Economist: Türkiye'de basın o kadar özgür değil

Economist: Türkiye'de basın o kadar özgür değil
5 Nisan 2013 11:36

Türkiye’de medyaya yönelik “baskılar” Economist dergisinde bir analize konu oldu.

 

 

 

 

Haftalık Economist dergisi, analizde medya patronlarının “Türkiye’nin otokratik Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılarına almaktan korktuklarını”, Türkiye’de çok sayıda gazetecinin işten çıkarıldığını, ülkenin de “dünyanın en büyük gazeteci zindanı” olduğunu öne sürdü.

Cezaevindeki gazetecilerin sayısına ilişkin tahminler değişe de, “en az 49 gazetecinin tutuklu olduğunu” savunan dergi, hükümetin ise, tutuklu gazetecinin çoğunun terörle mücadele yasasını ihlal ettikleri için cezaevinde bulunduklarını söylediğine de dikkat çekti.
Buna karşın, Başbakan Erdoğan’ın Kürtler ile barışa yönelik “yeni girişiminin bir parçası” olarak hazırlanan bir reform paketinin “terör suçları”nın kapsamını daralttığı da vurgulanırken, Ulusalararası Af Örgütü dahil insan hakları gruplarının paketi yeterli görmediği bilgisine yer verildi.

“ARTAN SAYIDA GAZETECİ OTOSANSÜRE BAŞVURUYOR”

Economist, Türkiye’de artan sayıda gazetecinin “otosansüre başvurduğu” savını da dile getirirken de bazı konulara girilmediğini savundu. Dergi, örnek olarak da “bazı yolsuzluk skandalları” ve Türkiye’nin Suriyeli isyancılara “verdiği örtülü desteği” gösterdi.

“ALMANYA’YA İŞARET EDİLMESİ İRONİK”

Bunların yerine Türkiye’deki gazetelerin, Almanya’ya “işaret etmesini ironik” olarak niteleyen dergi, Türk gazetecilerinin sekiz Türk’ün ölümünden sorumlu tutulan Neo-nazi örgütü davasının Türk medyasınca izlenmesine izin verilmemesine yönelik tepkilere de dikkat çekti.