Erdoğan, 23 Nisan’dan itibaren 4 günlük sokağa çıkma yasağını duyurdu

Erdoğan, 23 Nisan’dan itibaren 4 günlük sokağa çıkma yasağını duyurdu
21 Nisan 2020 07:50

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, korona virüsü ve gündemdeki diğer gelişmeleri görüşmek üzere yapılan Kabine toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı… Erdoğan, “23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında ise, 31 ilde sokağa çıkma sınırlandırması yapmayı planlıyoruz. 22 Nisan akşamı 00.00’dan itibaren, 26 Nisan’a kadar kısıtlamayı uygulayacağız. Bununla ilgili ayrıntılar, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanacaktır” dedi.
 

 

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 

 

“Bir süredir olduğu gibi bu toplantımızda da ana gündem maddemiz koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında yaptığımız ve yapacağımız çalışmalardı. Suriye, Libya başta olmak üzere güvenlik konularımızla ilgili değerlendirmelerde bulunduk.

“Suriye, Libya başta olmak üzere güvenlik konularımızla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Koronavirüs salgınını fırsata çeviren Suriye rejiminin İdlib’teki saldırganlığını görüyoruz. Türkiye rejimin saldırganlığına geçit vermeyecektir. Ateşkesi ihlal eden rejim böylle devam etmesi halinde çok ağır kayıplarla bunun bedelini ödeyecektir.

“İdlib’deki ateşkes iklimini bozmak için provakatif eylemler düzenleyen karanlık odaklara müsamaha göstermeyeceğiz. Türkiye kararlı duruşuyla Akdeniz’deki tüm oyunları bozmayı kararlılıkla sürdürecektir.

“Libya ile yaptığımız mutabakat rahatsızlığının hala sürdüğü anlaşılıyor. Sığınmacılara karşı insanlık dışı tavırlarını sürdüren ülkelerin bu hukuksuz ve vicdansız tavırlarından vazgeçmelerini istiyoruz. Libya’da darbeci Hafter’in yüzünün daha iyi görülmüştür. Uluslararası camiayı üllkenin meşru yönetimine destek vermeye davet ediyoruz.

“Bölücü örgütün koronavirüs mücadele günlerinde eylemlerine devam etmesi gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. Son 2 haftada toplam 38 teröristi etkisiz hale getirdik. Türkiye’nin iç ve dış güvenliğiyle ilgili çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz.

“İnsanlarımız arasındaki fiziki mesafeyi sağlamak, okulların ve 211 bin işletmenin tatil edilmesi, şehirlerarası yolculuğun ve sokağa çıkma kısıtlanması bu amaçlara yöneliktir. Hamdolsun hasta yatağı, yoğun bakım yatağı, solunum cihazı gibi her alanda çok iyi seviyedeyiz.

“Sağlık sisteminin kesintisiz işlemesini temindir. Bu hususta da hasta yatağı, solunum cihazı gibi kritik konular başta olmak üzere çok iyi seviyedeyiz. Üçüncüsü temizlik, gıda gibi alanlarda tedarik zincirinin aksamamasıdır. Ülkemizin hiçbir yerinde herhangi bir ürünün eksikliği söz konusu değildir. Dördüncü de kamu düzeninin bozulmamasıdır. Tüm unsurlarımız kamu hizmetlerinin sağlanması yanında vefa destek hizmetlerine katkı sağlamakla sorumluluklarını yürütüyor. Yaklaşık 1 milyon 65 yaş üstü vatandaşımıza kolonya ve maske dağıtımı yapılmıştır. Salgının başladığından beri kayda değer bir kamu düzeni eylemi yaşanmadı.

“Koronavirüs salgınını önüne geçmek için aldığımız tedbirlerin meyvelerini toplamaya başladık. Test sayımızı günde 40 bin düzeyine çıkardık. Test/vaka oranımız azalıyor. İyileşen hasta sayımız katlanarak artıyor. Yoğun bakımda ve solunum cihazına bağlı hastalarımız ile vefat eden hasta sayımız aynı seviyede devam ediyor. Bu hususlarla ilgili gelişmeler her akşam kamuoyuyla paylaşılıyor. Hastanelerimizde olağanüstü bir yoğunluk yaşanmıyor.

“Ücretsi maske dağıtımımız PTT ve eczaneler üzerinden sürüyor. Hiçbir konuda eksiğimiz veya riskimiz bulunmuyor. Yoğun bakım solunum cihazlarının üretimi konusundaki çalışmalarımız başarıyla neticelendi. Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin cihazı üretmiş olacağız. Yoğun bakım, solunum cihazlarının teknoloji girişimini gerçekleştiren Biyosis’e, bu sürece katkı verilen Baykar Makine ve Aselsan’a, seri üretimi yapan Arçelik’e teşekkür ediyorum.

“Savunma sanayinde gerçekleştirdiğimiz büyük atılımı tıbbi cihaz ve ilaç başta olmak üzere kritik tüm alanlarda sürdüreceğiz. MEB prototip seviyesinde bir cihaz geliştirmeyi başardı. Bu gayretleri de takdirle karşılıyoru.z Elimizde epeyce stoğu bulunan kritik ilaçların üretimine de başladık. Bu konudaki Ar-Ge, ruhsatlandırma ve üretim süreçlerin yakından takip ediyoruz.

“Koruyucu sağlık donanımlarının yerli üretimi konusunda da önemli mesafe katettik. N95 ve N99 maskelerinin nanofiber esaslı filtrelerinin geliştirme süreci bitti, test sürecine başlandı, en kısa sürede üretime geçiyoruz. Türkiye Bilimler Akademisi de hazırladığı Covid-19 raporuyla önemli bir referasın kaynağı oluşturdu. Bilim Kurulu’ndaki hocalarımız da eldeki başarıları bilimsel makaleye dönüştürüp tüm dünyanın hizmetine sunmaya hazırlanıyorlar.

“Bugün gerçekleştirdiğimiz Başakşehir Şehir Hastanesi salgın hastalıkla mücadele için kullanılacaktır. 885’i klinik yatağı, 150’si yoğun bakım yatağı olmak üzere hizmet verecektir. Hastanenin kalan kısmını da önümüzdeki ay açmayı planlıyoruz. Yeşilköy ve Sancaktepe’deki iki kalıcı hastanemizin inşaatı hızla sürüyor. Bunları da söz verdiğimiz gibi 45 günde tamamlayıp hizmete alacağız. Sağlık alanında yaptığımız bu yatırımların önemini ve büyüklüğünü bir kez daha gördük. Türkiye en küçük bir sıkıntıya, krize, kaosa meydan vermeden sağlık hizmetlerini kesintisiz sürdürmüştür.

“Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması salgının kontrolünde büyük fayda sağladı. Bu yüzden bu uygulamayı tarım, sağlık, gıda hizmetleriyle aksatmayacak şekilde bir süre daha devam ettireceğiz. 23-24-25-26 Nisan tarihleri arasındaysa günlük hayata etkisini en az düzeyde tutacak şekilde 31 ilimizde sokağa çıkma sınırlandırılması yapmayı planlıyoruz. 22 Nisan akşamı yine 00.00’dan itibaren 24-25 ve 26Nisan 00.00’a kadar bu devam edecek. 26’sında 24.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı kısıtlaması sona erecek. Bununla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılacaktır. Kesintisiz hizmet veren fırıncı, sucu, gazete bayileri, medya mensubu başta olmak üzere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Amacımız önlemleri en titiz şekilde uygulayarak ülkemizin Ramazan Bayramı sonunda normal seviyeye dönecek şekilde indirmiş olmaktır. Bazı adımları bayram öncesi atmaya başlayabiliriz. Tüm sektörlerin hazırlıklarını buna göre yapmasında fayda görüyoruz.
“Türkiye Cumhuriyeti devleti dünyanın neresinde olursa olsun her vatandaşının yanındadır. Salgın hastalık başladığında çeşitli sebeplerle yurt dışında olan vatandaşlarımızı ülkemize getirdik. Her vatandaşımızı sağlık taramasından geçirip, YÖK yurtlarında 14 gün süreyle karantinada tuttuk. Cumhurbaşkanlığı’mızın koordinasyonunda bugüne kadar 39 bin vatandaşımızı anavatanlarına kavuşturmuştuk. Halen 12 bini aşkın vatandaşımızın karantina süreci devam ediyor. 25 bin vatandaşımızı daha Türkiye’ye getiriyoruz. Yurtlarımızın bir kısmını sağlık personeli için, bir kısmını da sosyal izolasyon için Sağlık Bakanlığı’na tahsis ettik.