Elazığ Belediyesi’nin kentsel dönüşüm hibe desteğinden yararlanan olmadı!

Elazığ Belediyesi’nin kentsel dönüşüm hibe desteğinden yararlanan olmadı!
30 Mart 2024 08:33

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, yaşanan depremler sonrası kentsel dönüşüm desteği ile ilgili olarak 20203 yılı mart ayında yaptığı açıklama ile kentsel dönüşüme katılacak kişilere 75 bin lira hibe verileceğini duyurdu. Belediye, verilecek destekler için Elazığ’da Aşağı Demirtaş Mahallesi’nde 500 adet müstakil konut inşa edileceğini ve bu konutlardan elde edilecek gelirle kentsel dönüşüme katılacak vatandaşlara hane başı 75 bin liraya kadar hibe vereceğini söyledi.

 

 

Ancak MHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Çak, bu projeden tek bir vatandaşın bile faydalanmadığını söyledi. Çak, konuyu belediye meclisinde gündeme getirdiklerini ama 4 aydır cevap alamadıklarını da sözlerine ekledi.

 

 

‘BU PROJE EBUAŞ’I BORÇTAN KURTARMA PROJESİDİR’

 

Gazete Duvar’dan Serra Taylan’ın haberine göre kentsel dönüşüme destek amacı ile Elazığ Belediyesi’ne hibe edilen toplamda 1260 dönümlük bir arazi olduğunu belirten Çak, bu arazilerin bir kısmının satıldığını, 600 dönümlük bir kısmına da 500 adetlik bir villa projesi yapıldığını söyledi. Çak bu satışlardan elde edilen gelirin belediyenin kasasına girmediğini ve belediyenin iştiraklerinden olan EBUAŞ (Elazığ Belediyesi Ulaşım A.Ş.) adlı bir şirketin borçlarını ödemekte kullanıldığını iddia etti.

 

 

Çak, konuyla ilgili şunları söyledi: ‘’Zafran’daki 600 dönümlük arsanın yüzde 87’si satıldı. 2023 Kasım ayı itibarı ile yaklaşık olarak 587 milyon TL’lik bir gelir elde edildi. Ama ne hikmetse 587 milyonun bir kuruşu bile kentsel dönüşüm hesabına aktarılmadı ve kentsel dönüşümde kullanılmadı. Bugüne kadar bir kişi bile faydalanamadı. Bu parayla personel maaşı verilmiş, elektrik parası verilmiş, ihalelere harcanmış. Ayrıca 600 dönümlük bir yerde villakent yapıldı. Belediye, bu arsada yapılacak villaları kendine bağlı EBUAŞ adlı şirketle yaptı. Bu kapsamda 500 konut yapılacaktı. Burada arsayı EBUAŞ’a devrettiler. EBUAŞ da yüzde 24.7’si Elazığ Belediyesi’ne kalacak şekilde bu villaları yapacaktı. Bu da yaklaşık 125 konuta denk geliyor. Bugün Elazığ Belediyesi, 125 konutu alsa bile çok karlıydı. Elazığ Belediyesi bu projeden 600 milyon almış, kalanını EBUAŞ’a devretmiş. EBUAŞ’ın korkunç bir borcu var. Ama sözlü, yazılı, resmi ya da gayri resmi EBUAŞ’ın borcu açıklanmıyor. EBUAŞ’ın borcunu düşürebilmek için bu projeye girdiler. Bu aslında kentsel dönüşümde vatandaşa destek eğil, EBUAŞ’ı kurtarma projesidir. Biz belediyeye bağlı EBUAŞ’ı denetleyemiyoruz.”