Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ünlüce: Kente adaletli hizmet edeceğim

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ünlüce: Kente adaletli hizmet edeceğim
4 Mart 2024 07:44

CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce seçim çalışmalarını Gazete Duvar’dan Şenay Bilik Yıldırım’a anlattı.

 

Fotoğraf: Ayşe Ünlüce X

 

1985 yılında kurulan Esnaf Sarayı’nda yoğunlukla nelerden şikayet ediliyor? Esnaf Sarayı ile ilgili projeleriniz var mı?

Tüm ülkede olduğu gibi buradaki esnafın da ilk sorunu ekonomik kriz. Yaşanan yoksullaşma burada da etkilerini gösteriyor. Ancak uzun yıllar birlikte çalışmış esnafımızın burada dayanışma içinde olduğunu görmekten mutluluk duydum. Kadınlara istihdam sağlayan, çok güzel girişimcilik örneklerini, şehrin tarihine tanıklık etmiş değerli dükkan sahiplerinin Eskişehir öykülerini de dinledim. Ne yazık ki AKP adayının şehrimizi küçük düşürmeye varan açıklamalardan dolayı esnafımızın rahatsızlık duyduğunu, bu söylemlerin kent turizmine olumsuz etkisi sebebiyle işlerinin daha da azalacağı korkusunu yaşadıklarını da üzülerek dinledim. Esnaf Sarayı’mızı yeniden canlandırmak için tur rehberlerimiz başta olmak üzere bu alanı hareketlendirecek bazı çalışmalar yapacağız.

 

 

AK Parti adayı Nebi Hatipoğlu ile karşılıklı çıkacağınız televizyon programına katılmadınız ve Hatipoğlu, programa çıktığı ilk dakikalarda, “Ayşe hanım korktu, gelemedi” dedi. Neden program çıkmadınız?

Aslında televizyon programına birlikte çıkma konusunda ilk konuştuğumuzda aramızda ciddi bir siyasi nezaket vardı, birbirimizi üzecek suçlayacak bir diyaloğumuz olmamıştı. Ancak ikili programa çıkacağımı kabul etiğimi söylediğin günden sonra inanılmaz bir karalama kampanyası başlatıldı. Ben şubat ayının 26’sından sonra kendisi ise 19’undan sonra uygun olduğunu söylemişti ve bir takım yerlerde “Ben 19’unda gidiyorum, gelirse gelir gelmezse, ben programı yaparım” gibi cümleler kurduğu aktarıldı.

Ancak bu iki tarafın vereceği bir karardır. Hatta ben bunu yerelde de yapabileceğimizi düşünmüştüm, tüm başkan adayları da gelsin diye konuşmuştuk. Ancak biliyorsunuz, bir Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında benim hakkımda rahmetli eşim Aydın Ünlüce’nin de adını anarak, haksız ithamlarda bulunup, benim onun sayesinde belediyede işe alındığımı öne sürerek, “Sen nasıl kadınsın” gibi açıklamalar yapınca bu üslupla konuşan biriyle aynı programda yer almak istemedim. Ama birlikte programa çıksaydık eminim çok güzel bir program olacaktı.

 

 

‘BELEDİYECİLİĞİ BİR DUAYENDEN ÖĞRENDİM’
Şehirde 25 yıldır süren bir Yılmaz Büyükerşen yönetimi var, siz de uzun yıllar yan yana çalıştınız. Büyükerşen ile ilgili sorun yaşıyor musunuz? Örneğin, Büyükerşen dönemiyle ilgili eleştirilere tavrınız nedir?

Aslında bu konuda iki handikabım var. Görüştüğüm insanlardan bir bölümü; “Sakın Yılmaz hocamızı bırakmayın” diyor bir bölümü ise “Yılmaz hocanın etkisinde mi kalacaksınız” diyor. Şehirde bu konuda iki farklı görüş olduğunu söyleyebilirim. Ben ikisine de saygı duyuyorum. Belediyeye gelmeden önce belediyecilik konusunda çok bilgim yoktu ve belediyeciliği bir duayenden; Yılmaz Büyükerşen’den öğrendim. Hukuki süreçlerle birlikte belediyenin çalışma şekli konusunda çok şey öğrendim, yine genel sekreterlik dönemimde Büyükerşen ile çok yakın çalışma olanağı buldum.

 

 

Çalıştığınız sürede fikir ayrılıklarınız olmadı mı?

Elbette çalışma hayatında birbirimizin benimsemediği görüşlerimiz oldu ancak buralarda bile birbirimizden çok beslendiğimizi düşünüyorum, bunlar aramızda çatışmaya yol açmadı.

Yılmaz Büyükerşen, seçim sürecinizde bazı noktalarda size müdahale ediyor mu?

Bu dönemde o kadar yoğun bir programımız var ki kendisiyle ne yazık ki çok görüşme şansımız olmuyor, Yılmaz hocamla aramızda derin bir saygı bağı vardır ve benim kararlarıma müdahale etmez. Hatta Nebi Hatipoğlu; benim programa çıkmama, Yılmaz hocanın izin vermediğini de iddia etti. Ama hiç ilgisi yok hatta hocam çok heveslenmişti bu program için ancak yaşananlardan sonra çıkmamak benim kararım oldu.

 

‘ÇOK BAŞARILI BİR ÇED İNCELEME BİRİMİMİZ VAR’
Rakibiniz AK Parti adayı Nebi Hatipoğlu Çevreyolu’nun yapılmasını sizin engellediğinizi öne sürdü, ÇED olumsuz raporunun altında Büyükşehir Belediyesi’nin imzası olduğunu iddia etti. Bununla ilgili görüşleriniz nedir?

O konu da çok ilginç. Kuzey-Güney Çevreyolu olarak konuşuyoruz ama buralar çevreyolu değil bir otoban olarak geçiyor, yap işlet devret otoban sistemi. Kuzeyle ilgili bir takım yazışmalar oldu. Biz ikisinde de olumlu yazdık, üçüncüsünde ise hassasiyetimizi belirttik. Oradaki hassasiyetimiz de şuydu; Bankalar Kurulu’nun o dönem İnönü ve Alpu ile ilgili ova kararı çıkmıştı, bunu belirtmiştik. Eskişehir’de bizim çok başarılı bir ÇED inceleme birimimiz var, bu konuda hangi adım atılacaksa bunu araştırır ve karara bağlarlar. Ancak belediyenin ÇED olumlu veya olumsuz raporu vermek gibi bir yetkisi yok zaten.

 

“Çevre yolunu biz yapacağız” diye bir açıklamanız olmuştu. Belediye bunu nasıl yapacak?

 

 

Anladık ki, hükümetin yıllardır yapmadığı çevre yolunu yapmaya hala niyeti yok, ‘çevreyolundaki sorunu biz çözeceğiz’ dedik. Şöyle ki; biz belediye olarak kuşak yolları yapacağız. 25 binlik planlarımızda bu var, kuzey-güney çevre yolları ile şehrimizin yerleşim alanları arasında kalan şehri çeperleyen yollar olacak ve bunlar. Bursa yolundan başlayıp organize sanayi bölgesine kadar devam ederek sizi şehrin içine sokmadan götürecek.

 

 

‘UMARIM ESKİŞEHİR’İN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLURUM’
Seçim çalışmalarında en sevdiğiniz ve sizi en çok zorlayan şey ne oldu?

 

En zor konu; belediyenin bir parçası olduğum için şehirde yapılmamış, olmamış her şeyle benim ilişkilendirilmem. Ben bundan şikayetçi değilim. Zaten şehirlerin sorunları bitmez, ben bunun bir parçasıyım, sorumluluklarımızı üstleniyorum. Ancak aynı zamanda bunun Eskişehir için bir şans olduğunu da düşünüyorum. Belediyeciliğin içinden gelmiş, bu konuda bilgili ve deneyimli birisinin başkanlığa talip olması güzel bir şey. Çünkü şehir zaman kaybetmeyecek. Bunu da zorluk olarak görmeyip iyi yanlarını görmeye çalışıyorum. Güzel tarafı ise şu; bir kere kadınlar sağ olsunlar çok güzel destek oluyorlar. Ancak erkekler de diyor ki, “Biz kadın adayı destekliyoruz.” Bunu duyunca çok mutlu oluyorum.

Çünkü daha önce bu şehirde kadın aday olmamış. Bu nedenle daha da anlamlı buluyorum adaylığımı. Umarım başkan seçilerek Eskişehir’in ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olma şerefini de yaşarım.