Görme engelli gazi satrançla yaşama tutundu, şampiyon oldu

Görme engelli gazi satrançla yaşama tutundu, şampiyon oldu
8 Şubat 2013 11:16

Van’ın Gevaş İlçesi’nde 1998 yılında, görev yaptığı karakolda bombanın elinde patlaması sonucu gözlerini ve sol kolunu bilekten kaybeden Gazi Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Dal, satranç sayesinde yaşama tutundu.

 

 

 

39 yaşındaki Gazi İbrahim Dal, geçen hafta Antalya’da organize edilen Görme Engelliler Türkiye Satranç Şampiyonası’nda 220 kişi arasında şampiyon olmayı başardı.

 

 

Satranç şampiyonu Gazi İbrahim Dal, kazandığı altın madalya ile Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret etti. Ziyarete, Gazi Dal’ın eşi Derya Dal, oğlu 13 yaşındaki Görsem Fatih ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar da katıldı.

 

 

 

 

Vali Coş, Gazi Dal’ı tebrik edip, kısa süre satranç oynadı. Şampiyon olmak için 4 yıl boyunca çalıştığını belirten Dal, “Engelli rakiplerim, ellerini kullanabildikleri için özel kabartmalı tahtalarda oynadı. Ben, tahtaya dokunmadan, satranç tahtası ve taşların yerini zihnimde canlandırarak oynadım. Şampiyonada bunu yapan tek kişiydim. Bunu yapmak için çok çalıştım ve başardım” dedi. Dal, ağustos ayında İspanya’da düzenlenecek dünya şampiyonasına hazırlanacağını söyledi.

 

 

Gazi Dal’ı başarısından dolayı kutlayan Vali Hüseyin Avni Coş da “Gazilerimizle gurur duyuyoruz. Daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Sizin gibi bir gazimizin engelleri aşıp önemli bir başarı kazanması bizi memnun etti, gururlandırdı. Allah başarılarınızı artırsın; sizlerin her zaman yanınızdayız” diye konuştu.