Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'nde neler oluyor?

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'nde neler oluyor?
16 Ocak 2013 11:11

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü bünyesindeki yolsuzluk ve hukuksuzluk iddialarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

H&H ÖZEL

YÖK’ün internet sitesinin RedHack tarafından hacklenmesinin ardından kamuoyuna yansıyan yolsuzluk iddialarının yanı sıra, kendilerine ulaşan diğer iddiaları da gündeme getiren Kart, konuyla ilgili Halkın Habercisi‘ne açıklamalarda bulunarak;  Cumhurbaşkanlığı ve YÖK’ün sorumluluklarını hatırlayarak, yeni değerlendirme yapması gerektiğini ifade etti. 


 
Verdikleri 5 sayfalık suç duyurusunda Gazi Üniversitesi’ndeki usulsüz atamaları ve bazı öğretim görevlileri ile çalışanlara yapılan baskıları dile getiren  Kart, “Burada kamuoyunun dikkatine özellikle sunmak istediğim temel husus, rektör seçimlerinde YÖK ve Cumhurbaşkanlığı aşamasında gerçekten her türlü adalet duygusundan, hakkaniyet duygusundan uzak, keyfi ve bazen maalesef sorumsuzca torpil kullanıldığını görüyoruz. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü seçiminde de bunu gördük.” dedi.
 

Rektör seçilecek kişinin önceden belli olduğunu söyleyen Kart, “Böylesine bir keyfilik ki, rektör seçilen kişi “Yeter ki ben listeye gireyim. Benim seçimim garanti” diyerek propaganda yapabilmiştir.” dedi.
 
Bu süreç geçtikten sonra bu şartlarda gelen rektörün keyfi ve sorumsuzca tutumunun icraatlarına da yansımasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kart, “Maalesef Gazi Üniversitesi’nde bu yaşandı. Kısa sürede açık örnekleri ortaya çıktı. Hem yolsuzluk iddiaları boyutuyla, hem yönetim yetersizliği boyutlarıyla ortaya çıktı.” diye konuştu. 

 
Kart, “Bu noktada Cumhurbaşkanı ve YÖK’ün kendi sorumluluklarını da hatırlayarak, buna yol açan uygulamalarını da göz önüne alarak, aslında yasal ve vicdani anlamda yeni bir değerlendirme yapması ortamı doğmuştur.” diyerek konuyu takip edeceklerini belirtti.  
 

Atilla Kart, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde meydana gelen yolsuzluk ve hukuksuzluk iddialarını içeren 5 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde Rektörün, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sacit Turanlı’yı yalnız bırakmak için ve ekibini istifaya zorladığını ve tehdit ettiğini dile getirdi.


Prof. Dr. Sacit Turanlı

Dilekçede ayrıca şu iddialara yer verildi:
       

Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tuba Vural ile yapılan görüşmede, Onkolog olan Rektör, adı geçeni odasına çağırarak kendisinin hastalığından söz açarak, görevinden ayrılmasının kendi sağlığı açısından daha iyi olacağını vurgulamıştır. Bu görüşmede , kız öğrenci ağırlıklı olan ve misyonu gereği şehir merkezlerinde olması gereken Fakülteyi taşıyacağını söyleyerek tehdit etmiş ve akabinde de Gölbaşı Kampüsünde uygun olmayan koşullardaki binalara Fakülteyi taşıyarak, Fakülteyi işlevsiz hale getirmiştir.

 
Prof. Dr. Tuba Vural      
       
Tıp Fakültesindeki bütün akademik yazışmalar ve kararlar usule aykırı olarak Kendisinin atamış olduğu Başhekim Prof.Dr.Mustafa Benekli tarafından yapılmaktadır. Dekanlık Makamı tamamen pasifize edilmiştir. Dekanlık işlevini yapamaz hale gelmiştir.

       
Rektör olduktan sonra, ilk akademik kadro ilanında, Üniversite bünyesinde kadro bekleyen pek çok öğretim üyesi olmasına rağmen , Akademik Kurul ve Bölüm görüşleri alınmaksızın kadro ilanı yapılmıştır. İlk icraatı olarak birlikte ortak muayenehane işlettikleri Profesörün eşi Doç.Dr.Özlem Coşkun için, 11 Öğretim üyesi bulunan ve hiçbir şekilde ek akademik kadro gereksinimi olmayan Nöroloji Anabilim Dalına, kişiye özel- adrese teslim kadro ilanı yapılmıştır.

Daha önceden Öğretim Görevlisi olarak atanma süreci usulsüz olan Rektör’ün eşi Nuray Büyükberber için de,  Mikrobiyoloji Anabilim Dalına Yardımcı Doçent kadrosu ilan edilmiştir.

        
Dr.Nuray Büyükberber; Hıfzısıhha Enstitüsünde Laboratuvar sorumluluğu yapmakta iken, daha sonra bir laboratuvarı yönetmek için gerekli uzmanlık diplomasına sahip olmadığı, sadece doktoralı olduğu saptanmış ve aldığı haksız performansları geri ödemek zorunda kalmış ve konumu gereği masa başı bir göreve çekilmiştir.

       
Nuray Büyükberber’in, daha önceki Rektör döneminde usulsüz bir şekilde Gazi Üniversitesine atandığına dair somut bilgi ve iddialar ayrıca söz konusudur.

Bir diğer yasaya aykırı olan kadro ilanı ise; Onkoloji Bölümü olmayan Hemşirelik, Fizyoterapi, Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinden oluşan Sağlık Bilimleri Fakültesinin Hemşirelik Bölümüne, bir Onkolog Doktor olan Doç.Dr.Ramazan Yıldız için yapılan kadro ilanıdır.


Prof. Dr. Münci Yağcı

Rektör, Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Münci Yağcı ile ilgili olarak da yasalara aykırı bir şekilde soruşturma açmıştır.  Soruşturma konusu ; Çayyolu Polikliniği adı ile Tıp Fakültesine bağlı hizmet veren, uzmanlık isteyen Endokrinoloji, Hematoloji vb özel branş poliklinikleri açılması ve bu poliklinikleri,  uzmanlık eğitimini tamamlamamış araştırma görevlilerinin yürütmesi talebinde bulunmuş olmasıdır. Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Münci Yağcı, yasal olmayan bu taleplerle ilişkili olumsuz görüşünü gerekçelendirerek olumsuz cevap vermiş, ancak karşılığında hakkında emre itaatsizlikten soruşturma başlatılmıştır.