‘EYT’yi kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için bekleyecek mi?’

‘EYT’yi kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için bekleyecek mi?’
4 Kasım 2023 10:09

CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a 8 Eylül 1999’dan sonra sigorta girişi olan vatandaşların, yıllarca emeklilik beklemek durumunda kaldıklarını hatırlatarak, “Bir gün ile beş gün ile bir ay ile bir yıl ile EYT’yi kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için beklemek zorunda kaldı. Emeklilik yaşıyla ilgili düzenleme yapılacak mı, yoksa tam tersi emeklilik yaşı yükseltilecek mi?” dedi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yine vatandaşın sesi oldu.

 

 
KÖKSAL, KAMUOYUNUN MERAK ETTİĞİ SORULARI BAKAN IŞIKHAN’A SORDU

 

 
CHP Grup Başkanvekili Av. Burcu Köksal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kamuoyunun merak ettiği soruları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yöneltti. İlk olarak SGK’nın kara deliğe dönüşen borçları ve özerk yapısının 12. Kalkınma Planı’nın da yer alan Sağlık Market uygulaması ile bozularak yolsuzlukların önünün açılacağına değinen Köksal, “Sayıştay raporlarında yer alan verilere göre S

yal Güvenlik Kurumu’nun mali dengesi inanılmaz bir biçimde alacakların tahsil edilmemesi veya edilememesi nedeniyle bozulmuş olduğunu görmekteyiz.” dedi.

 
SGK ALACAKLARINI ALMASIN DİYE UĞRAŞILIYOR

 

 
Grup Başkanvekili Köksal, adeta SGK’nın alacaklarını alamasın diye uğraşıldığını söyleyerek, “Sosyal Güvenlik Kurumu bugün 477 milyar 331 milyon 318 bin 9 lira alacaklı duruma düşmüş durumda. Şimdi bu alacak toplamı 2019 yılı için 276 milyar liraydı. 2020 yılına gelindiğinde 322,5 milyar ulaştı, 2021 yılında 345 milyara yükseldi ve bugün 477 milyarlık bir alacağa çıkmış durumda. Yani yıllar boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu alacağını tahsil edemiyor, üstüne yeni alacaklar ekleniyor ve bugün 477 milyarlık rakama ulaşıyor. Şüpheli alacaklar zaman aşımına sokulmakta, Kurum adeta alacaklarını alamasın diye uğraşılmakta. Çünkü bunu biz Sayıştay raporlarında görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 
SGK’NIN PARASININ ÇARÇUR EDİLDİĞİ SAYIŞTAY RAPORLARINDA VAR

 
SGK’nın parasının nasıl çarçur edildiğinin Sayıştay raporlarında dile getirildiğinin önemle altını çizen Köksal, “Bugüne kadar görevini yapmayan, eksik yapan personele Kurum zararları nedeniyle işlem bile yapılmamaktadır. Kurumun bilişim sisteminin entegrasyonu için ödemesi yapılan ancak yapılamayan sistem nedeniyle kurumun parası çarçur edilmiş Sayıştay raporlarında dile getirilmiş ancak bir işlem yapılmamış. Özellikle 2022 yılı Sayıştay raporundaki tespitte kurum alacaklarının takibinin yapılmadığı gözler önüne serilmiş. SGK, nezdinde bütün gayrimenkullerin de kurum tarafından değerlendirilmediği, başka kurumlarla yapılan gayrimenkul takas işlemlerinin tahsilatının yapılmadığı, icra yoluyla edinilen gayrimenkullerin satışının yapılmadığı ve bu yolla da SGK’nın zarar ettirildiği de yine Sayıştay raporlarına yansımış durumda.” şeklinde konuştu.

 
AKP’Lİ BELEDİYELERE ZARARINA TAKAS, CHP’Lİ BELEDİYELERE TAŞKIN HACİZ!

 
SGK’nın kara delik haline gelen borçlarını neden tahsil edemediğini soran Köksal, “Tüm bunların yanı sıra Cumhuriyet Halk Partili Belediyeleri SGK tahsilatları için taşkın haciz işlemi uygulanırken, AKP’li belediyeler için haciz işlemi değil kamuyu daha büyük zarara uğratan takas yolu ile tahsilata gidilmesi de raporlar ile sabittir. Bunun en son örnek İzmit Belediyemizdir. Orada Cumhuriyet Halk Partili belediyeye SGK tarafından taşkın haciz işlemi uygulanmıştır. Şimdi soruyoruz. SGK kara delik haline gelen borçlarını neden tahsil edememektedir?” diye konuştu.

 
SAĞLIK MARKET UYGULAMASI İLE YOLSUZLUK VE USULSÜZLÜKLERE KILIF HAZIRLANIYOR

 
Köksal, konuşmasının devamında şunları söyledi:

 

 
“AKP iktidarı döneminde geçmiş iktidarlara göre 10 kat daha fazla zarara uğratıldığı tespit edilen SGK’nın, özerk yapısının olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat 12. Kalkınma Planı’nda bu özerk yapının bozulmasına ilişkin bir takım adımlar atılacağı belirtiliyor. SGK özerk bir kurum olmasına rağmen, Sağlık Market uygulaması adı altında kamusal mal alımına yönelik bir entegre sistem oluşturulmak isteniyor. Bu da mevcut durumda yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin başka adlar ile kılıf hazırlanmasına yönelik bir arayış olarak karşımıza çıkıyor. Böylesine büyük bir yolsuzluk soruşturması önümüzde dururken, özerk yapısının bozulmaması için şeffaflığa daha da önem verilmesi gereken SGK’nın, yolsuzlukların ve ihalelerin şeffaflığının ortadan kaldırılmasının önünü açacak Sağlık Market uygulamasına entegre edilmek istenmesi de kabul edilemez bir durumdur.”

 

 
5 YIL ÖNCE KADRO SÖZÜ VERİLEN TAŞERON İŞÇİLER HALA BEKLİYOR

 
Toplumun kanaya yarası haline gelen taşeron işçilerinin kadroya alınma sözünü de Bakan Işık’a hatırlatan Köksal, “2018 yılından beri defalarca bu komisyonlarda, genel kurulda, ben dahil birçok milletvekili arkadaşımızın gündeme getirdiği ama hala çözülemeyen bir sorun. AKP iktidarı döneminde Türkiye adeta bir taşeron cumhuriyeti haline dönüştürüldü. 2018 yılında bir olağanüstü hal KHK’sı ile düzenleme yapılarak taşeron işçilere kadro verileceği belirtildi. Fakat tüm taşeron işçiler bu kadro düzenlemesinden yararlanamadı.” dedi.

 
TAŞERON HALA KADRO ALAMADI

 
Taşeron işçilerin hala kadro alamadığını söyleyen Köksal, “KİT’lerde çağrı merkezlerinde, hastanelerde halen taşeron çalıştırılmakta. Özellikle HBYS, yemekhane, kiralık araç şoförleri, diş protez teknisyenleri, laboratuvar teknisyenleri, radyoloji görüntüleme teknisyenleri, fizik tedavi seans usulü çalışanları, sterilizasyon işçileri, karayolları müşaviri bakım ve onarım işçileri, orman işçileri, kamu çağrı merkezleri çalışanları, sosyal tesis çalışanları, 4 Aralık mağdurları, yüzde 70 ihale şartından dolayı kapsam dışı kalan taşeronlar ve yerel yönetimler bünyesinde kurulan belediye şirketleri işçileri hala kadro alamadı. Bunların kadroya geçirilmesi için bakanlıkça bir çalışmanız var mı? 2018 yılında bu insanlara söz verilmişti dönemin bakanı tarafından. Bir sonraki bakan da aynı sözü verdi. Ancak bu insanlar 5 yıldır sözü verildiği halde hala kadro alamadılar.” şeklinde konuştu.

 

 
EYT ÇIKTI AMA 99 SONRASI MAĞDUR EDİLDİ

 
EYT’yi kaçıran vatandaşların yıllarca emeklilik için beklemek zorunda kalacaklarını belirten CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, “Uzun yıllar boyunca birçok platformda, mecliste EYT dediğimiz grup haklarını aradılar. Bizler destek verdik. Çok büyük kamuoyu oluştu. Çünkü Büyük mağduriyet yaşadılar. 8 Eylül 1999 yılında çıkan bir yasanın geriye işlemesi yüzünden bu insanlar 8 Eylül 1999 öncesi emeklilikle ilgili tüm şartları taşıdıkları halde yaşa takıldıkları için emekli olamamışlardı. Şimdi onlar için emeklilik yolu açıldı. Fakat burada başka bir sıkıntı ortaya çıktı. 8 Eylül 1999’den sonra sigorta girişi olanlar yani bir gün ile beş gün ile bir ay ile bir yıl ile EYT’yi kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için beklemek zorunda kaldılar.” diye konuştu.

 

 
KISA BİR SÜRE İLE EMEKLİLİĞİ KAÇIRDIKLARI İÇİN 17 YIL BEKLEYECEKLER

 

 
Bir gün ile beş gün ile bir ay ile bir yıl ile EYT’yi kaçıran vatandaşların “Emeklilikte Adalet” adında dernek kurduklarını kaydeden Köksal, “Zaman zaman Meclisi de bizleri de ziyaret ediyorlar. Onların da bir arayışı var çünkü gerçekten kadınlar için 58 erkekler için 60 yaş beklemek durumundalar. Çok az bir süre ile 8 Eylül 1999’dan sonra sigorta yaptıkları için emekliliğe 17 yıl beklemek zorunda kalacak olan insanlar var. Bunlarla ilgili bir düzenleme yapılacak mı? Yoksa tam tersi emeklilik yaşı mı yükseltilecek? Kamuoyu bu konuda bir açıklama bekliyor. Ayrıca yine 9 bin günlük prim şartı ile ilgili 7 bin 200 güne düşürüleceği Bağ-Kurluların priminin seçim öncesi AKP iktidarı tarafından verilen bir söz vardı. Bu konuyla ilgili bir çalışmanız var mı?” dedi.