Gülen hakkında şok karar! Yeşil Pasaportu iptal edildi

Gülen hakkında şok karar! Yeşil Pasaportu iptal edildi
28 Mart 2014 17:37

Fethullah Gülen’in 1990 yılında aldığı hususi damgalı (yeşil) pasaportun usulsüz yöntemlerle alındığı tespit edilerek Erzurum Valiliği tarafından iptal edildi. Gülen’in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan yazının, özlük dosyasının içeriğine uymadığı, bu nedenle işlemin baştan yok hükmünde olduğu belirtildi.

 

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

 

Fethullah Gülen’in yeşil pasaportu, Erzurum Valiliği tarafından iptal edildi.

Gülen halen ABD’de ikamet ediyor.

Peki, yeşil pasaportu iptal edilen Gülen, ne yapacak?

 

PASAPORTU EN YAKIN TEMSİLCİLİĞE TESLİM ETMELİ

 

Gülen’in pasaportu iptal edilir edilmez, bu bilgi merkezi polis bilgisayar sistemine girilecek. Böylece Gülen’in bu pasaportu herhangi bir seyahatinde kullanması mümkün olmayacak.

Gülen’in ise, iptal edilen pasaportunu en yakın Türkiye temsilciliğine teslim etmesi gerekiyor. Kendisi ABD’de olduğundan, en yakın Türkiye Başkonsolosluğu’na pasaportun iadesi gerekiyor.

 

NORMAL PASAPORT ALABİLECEK

 

Gülen, iptal edilen pasaportunu teslim ederken, normal (umuma mahsus) pasaport için de başvuruda bulunabilecek. Normal pasaport için gerekli evraklarını teslim ettiği takdirde, Türk vatandaşı olması ve kanun dışı bir durumunun bulunmaması nedeniyle, kendisine normal pasaport verilecek. Normal pasaportunu yine ABD’deki ikametgahına en yakın Türkiye temsilciliğinden alabilecek.

 

ABD YEŞİL PASAPORTA DA VİZE UYGULUYOR

 

Gülen’in yeşil pasaportunun iptal edilmesi, kendisinin ABD’de bulunması konusundaki durumunu ise etkilemiyor.

Çünkü ABD, vatandaşların kullandığı normal (bordo), üst düzey devlet memurlarına verilen yeşil, devlet göreviyle yurtdışına çıkanlara verilen gri ya da diplomat ve milletvekillerine verilen diplomatik pasaport olsun, tüm Türkiye Cumhuriyetleri vatandaşlarına vize uyguluyor.

Yani Fethullah Gülen, yeşil pasaport taşımasına rağmen, ABD’ye, Amerikan makamları tarafından verilen geçerli bir vize ile gitti.

Amerikan kanunlarına göre, ABD vizesinde önemli olan, üzerinde yazan geçerlilik tarihi ve türü. Yani kişinin pasaportu, pasaportunu tipi değil, pasaporttaki Amerikan vizesi üzerindeki tip ve tarih önemli.

Yani bir Türk vatandaşı, pasaport süresi sona erse bile, ABD’deki vize süresi sona erene kadar bu ülkede kalabiliyor.

ABD vize süresi sona ermeden, kişinin pasaport süresi biterse, pasaportu iptal ediliyor. Ancak vizesi iptal olmuyor.

Vize, üzerindeki geçerlilik tarihinin sonuna kadar, yeni bir pasaportla da kullanılabiliyor.

 

Kaynak: Hürriyet