Ekrem İmamoğlu: İstanbul’a yeni bir başlangıç yaşatacağız

Ekrem İmamoğlu: İstanbul’a yeni bir başlangıç yaşatacağız
11 Mart 2019 17:01

İmamoğlu, yaklaşık 150 sanatçının katıldığı toplantıda, ”İstanbul’a yeni bir başlangıç yaşatacağız. Bir zihniyet değişikliği yapacağız. İstanbul’un ihmal edilmiş sanat damarlarını açacağız. Tüm bunları sizlerle birlikte yapacağız” dedi.

 

 

 

 

CHP İstanbul Belediye Başkan (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, sabah basın toplantısı düzenlediği otelde, öğle saatlerinde de ”Sanatçılar ve Edebiyatçılar Buluşması”da birbirinden ünlü isimlerle bir araya geldi.

 

CHP Gelen Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı buluşmada, ilk konuşmayı İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yaptı. Ardından sahneye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Programda kendisinin olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, ”Korsan konuşmacıyım” diyerek espri yaptı. Kılıçdaroğlu, “İstanbul’u aydınlatmak istiyoruz. Aydınlatacak olanlar sizlersiniz. İstanbul’u bir dünya markası haline getirecek olanlarda sizlersiniz. Gökdelenler maalesef bir kenti marka yapmıyor. Kenti kent yapan tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla olur. Hep imreniyorum. Paris’e gidersiniz belli meydanlar vardır ressamlar resim yaparlar diye. Neden insanlar, neden İstanbul’da böyle bire yer yok, neden İstanbul’da sanatçılara ressamlara böyle bir alan açılmıyor diye. İnşallah bunların tamamını İmamoğlu gerçekleştirme kararlılığında. O da gerçekten de Beylikdüzü’nde sanata sanatçıya, eğitime verdiği değeri yaptıklarıyla kanıtladı. Şimdi onu İstanbul genelinde hayata geçirecek” dedi.

 
”Yurttaşın kalbi, kültür ve sanatla kazanılır”

 

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul’un sorunları ve çözümlerine yönelik büyük bir toplantı yaptığını belirten İmamoğlu, ”Yaklaşık 1,5 saat süren o toplantıda, İstanbul, bizim yönetimimizde, “adil, yeşil ve yaratıcı bir kent” olacak demiştim. Bu üç kavram, birbirleriyle doğrudan ilişkili. Bu kavramlar, hoşgörü ile özgürlüklerle de doğrudan ilintili. İstanbul, benim yönetimimde bir hoşgörü kenti olacak diyorum. Çünkü hoşgörünün kalmadığı yerde yaratıcı sınıflar kalmaz. Yaratıcı sınıflar olmadan, yaratıcı sınıfların özgürce faaliyette bulunmaları mümkün olmadan, bir kentin, bir toplumun ilerlemesi, zenginleşmesi ve küresel rekabette iddialı bir konuma ulaşabilmesi imkansızdır.

 

Bugün dünyada kültür ve sanatta en ileri gitmiş ülkelerin; en kalkınmış, en zengin ve demokrasisi en gelişmiş ülkeler olması tesadüf değildir.

 

Yaratıcı sınıfların en başında gelen kültür ve sanat insanlarının emekleri ve ürünleri, bir toplumu millet yapan, o milleti bir ve bütün yapan en temel unsurlardır” dedi. ”Kültür ve sanat bir milletin, bir ülkenin yumuşak gücüdür” diyen İmamoğlu, ”Askerinizle, silahınızla kazanamayacağınız toprakları, başka milletlerin yurttaşlarının kalbini kültür ve sanatla kazanırsınız. Türk dizilerinin 200’e yakın ülkede elde ettiği başarıya bakın, ne demek istediğimizi anlarsınız. Bu diziler, Türkiye’nin coğrafi lokasyonunu bile bilmeyen ülkelerde, dünyanın dört bir yanında Türkiye ile ilgili derin sempati yaratıyor. Türk dilinin öğrenilmesine, Türkiye turizminin gelişmesine inanılmaz katkılar sağlıyor” şeklinde konuştu.

 

”İstanbul’un kendi Broadway’ini inşa edeceğiz”

 

İstanbul’a kültür ve sanatta da yeni bir başlangıç yaşatacaklarını vurgulayan İmamoğlu, şunları söyledi: ”Bir zihniyet değişikliği yapacağız. İstanbul’un ihmal edilmiş sanat damarlarını açacağız. Tüm bunları sizlerle birlikte yapacağız. Siz değerli sanatçılarla birlikte İstanbul’un uzun vadeli Kültür ve Sanat Master Planını hazırlayacağız. Kültür ve sanatın uygulanacağı, insanların kültür ve sanata erişebilecekleri çeşitli platformlar inşa edeceğiz. Örneğin İstanbul’un kendi Broadway’ini inşa edeceğiz. Bütün bunlara birlikte karar vereceğiz.”
İstanbul’un son yıllarda kültür ve sanatta çok gerilediğinin altını çizen İmamoğlu, İBB yönetiminin kültür-sanat faaliyetlerindeki tercihlerini, ”kapsayıcılıktan uzak, tek tipçi ve dışlayıcı” olarak niteledi. İmamoğlu, kültür sanat alanında yapacakları projelere de konuşmasında yer verdi:

 
”Mahalle Evleri, İBB’nin en alt ölçekteki kültür-sanat birimi olacak”

 

– Şehir tiyatrosu sayısı 2 katına çıkartılacak ve sanatçıların yöneteceği özerk bir yapı oluşturulacak. Nitelikli kültür-sanat etkinliklerine katılmak pahalı bir uğraş olmaktan çıkacak. Kültür, İstanbullular’ın bir arada, barış içerisinde yaşaması, dünyanın geri kalanı ile bağ kurması için olmazsa olmaz bir alan. İstanbul Genç Kart sahiplerine İBB kültür-sanat etkinlikleri indirimli olacak. Özel etkinliklerde çeşitli avantajlardan yararlanabilecekler. Hafta içi gündüz tiyatro gösterimleri gerçekleştirilecek ve kadınlara ücretsiz olacak. Kentin farklı sosyo ekonomik semtlerinde oluşan kültür ve sanat birikimini çevre ilçelere de ulaştıracağız. Kentin kültür ve sanat insanlarının şehre geniş oranda ürünlerini taşımalarına imkan sağlayacak şekilde kültür merkezlerinin programlarını etkin şekilde planlayacağız.”

 

– Mahalle Evleri, İBB’nin en alt ölçekteki kültür-sanat birimi olacak. Bu Evler, mahallelinin kültür-sanat üretimini sonuna kadar destekleyecek. Mahalle Evlerinde mahalleliye yönelik sanat eğitimi verilecek; sanat, sanat tarihi, arkeoloji, plastik sanatlar, görsel sanatlar, sinema, tiyatro, fotoğraf, müzik vb. alanlarında kurslar, seminerler düzenlenecek; genç sanatçılar gönüllü veya ücretli olarak buralarda istihdam edilecek.

 

– Geleneksel sanatlar, tiyatro, sinema, klasik müzik, caz, Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ilçe ve mahallelere yayılacak. Kışları okullarda, yazları park ve bahçelerde performanslar yaparak tiyatroyu insanların ayağına götürecek, ücretsiz gezici tiyatro etkinlikeri düzenlecek, tiyatro perdesi her mahallede açılacak.