Ellinci Balyoz kitabı!

Ellinci Balyoz kitabı!
23 Haziran 2014 09:13

Aydınlık Gazetesi köşe yazarı Mustafa Mutlu yazdı.

 

Anayasa Mahkemesi ‘nin “Yargılamada hak ihlali yapılmıştır” kararından sonra çoğu 16 ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılan Balyoz tutsakları özgürlüklerine kavuştu.

Peki; her şey bitti mi?

Hayır…

Cuma gecesi Kral Çıplak’a konuk olan “Balyoz’un 1 Numarası” Çetin Doğan’ın da dediği gibi henüz hiçbir şey bitmedi.

Hatta, asıl dava şimdi başlayacak.

Eğer mahkeme bu kez gerçek hukuktan yana olmayı başarırsa; bu büyük kumpası kuranlar, iftiraları atanlar, düzenekleri hazırlayanlar hepsi tek tek gün ışığına çıkacak…

Belki de asıl suçluların yargılanmasına işte o andan sonra başlanacak…

Yani… Neresinden bakarsanız bakın bu dosyanın kapanması en az yirmi yılımızı daha alır!

***

CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu Üyeleri Veli Ağbaba ve arkadaşlarının hazırladığı raporda, kumpasın nasıl kurgulandığından tutun da en son verilen yeniden yargılama ve tahliye kararlarına kadar geçen tüm süreç, herkesin anlayabileceği bir dille anlatılıyor.

Sanıkların tam listesi, cezası onananlar, bozulanlar, beraat edenler, dosyası ayrılanlar… Hatta daha da ötesi istatistikler ve grafikler… Hepsini bu raporda bulmak mümkün.

***

Malatya Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba raporun sunuş yazısında şunları söylüyor:

“2010 yılında başlayan Balyoz Kumpası’nı raporlaştırdığımız bu kitapta, başlangıcından bugüne yaşananları ve dava sürecinin kronolojik bir değerlendirmesini sunuyoruz. Siyasi bir dava olan Balyoz Darbe Planı davasında yaşanan haksızlıkları ve hukuksuzlukları tarihe not düşüyoruz.

Kuşkusuz tarihe düştüğümüz not, tutsak bir amiralin sökülmek istenen madalyasından, bir albayın eşinin gözyaşından, bir yüzbaşının kızının hasretinden, bir teğmenin hayallerinden daha değerli değil. Biz sadece sessiz çığılığın yükselmesine katkı sağlama amacındayız. Bugüne kadar Balyoz Kumpası hakkında 49 kitap yazıldı. Elinizdeki kitap, ellinci kitap. Tek bir amacımız var, o da bu kumpasın aydınlatılması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması için ‘sessiz çığlığın’ daha fazla yankılanması.

Bugüne kadar kumpasa dahil edilen 365 kişi yargılandı. 237 sanığın cezası onandı. Sanıkların yarısı denizci. Ve ne yazık ki bu dava süresince üç kişi yaşamını yitirdi. Bu raoru, öncelikle hayatlarını kaybeden Tarık Akça, Halil Yıldız, Murat Özenalp ve onların aileleri ile tüm Balyoz mağdurlarına ithaf ediyoruz.

Eşlerinden, çocuklarından, ailelerinden yıllarca ayrı kalmak zorunda bırakılanların, babalarının ve/veya eşlerinin cenazelerini cezaevinden çıkarmak zorunda kalanların, indirilen balyozun gerçek mağdurları olarak yıllardır cezaevinde haksız yere tutsak edilenlerin çığlığına bu raporla bir kez daha ses verebileceğimize inanıyor, kumpasın bir an önce aydınlatılması için ‘mücadeleye devam’ çağrısında bulunuyoruz.”

***

“Türkiye’nin Dreyfus Davası” olarak anılan Balyoz Davası hakkında hem de yorulmadan her şeyi öğrenmek istiyorsanız, bu başucu kitabını mutlaka okumanızı öneririm.

 

BALYOZ KUMPASI

Türü: Rapor

Yazanlar: Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir, Muharrem Işık

Yayıncı:

Cumhuriyet

Kitapları

Baskı tarihi: 2014, Haziran

Sayfa sayısı: 152

Fiyatı: 15 lira.

 

TESLİMİYETİN RESMİ…

Yeniçağ Gazetesi yazarı Selcan Taşçı’nın geçen yıl yayınladığı “Hançerdeki Parmak İzleri” başlıklı yazı dizisi büyük ilgi görmüştü.

Teslimiyeti anlatıyordu bu dizi…

İhaneti anlatıyordu.

Kahramanların terörist, teröristlerin kahraman ilan edildiği bir “paranoya”yı anlatıyordu…

Ve en önemlisi elden giden bir ülkeyi anlatıyordu.

Yazarın kendi özet cümlesiyle… “Bekaa’dan Silivri’ye Kürdistan Kumpası”nı anlatıyordu.

***

Bu yazı dizisi yayınlanınca, MHP’nin tutsak miletvekili Engin Alan, Selcan Taşçı’dan bu diziyi kitaba dönüştürmesini istemiş…

O da, “Önsözünü siz yazarsanız elbette” diye yanıtlamış bu öneriyi…

İşte; bu kitap, artık özgür olan ve yarın yemin etmesi beklenen Engin Alan’ın önsözüyle raflardaki yerini aldı.

Alan, önsözünün bir yerinde aynen şunları söylüyor:

“Bu kitapta; geçmişi çok eskiye dayanan, ancak son 35-40 yılda uygulamaya sokulan ‘TÜRK milletinin başına örülen çorabın’ gerçek öyküsü var.

50 bin kişinin katili teröristbaşı ‘Sayın’ ve ‘Başmüzakereci’, İmralı Adası ise ziyaretgâh!

Statü talepleri, özerklik naraları, ana dil dayatmaları, her gün silah zoruyla devletin tehdit edilmesi, Güneydoğu’da devlete alternatif otorite tesis etme çalışmaları artık sıradan olaylar…

Yüce Meclis’in çatısı altında bile aziz vatanın bir parçasının adı, ‘Kürdistan!’ oldu.

Türk milleti; çok popüler hale gelen haşlanmış kurbağa misali bölünmeye, ayrıştırılmaya çalışılıyor. Peki bu mümkün mü?

Bana göre hayır!

Türk milleti her fitneyi, yakılacak her ihanet ateşini yok edecek azim ve iradeye sahiptir. Eminim ki gençlerimiz bu kitabı okuduktan sonra, ATA’mızın ‘cumhuriyeti neden kendilerine emanet ettiğini’ çok daha iyi anlayacaktır.”

***

Kesinlikle doğru saptamalardan oluşan, ilginç bir kitap “Hançerdeki Parmak İzleri…”

Okumanızı öneririm.

 

HANÇERDEKİ PARMAK İZLERİ!

Türü: Deneme

Yazan:

Selcan Taşçı

Yayıncı:

Ka Kitap

Baskı tarihi: Haziran, 2014

Sayfa sayısı: 207

Fiyatı: 18 lira.