Erdoğan’ın B ve C planları ne?

Erdoğan’ın B ve C planları ne?
11 Ocak 2021 09:27

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın oyları tüm anketlerde yüzde 50’nin altında görünüyor.

 

Fotoğraf: AFP

 

Anketlere kararsızlar dağıtılmadan bakıldığında ise iktidar açısından daha endişe verici bir tablo var. Gazete Duvar’da yer alan habere göre AK Parti ve MHP’nin toplam oyları bu anketlere göre yüzde 30-35’e kadar geriliyor. Muhalefet partilerinin temsilcilerine göre ise kamuoyu anketlerinde görünen yüzde 20-23 oranındaki kararsız seçmenin yüzde 15-16’sını Cumhur İttifakı seçmeni oluşturuyor.

 

 

AK Parti’nin kendi oylarını reform söylemi, yeni ittifaklar, ekonomideki kimi iyileştirmelere rağmen konsolide edememesi durumunda B ve C planlarının devreye gireceği yorumu yapılıyor. Muhalefete göre B planı, parlamenter sistem isteyen muhalefet partileri ile görüşmeler olabilir. Bu görüşmelerde sistemde kimi revizyon sözleri ile destek istenebileceği ifade ediliyor. C planı ise seçim kanununda değişiklik olarak görülüyor.

 

 

Bu plana göre de daraltılmış bölge sistemi getirilip, ittifak dışı kalan partiler için barajın aşağı çekilmesi, ittifak içinde olan partilere de yüzde 5 baraj zorunluluğunun getirilmesinin konuşulduğu ifade ediliyor.