Fındık pastırmayı geçti

Fındık pastırmayı geçti
11 Temmuz 2015 15:51

Kuruyemiş fiyatlarında artış durduruamıyor. Zam şampiyonu fındığın kilosu 80 TL’ye çıktı. Yani halk arasında en pahalı yiyecek olan pastırmanın fiyatını geçti.

 

 

Kuruyemişte fiyat artışı hız kesmiyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle son üç yılda rekor fiyat artışı yaşayan fındığın kilosu 80 liraya çıktı. Böylece halk arasında en pahalı yiyecek olarak bilinen ve kilosu 60-70 liradan satılan pastırmayı bile geçti. Kuraklık ve don gibi doğal afetlerin de etkisiyle son bir yılda kuruyemiş fiyatları 2 kat arttı. En dikkat çekici artış, fındık ve yerfıstığında yaşanıyor. Fıstığın fiyatı, son bir ayda 9 liradan 20 liraya fırladı. Fındıktaki artış da yüksek rekolte beklentisine rağmen 68 liradan 80 liraya yükseldi. Antepfıstığı 60-65 liraya, badem 50-54 liraya, kuru kayısı 40-44 liraya satılıyor. Ceviz içi ise 80 lira. Geçen sene 4-5 liraya satılan kuru incirin fiyatı da 18-19 liraya çıktı.

 
Mahsul az ve kalitesi düşük

 
Can Kardeşler Kuruyemiş Satış ve Pazarlama Müdürü Velit Can stokların azalması, döviz kurları, rekoltedeki düşüş beklentisi, çiftçinin üretimi bırakması ve tekelciliğin fiyatları artırdığını söyledi. Can, “Ürünlerde yüzde 80-90 oranlarında rekolte kaybı yaşandı. Geçen sene toptan 4-5 liraya aldığımız kuru incir, şu anda 22-23 liraya çıktı. İncirde fiyatların artması, mahsulün az olması ve kalitenin bozulmasından kaynaklandı” dedi.

 

 

Üretimin cazibesi kalmadı

 
Fındıktaki sıkıntının devam ettiğine dikkat çeken Can, “Dünya tüketimini karşılayacak fındık üretiyoruz ama ülkemizde fındık sıkıntısı çekilmesi düşündürücü. Tek sorun, tarım politikasının yenilenmemesi. Çiftçi, maliyetlerin artması ve yeterince desteklemediğinden dolayı artık üretime pek rağbet göstermiyor. Dolayısıyla birçok üründe de rekolte düşüyor” şeklinde konuştu.

 

 

Doların etkisi büyük oldu

 
Döviz kurunun da etkisiyle ceviz 80 lirayı buldu, geçen sene 48 liradan satılıyordu. Badem ise 36-38 liradan 50-54 liraya yükseldi. Dolar kurundaki 10 kuruşluk yükseliş, çerez fiyatlarına 4-5 lira artış olarak yansıyor.

 

 

meydangazetesi