Gökçek’in ODTÜ planını ortaya çıkaran Çalgüner’e soruşturma!

Gökçek’in ODTÜ planını ortaya çıkaran Çalgüner’e soruşturma!
24 Nisan 2015 07:00

Melih Gökçek’in ODTÜ’ye 3. bir transit yol yapma planını ortaya çıkaran Akademisyen, Şehir Plancısı Tahir Çalgüner’e, Şehir Plancıları Odası tarafından soruşturma açıldı.

 

 

Şehir ve bölge plancısı, akademisyen Tahir Çalgüner’e Şehir Plancıları Odası Genel Merkezi çok manidar bir zamanlama ve zamanda soruşturma açtı.

 

 

Soruşturma nedeni ise oldukça ilginç; Odanın yaptığı “toplumsal”muhalefete engel olmak ve mevcut oda yönetimini yazılı ve internet basını yoluyla eleştirmek.

 

 

Bu konuda görüşlerini aldığımız Şehir ve bölge plancısı Çalgüner; Ş.P.O’nun “çakma muhalefet anlayışının deşifre edilmesinin toplumsal bir muhalefet görevi olduğunu söyledi.

 

 

Çalgüner; “İmar ve planlama konularında bu muhalefeti ve dava açma hukuki hakkını, hakkıyla kullanan sadece Mimarlar odası var. Endişem odur ki; mahkemeler de açılan davalarda bundan sonra özellikle Kent bütününü ilgilendiren büyük ölçekli imar ve planlama projelerinde; Mimarlar odasının dava açma ehliyeti olmadığı yönünde, ya da “ilgili meslek odası olmadığı” yönünde alınacak kararlara sıklıkla rastlayabiliriz.” dedi.

 

 

“KONJEKTÜR ODALARI” MI YARATILIYOR?

 

 

Çalgüner, Torba Yasa çıkışından önce de filen bazı meslek odalarının başına “torba” geçirildiğini yada başına torba geçirilmiş kişiler tarafından yönetildiğini vurguladı. “Hayat boşluk kaldırmaz” diyen Çalgüner; “Toplumsal sivil muhalefette bir boşluk olursa, toplum bu örgütlenmeyi başka mekanizmalar kurarak aşar. Ancak burada temel görev meslek odası üyelerine düşüyor. Meslek odası üyeleri açılan davalara “müdahil olma” dilekçesi vererek teknik ve mesleki görüşlerini dosyaya iletebilirler. Ayrıca; odalarını denetleyebilir ve sorgulayabilirler. Şehir plancılarını ben bu konuda biraz ihmalkar görüyorum.” dedi.

 

 

ŞEHİR PLANCILARI ODASINA ÇAĞRI

 

 

Özellikle ODTÜ yolları ve AUAP 2038 gibi kent bütünü ve makro formunu ilgilendirecek “büyük projeler” ile ilgili şeklen yada esastan açacakları dava dilekçelerinin tam metnini odanın web sitesinden yayınlama önerisinde bulunan Çalgüner; toplumsal muhalefet görevi üstlenen kişilerin şeffaf olması gerektiğini belirterek toplumsal sesin volümüyle teknik açıdan oynamayın dedi.

 

 

ÇALGÜNER YOLUNA DEVAM EDİYOR

 

 

Çalgüner; Üniversiteler – Oda yönetimleri – Belediye Başkanları üçgeninde geliştirilen “büyük rantsal projelerin” toplumsal projelere dönüştürmesi gerektiğini vurguladı. Çalgüner “Bunun için toplumun ve özellikle meslek adamlarının duyarlılıklarını konjektürel olarak bu üç kuruma kaydırması gerekir” dedi. Oda mevcut yönetimi tarafından kendisine açılan soruşturmaya da “disiplin soruşturması” olarak değil “meslek (adamı) disiplini” sorunu olarak baktığını söyleyerek. Bu tür Gökcekvari çıkışlar bana “vız gelir tırıs gider” dedi.

 

Kaynak: Karşı Gazetesi