aynı inancı taşıdığımız coğrafyayı kan gölüne çevirmenin gerekçelerini birileri anlatabilir mi?”

“SİSİ İLE GÖRÜŞMEYİ KAMUOYU İLE PAYLAŞ”

“Bu iktidarla ilgili bir şey yazmanın, söylemenin bedelinin çok ağır olduğunu biliyorum, unutmayın bunlar de geçecektir” diyerek medyaya eleştirilerde bulunan Gürsel Tekin, şöyle konuştu:

“Zannetmesinler bu saltanat devam edecek. Bu saltanat devam etmeyecek. Şimdi bize soranlar, hatta gazetelerinin manşetinde ‘Mısır’a niye gitti?’ diye soranlara bir tek sorum var. İstanbul’da Sayın Başbakan, kendi köşkünde, denizin, boğazın kenarındaki köşkünde Sisi ile hangi görüşmeyi yaptı? Bunu bilmeyecek miyiz? Sayın Başbakan, Sisi ile görüşmeni yüreğin yetiyorsa kamuoyuyla paylaş. Paylaşamazsınız. Gazeteler, televizyonlar sorabilir mi? Soramaz. Kim soracak? Bizler soracağız.”

“TECRİT EDİLDİ”

Hatay sınırında Suriye helikopterinin Türk savaş uçaklarınca düşürülmesiyle ilgili soruya yanıt veren Gürsel Tekin, şunları kaydetti:

“Maalesef bu yanlış dış politikadan dolayı Türkiye tekleşince, ‘Onurlu teklik’ diye bazı gazeteler haber yaptı. Onurlu teklikten sonra Rusya’da keklik gibi avlandılar. Başbakan dahil olmak üzere G-20’deki, özellikle Suriye meselelerinin tamamında tecrit edildi, yalnız bırakıldı. Türkiye’ye geldiklerinde bu süreci fark ettiler. Doğru karardı, bu kararın 1.5 yıl önce CHP’nin ‘Arap Baharı’ toplantısında genel başkanımızın ifade etmiş olduğu noktaya Rusya’nın, Amerika’nın, egemen güçlerin gelmiş olması sevindirici.”

“HUKUK PAKETLENMEZ”

Gürsel Tekin, ay sonuna doğru Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı belirtilen ‘Demokratikleşme Paketi’ ile ilgili sorulara da yanıt verirken, bugüne kadar ‘Birinci paket’, ‘İkinci paket’ diye isimler verildiğini anlatırken şöyle konuştu:

“Hukuk paketlenmez. Maalesef aslında bir hukuk ayıbıdır paket ayıbı. Bütün bu sürece baktığımızda adına ne diyor? Demokratikleşme paketi. Eğer bir paket yurttaşla paylaşılamıyorsa, kamuoyunda tartışılmıyorsa, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, odalar tarafından müzakere edilmiyorsa, o demokratikleşme paketi değil, AKP’lileşme paketidir. AKP’lileşme paketinin içinden ne çıkacağını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. AKP iktidarı döneminde demokrasi adına bir şey söyleyemezsiniz.

Yasakların yapıldığı, insanın sosyal yaşamına müdahale edildiği, hak arama eylemlerinin suç olduğu bir yerde hangi demokrasiden bahsedebilirsiniz. Bütün bunlara baktığınızda Türkiye’nin yeniden bir hukuk sistemine kavuşması lazım. Öyle paketlerle, arka odalarda, siyasi partilerin mutfaklarında hazırlanan paketler, demokratikleşme paketi olmaz, olmaz, olmaz. Bunu hepimizin bilmesi lazım”

RÖTAR AÇIKLAMASI

Adana’da saat 11.00’da yapacağı duyurulan toplantının 2 saat gecikmesi ve uçağının rötar yapmasıyla ilgili sorulara da cevap veren Tekin, “Teknik bir arızadan dolayı uçağımız rötar yaptı. Neden olduğunu bilmiyoruz. Havalanamadık. Kapı kapatıldı, aprona doğru giderken arıza olduğunu ifade ettiler. Daha sonra da biz inmek zorunda kaldık ve başka uçağa bindik. Ankara’dan Adana’ya geliyordum” dedi.