Eminağaoğlu: Çankaya’yı Cumhuriyet’in değerleriyle öne çıkarmak için aday oldum!

Eminağaoğlu: Çankaya’yı Cumhuriyet’in değerleriyle öne çıkarmak için aday oldum!
15 Aralık 2023 08:40

Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya Belediyesi Başkan Aday Adayı Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu,” Kadrolarımızla halka güven vereceğimiz bir belediye olacağız. Bu yönden katılımcı bir belediye olacağız. Kapalı kapılar ardında iş yapmayacağız. Açık, şeffaf halkçı, kamucu bir belediye olacağız. Asla ve asla kimseyi ötekileştirmeyeceğiz” dedi.

 

 

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesi belediye başkanı olmak isteyen aday adayları, başvurdukları siyasi partiler tarafından adayların açıklanacağı günü bekliyor. Cumhuriyetin kalesi olarak görülen ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönettiği Çankaya’da ise başkan adayının kimin olacağı merak ediliyor. Bu bağlamda değişim rüzgarlarının estiği Cumhuriyet Halk Partisi’nden Çankaya’dan aday adayı olan Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu Sonsöz’e konuştu. Eminağaoğlu, aday gösterilip göreve gelirsek Çankaya’yı cumhuriyetin değerleriyle ön plana çıkaracaklarını söyledi.

 

 

Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ömer Faruk Eminağaoğlu: Hukuk fakültesi mezunuyum. Yaklaşık otuz yılı aşkındır Çankaya’da oturuyorum. Türkiye’de birçok yerde yargıçlık ve savcılık yaptım. Aynı zamanda Yargıtay’da yargıçlık ve savcılık görevlerinde bulundum. Şu anda ise Ankara Çankaya’da avukatlık yapıyorum. Uzmanlık alanım olarak seçim hukuku, siyasi partiler hukuku ve örgütlenme hukuku diye söyleyebilirim.

 

 

‘ÇANKAYA’YI CUMHURİYETİN DEĞERLERİYLE ÖNE ÇIKARMAK İÇİN ADAY OLDUM’

 
Neden Cumhuriyet Halk Partisi’nden Çankaya’dan aday oldunuz?

Eminağaoğlu: Çankaya’ya aday olmamın birçok nedeni var. Çankaya’yı bir belediye olarak bakmayı doğru görmüyorum. Çankaya Türkiye demektir, cumhuriyet demektir, devrim demektir, Atatürk demektir. Çankaya cumhuriyetle birlikte Çankaya olmuştur. Çankaya dediğinizde akla gelen Türkiye’dir, cumhuriyettir, Atatürk’tür. Bu yönüyle Çankaya cumhuriyetin her şeyini ifade eden bir yerdir. Çankaya’da özellikle cumhuriyete yönelik saldırıları düşündüğümüzde bizler Çankaya’yı bir model, bir örnek yer haline getirdiğimizde, iktidarın yaratmak istediği saldırılar karşısında halka verebileceğimiz önemli bir mesaj olacaktır. Çankaya’ya sahip çıkmak demek cumhuriyete sahip demektir.

Biz göreve gelirsek Çankaya’ya sadece bir belediyecilik anlayışıyla yaklaşmayacağız. Çankaya’da kamucu bir belediyecilik yapacağız fakat bu belediyecilik aynı zamanda toplumcu katılımcı bir belediye olacak. Bunun yanında Çankaya’yı cumhuriyet değerleri ile öne çıkaracağız. Şu an vatandaşlarımızın gözünde umutsuzluğu, endişeleri, kaygıları görebilirsiniz. Bunları giderme anlamında halkla buluşma, birleşme, halkla birlikte hareket etme gibi birçok amacı gerçekleştirmek için Çankaya’dan aday adayı oldum. Çankaya’nın ilçe yönünden birçok sorunları var ve aynı zamanda başarılı birçok noktaları da var. Çankaya’yı çevre, tarihi doku, kültürel, sanatsal birçok yönüyle yeniden düzenlemek istiyoruz. Cumhuriyetin bir merkezi haline getirmek istiyoruz. Eğer hedeflerimizi yerine getirirsek Türkiye’de ve diğer yerlerde de çoban ateşini yakmış oluruz. Çankaya’daki bu uyanış diğer yerlere de örnek olur. Yıllardır AK Parti iktidarından şikâyet ediyoruz peki neden? AK Parti hep 12 Eylül’den yakındı çünkü 12 Eylül’ü bir vesayetçi iktidar olarak gördü. Biz de öyle gördük. Fakat 12 Eylül’ün vesayeti gitti AKP’nin vesayeti 12 Eylül’ün çok çok üstünde toplumun üzerinde ortaya çıktı. AK Parti aynı anlayışı belediyelerde de aynı kılıyor. Biz bunu halkla birlikte olursak, halkın sorunlarına çözüm üretirsek, halkı yanımıza alırsak ancak bu durumu böyle çözülebiliriz. Eğer yerelde başarılı olursanız yereldeki başarı her zaman genel seçimlerdeki başarıyı kaçınılmaz olarak getirir. Bu her zaman böyledir. Yerelde başarılı olamazsanız siyasi iktidarı elde etme şansınız olmaz. Onun için çoban ateşini yerelden yakmamız gerekiyor.

 

 

‘ÇANKAYA HEP BASKILARLA KARŞILAŞTI’

 
Çankaya sizce cumhuriyetin merkezi olamadı mı?

Eminağaoğlu: Cumhuriyetin merkezi fakat halkla birlikte daha etkin ve halkla yan yana olmak gerekiyor. Halkla beraber hareket edilirse iktidarın karşısında duruş gösterebilen bir belediye olursa etkili bir yerel yönetim olur. Eğer biz halkla beraber olursak, halkın sorunlarına dokunursak, sahiplenirsek, çözersek o derece iktidarın karşısında daha dik dururuz. Bu zamana kadar Çankaya Belediyesi’ndeki yöneticiler, başkanlar Ak Parti tarafından rahat bırakılmadı. Çünkü iktidarın baskıları hep oldu. Hepimizin Türkiye’de amaçladığı değerler, ilkeler uğruna neredeyse ödemediğimiz bedel kalmadı. Çankaya’da Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olmak hemen hemen seçilmek demektir. Biz teslim alacağımız bayrağı daha da yukarıya taşımak çıkarmak için çok çalışacağız.

 

 

‘ÖN SEÇİM OLURSA HERKES VİCDANEN RAHAT OLUR’

 
Eğer Çankaya’da ön seçim durumu yaşanmazsa ve merkezden bir atama olursa tepkiniz olur mu?

Eminağaoğlu: Cumhuriyet Halk partisi kendi içinde çoğulculuğu var etmek ve bunu etkin kılmak zorundadır. O çoğulculuk üzerinde adaylar belirlenmelidir. Yeni belirlenecek adaylar elbette tartışılacaktır ama demokrasiyi en tabandan başlatmak zorundayız. Cumhuriyet Halk Partisi’nin daha etkin olmasını istiyoruz. Ve halkla daha çok bir arada olmasını istiyoruz. Tabii ki benim isteğim ön seçim yapılıp ön seçim ile aday olmak. Bu durum sadece benim için geçerli değil aday adayı olan diğer arkadaşlarım için de geçerlidir. Çünkü ön seçimde Çankaya’da kim daha etkin olabilir ise onun seçilip aday gösterilmesi vicdanen herkesi rahatlatır. Fakat normal yapı içerisinde doğru adayı belirlemek hiç kolay gibi görünmüyor. Dolayısıyla bu yönden tartışmalar elbette yaşanacaktır. Aday belirlemede partimizin kötü amaçlı bir yöntem uygulayacağını düşünmüyorum fakat sistem tartışmayı kendi içerisinde getiren ve barındıran bir sistem.

 

 

‘RANTA İZİN VERMEYECEĞİZ’

 
Çankaya’da seçilirseniz projeleriniz nelerdir?

Eminağaoğlu: Çankaya’da yerleşim alanları sürekli genişleyen genişledikçe de sorunları artan bir yer. Çankaya’da altyapı sorunları günden güne artıyor. Aynı zamanda eski yerleşim birimi olması nedeniyle kentsel dönüşüme açık bir bölge. Kentsel dönüşüm ise adeta rant olarak görülen bir tabloyu karşımıza çıkartıyor. Bunlara izin vermeyeceğiz. Aynı zamanda üniversite gençliğinin Çankaya’da yaşadığını da biliyoruz. Gençlerin hem yaşadığı hem de gezdiği bir yer. Bundan dolayı gençlere ve düşük gelirli vatandaşlarımıza daha çok yaklaşıp onların sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Gençlerin barınma sorunu gibi sorunlarına yönelmemiz gerekiyor. Çünkü Çankaya’da yaşayan gençlik Türkiye’nin her tarafından gelen gençliktir. Bu yönden Çankaya Belediyesi’ne büyük bir görev düşüyor. Aynı zamanda halkçı bir belediye olacağız. Toplumcu ve kamucu bir belediye olacağız. Belediyecilik anlayışımızda kentte var olan rant olayını müsaade etmeyeceğiz. Belediye açık olacak, şeffaf olacak, demokrat olacak ve belediyenin kapıları herkese açık olacak. Kısacası Çankaya katılımcı bir belediye olacak.

 

 

‘BELEDİYENİN HER BİRİMİ LİYAKATLI KADROLARDAN OLUŞACAK’

 
Eğer aday gösterilip seçilirseniz belediyede liyakat kavramına önem verecek misiniz?

Eminağaoğlu: Yıllardır yargıda görev yaptım ve bunun mücadelesini yargıda çok yaptım. Toplumumuz maalesef her alanda adaletsizliği yaşadı. Halkımız her nerede bir sorunla karşılaştıysa yargıya, adalete gitti fakat daha çok adaletsizliğe uğradığını gördü. Neden? çünkü yetersiz kişilerin orada olduğundan dolayı. Zamanında bunların mücadelesini veren bir kişi olarak belediye başkanı seçildiğimde bunu unutup belediyede aksi bir anlayış ile hareket etmek bizim tarzımızda hiç yok. Belediyenin her biriminin başında liyakatli kişiler olacak. Fakat değişmesi gereken kişiler varsa da değişecektir. Bizim belediyecilik anlayışımızda duygusallığa yer yok. Kadrolarımızla halka güven vereceğimiz bir belediye olacağız. Bu yönden katılımcı bir belediye olacağız. Kapalı kapılar ardında iş yapmayacağız. Açık, şeffaf halkçı, kamucu bir belediye olacağız. Eşitliği ortaya çıkaracağız, asla ve asla kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Çankaya’da girilmedik sokak yer hiçbir şekilde kalmayacak. Biz belediyenin kaynaklarını halk için kullanacağız.

 

 

‘KAPIM HER ZAMAN AÇIK OLACAK’

 
Belediye başkanı seçilirseniz kapınız her zaman açık olacak mı?

Eminağaoğlu: Benim geçmişte yaptığım görevlerde de kapım her zaman açık kaldı. Eğer belediye başkanı olarak görev yaparsam kapım yine açık kalacak. Vatandaşlarımdan hiçbir zaman kopuk olmayacağım.