En derin yaşlı yoksulluğu olan dördüncü ülkeyiz

En derin yaşlı yoksulluğu olan dördüncü ülkeyiz
12 Aralık 2021 10:40

Türkiye’de milyonlarca emekli artık ancak 120 dolar eden 1.685 TL seviyesindeki emekli maaşına mahkumken, 65 yaş üstündeki yoksulluk hızla derinleşiyor.

 

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) son emeklilik raporu, Türkiye’nin yaşlıları en fazla derin yoksulluğa düşmüş birkaç ülkeden biri olduğunu ortaya koydu. Rapora göre Meksika, ABD ve Kore’nin ardından Türkiye, yaşlıları en derin yoksulluk yaşayan ülkelerden biri durumunda. Raporda paylaşılan verilere göre Türkiye’de 65 yaş üstü fakirlerin ortalama geliri yoksulluk sınırının yüzde 35 altında. Sözcü’den Özlem Ermiş Bayhan’ın haberine göre bu, pek çok yaşlının temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bir geliri bile olmadığını ortaya koyuyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 500 bin emekli 1.685 TL olan en düşük emekli maaşını alırken, emeklilerin yüzde 70’i 2.825 TL olan asgari ücretin altında maaş alıyor. Yani 14 milyon emeklinin 8 milyonu yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Yaklaşık 1.5 milyon emekli ise açlık sınırının altında geçim mücadelesi veriyor.

 

 

İŞSİZLİK ZORLUYOR

 

 

Rapora göre Türkiye, emekli-çalışan oranı olan yüzde 15.2 hızla artacak ve 2080’de OECD ortalamasını aşarak yüzde 58.2’e çıkacak. Raporda, Türkiye’nin yüksek işsizliğin sosyal sigorta harcamalarına en fazla negatif etkisi olan ilk üç ülkeden biri olduğu belirtildi.

 

 

Yoksul yaşlılar çalışmaya mahkum

 
Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo pek çok yaşlının açlığa mahkum hale geldiğini söyledi. Foggo, “Çalışmak zorunda kalan, sokakta seyyar satıcılık yapan ve kağıt toplayan yaşlılar görüyoruz. İlaç, bağışıklığı güçlendirici gıda alamıyorlar. Yoksul yaşlıların huzur içinde kaliteli bir yaşamları yok. Birçok yoksul emekli kıt kanat geçiniyor” dedi.