Eski Ermeni Kilisesi'nde Sema gösterisi

Eski Ermeni Kilisesi'nde Sema gösterisi
20 Şubat 2013 09:34

Çanakkale’de bir zamanlar ayin seslerinin yükseldiği eski Ermeni Kilisesi’nde şimdilerde, tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterisi hayat bulmaya başladı.

 

 

 

Çanakkale’ye 16’ncı yüzyılın başında 83 Ermeni ailesinin gelmesinin ardından, Fevzi Paşa Mahallesi’nde 1669 yılında yapılan Surp Kevork Ermeni Kilisesi, cemaati kalmayınca müze, kültür merkezi, Etnografya Müzesi ve Deneme Sahnesi olarak kullanıldı. Eski Ermeni Kilisesi, son olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kültür ve Sanat Evi olarak Tasavvuf Topluluğu’na tahsis edildi. Uzun yıllar papazların Ermeni cemaatine ayin yaptırdığı tarihi binada şimdilerde ise tasavvuf etkinlikleri yapılıyor.

 

 

 

 

 

Eski Ermeni Kilisesi’nde dün gündüz, ÇOMÜ Tasavvuf Topluluğu’nca Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma töreni düzenlendi. Prof. Dr. Orhan Terzioğlu’nun çektiği fotoğraflardan oluşan ‘Tasavvuf’ konulu resim sergisi açıldı. Prof. Dr. Orhan Terzioğlu ve Tasavvuf üstadı Mustafa Özbağ birer konferans verdi.

 

 

 

Akşam ise Çanakkale’de yeni kurulan Sağlık Eğitim Çevre Koruma Derneği’nin (SEÇKİNDER) ilk etkinliği gerçekleşti. Yeni kurdukları dernek hakkında bilgi veren SEÇKİNDER Başkanı Dr. Murat Çetin, dünyada problemleri üreten bir kaynağın olduğunu belirterek, bunun oluşmasında insanların ihmalleri ve boşvermişliğinin önemri rolü bulunduğunu söyledi. Çanakkale’de yapacakları çalışmalar kadar, dünyadaki sorunlara da el atacaklarını vurgulayan Dr. Çetin, zor durumda bulunan ülkelerde sağlık taraması yaparak, yaralara merhem olmaya çalışacaklarını kaydetti.