Gaziantep Belediyesi’nin açtığı ihaleden uğranılan zarar: 70 Milyon TL!

Gaziantep Belediyesi’nin açtığı ihaleden uğranılan zarar: 70 Milyon TL!
8 Temmuz 2019 09:43

Bugün size Gaziantep Belediyesinde yaşanan ihale kurnazlıklarını, plansızlık ve programsızlık sonucunda haksız kazanılan paraları anlatacağım.

 

 

 

Murat AĞIREL /Yeniçağ

 

Bunu anlatabilmem için önce bazı bilgileri hatırlatmam gerekiyor.

Türkiye’deki ihalelerin tamamı 4734 sayılı ihale kanununda belirtilen usullere göre yapılmak zorunda. Bu ihale usulleri, Açık İhale Usulü, Belli İstekliler Arasında ihale usulü, Pazarlık ihale usulü olarak sıralanıyor. Bu ihale usullerinin de alt maddeleri var.

İhaleye katılan birçok firma kıyasıya yarışıyor hakkı ile kazanıyor. Bazıları kurnazlıklar yapıyor. Bazı ihalelerde ihaleyi düzenleyen kurumlar adrese teslim yapabilmek için her istisnayı kullanıyorlar.

Uzatmayayım…

İhalelerde son dönemlerde yapılan bazı kurnazlıklar sonucunda firmaların nasıl para kazandığını ve bizlerin vergisinin nerelere gittiğini aktarayayım…

Kurnazlık şöyle yapılıyor.

Kurumun ya da idarenin ihtiyacı doğrultusunda bir ihale düzenleniyor. İhaleyi düzenleyen kurum maliyeti çıkarıyor şayet kalem sayısı çok ise kalem kalem yaklaşık maliyetleri çıkarıyor. Firmalar da tekliflerini kalemlere göre veriyorlar. İhale, yaklaşık maliyete yakın olan, maliyetlerin aşağısında olan tenzilat oranı çok olan firmaya veriliyor.

Buraya kadar bir sorun yok.

Firmalar ihale düzenleyen kurum ile şaibeli ilişkiler içerisinde ise yaklaşık maliyetlerden de yapılacak iş artışlarından da haberdar oluyor. İhale esnasında yapılmayacak olan kalemler için maliyetin 10/1’i miktarında, ihale şartnamesinde belirtilen ancak miktarında düşme olacak kalemler için de maliyete yakın teklif veriyor. Ancak iş artışı çok olacak kalemlerde ise yaklaşık maliyetin çok çok üzerinde fiyatlar veriliyor.

Kafanız daha fazla karışmadan Gaziantep Belediyesi’nin düzenlediği ihaleyi ve yukarıda anlattım olayları örnekleri ile açıklayayım.

İhale numarası 2015/104004.

İhale konusu “Gaziantep ili Sınırları İçerisinde; Muhtelif Yerlerde Yol, Altyapı ve Üstyapı Yapımı.”

İhale yaklaşık maliyeti 386 Milyon TL.

 İhaleyi 328 Milyon TL bedel ile Met-Gün İnşaat A.Ş. kazanmış. Met-Gün A.Ş. Batmanda kurulmuş bir firma. Yönetim Kurulu Başkanı olarak Halis Ezer görünmekte. Ancak sektörde sahibinin başka biri olduğu bilinmekte.

Devam edelim…

Firma ihaleyi alıyor ve işi yapmaya başlıyor ancak nasıl bir tesadüf ise firmanın maliyetin altında düşük fiyat verdiği işler ya iptal ediliyor ya da çok az yapılıyor. Diğer firmalara göre çok çok yüksek verdiği teklifli kalemlerinde ise inanılmaz artışlar oluyor.

İhale sözleşmesinde belirtilen beton dökülmesi işinin yaklaşık maliyeti 158,63 TL, teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 170,00-TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 110,00 TL’dir. İşin başında keşif miktarı 15.000 metreküp iken iş bitiminde yapılan iş 1.620 metreküp olmuştur. Bu kalem için yapılan iş oranı %10 olmuş.

“Betonarme İçin Q8-Q12 Mm Lik İnce Nervürlü Çelik Temini Ve İşçiliği” işinin yaklaşık maliyeti 2.573,43-TL, teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 2.500,00-TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 1.550,00-TL’dir. İşin başında keşif miktarı 750 ton iken iş bitiminde yapılan iş 18 ton olmuştur. Bu kalem için yapılan iş oranı %2,5 olmuş.

– Çatlakların Polimer Modifiye Bitüm Esaslı Malzeme İle Onarımı işinin yaklaşık maliyeti 50,78-TL, teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 25,00-TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 3,00-TL’dir. İşin başında keşif miktarı 150.000 metre iken ihale dönemi boyunca işin hiç yapılmadığı görülmüştür.

Görüyor musunuz?

Yukarıdaki iş kalem miktarları ihale esnasında belirtilen miktarlardan ya düşük olarak gerçekleşmiş ya da yapılmamış.

Peki, tesadüfen(!) artan iş kalemleri;

“Her Cins Klastaki Zeminde Reglaj Yapılması” işinin yaklaşık maliyeti 2.472,06-TL, teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 2.500,00-TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 4.750,00-TL’dir. İşin başında keşif miktarı 250 km iken iş bitiminde yapılan iş 917 km olmuştur. Bu kalem için iş artış oranı %366 olmuştur.

(Bu kalemde düşük fiyat veren işi almış olsa idi 2 Milyon TL daha az ödenecekti )

“Ocak Taşından Konkasörle Kırılmış Ve Elenmiş 25 Mm (1″) lik Temel Veya Banket Malzemesi Temini, Nakli, Serilmesi, Sulanması ve Sıkıştırılması” işinin yaklaşık maliyeti 43,25-TL, teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 40,00-TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 55,00-TL’dir. İşin başında keşif miktarı 100.000 m3 iken iş bitiminde yapılan iş 960.374 metreküp olmuştur. Bu kalem için yapılan iş oranı %960 olmuştur.

(Bu kalemde düşük fiyat veren işi almış olsa idi 2 Milyon TL daha az ödenecekti )

“Kırmataş, Şose ve Asfalt Sökülmesi” işinin yaklaşık maliyeti 1,80 TL, Ekonomik Açıdan En Avantajlı ikinci firmanın teklifi ise 1,00 TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 50,00 TL’dir. İşin başında keşif miktarı 50 m3 iken iş bitiminde yapılan iş 3.105 metreküp olmuştur. Bu kalem için yapılan iş oranı %6.211 olmuştur.

(Bu kalemde düşük fiyat veren işi almış olsa idi 152 Bin TL daha az ödenecekti )

Değerli okuyucular…

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi  “Muhtelif Yerlerde Yol, Altyapı ve Üstyapı Yapım İşi” 328 Milyon TL’ye ihale edildi. Ancak iş artışı ile 393 Milyon TL’ye tamamlandı. İhale kalemleri hazırlanırken iş bitimindeki miktarlar gibi hazırlanmış ve ihaleye çıkılmış olsaydı Belediye bu iş için yaklaşık 70 Milyon TL daha az ödeyecekti.

Gaziantep Belediyesinin o dönem bütçesi 904 Milyon TL’dir. Bu da demek oluyor ki bütçenin yaklaşık %36’sını oluşturan bir yapım işi için proje hazırlanmadan ihaleye çıkılmış.

Belediye nasıl zarar uğrar?

Bir firma nasıl zengin olur?

Umarım cevabını anlamışsınızdır!

 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ihale-mi-antep-baklavasi-mi-52530yy.htm