Ergenokon kumpasının FETÖcü hakimi kelepçe ile böyle getirildi

Ergenokon kumpasının FETÖcü hakimi kelepçe ile böyle getirildi
14 Mart 2019 11:41

Ergenekon kumpasının hakim ve savcılarının yargılanmasına devam edildi.

 

 

Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görülen davanın bugünkü celsesinde eski hakim Hüsnü Çalmuk, dün başladığı savunmasını bugün tamamladı.

 

 

Ergenekon duruşmalarında kullanılan bilgisayarlardaki bilgileri silerek, suç delilleri gizlediği suçlamasıyla ilgili olarak, “Bu iddianın neresini düzelteyim, her yeri yanlış” diyen Çalmuk, bilgisayarlarda gizli bilgi ve belgeler ile aile saadetini bozacak fişlemeler olduğunu söyledi. Bunun üzerine Başkan Haydar Metiner, “Aile saadetini bozacak belgeleri niye orada muhafaza ettiniz? Davayla ilgisi ne? Tutanak tutup, neden çıkarmadınız?” diye sordu. Çalmuk, CD’nin orijinaline dokunmadıklarını, ancak bu bilgisayara yüklendiğinde verilerin kaydedildiğini, silinmediği takdirde deşifre olacağını, o yüzden buradakilerin geri dönüşü olmayacak şekilde silinmesi gerektiğini anlattı. Başkan Metiner bu defa, “Bu yükü, sorumluluğu niye tek başınıza üstlendiniz? Bakın biz heyet olarak çalışıyoruz” dedi.

 

 

Bilgisayarları silmekle suçlanırken, devletin gizli belgelerini açıklamanın suç olduğunu ve 3 yıldan 8 yıla kadar hapis öngörüldüğünü hatırlatan Çalmuk, şöyle konuştu:

 

 

“Silmesem daha ağır ceza alacaktım. ‘Devletin gizli belgeleri geri getirilirse getirilsin. Benden sonrası tufan’ mı demeliydik? Mahkememiz devleti ve kişisel verileri korumuştur. Kötü niyetli olsak, balyoz getirip, bilgisayar ve hard diskleri kırar, ‘Devletin gizli bilgileri olduğundan kırılmıştır’ diye tutanak tutardık. Ama bunu yapmadık. Delil silmeyi Genelkurmay’dan öğrendik. Bizim bilgisayar ve hard diskler duruyor, ama Genelkurmay’ınkiler çöplükte.”

 

 

Başkan Metiner’in sorusu üzerine Çalmuk, silme kararını heyet olarak verdiklerini bildirdi.

 

 

JANDARMADAN YANIT: KAÇMA ŞÜPHENİZ VAR

 

 

Duruşmaya ara verildiğinde sanıklar avukatlarıyla görüşmek istedi. Jandarma yetkilisi izin vermeyince tartışma çıktı. Jandarma da sanıkları kelepçeleyip, aşağı indirdi. Bu arada kumpasçı eski savcı Mehmet Ali Pekgüzel, “Kelepçe kaçma şüphesi olana takılır” diye tepki gösterdi. Jandarma da, “Kaçma şüpheniz var” karşılığını verdi.

 

Heyet yerini aldığında bir sanık avukatı olayı Başkan Metiner’e aktardı. Başkan Metiner, “Güvenlik yetkileri ona ait, karışmam. Nasıl istiyorsa, öyle götürür. Onlar tutuklu” dedi.