Dünya'nın Beklediği Karar

Dünya'nın Beklediği Karar
29 Eylül 2011 17:37

Almanya tüm dünyanın merakla beklediği kriz bütçesini oyladı.

 

Alman Hükümeti, kısa adıyla EFSF olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun güçlendirilmesi konusunda AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının almış olduğu kararı dün onayladı. Hükümetin onayladığı karar doğrultusunda EFSF, kriz içindeki Euro Bölgesi ülkelerinin bonolarını satın alacak, kredi verecek ve üye ülkelere bankalarını istikrarlı hale getirmeleri için para aktaracak.

 

EFSF’nin milyarlarca euroluk yardımları konusunda alınacak kararlarda Federal Meclis’in katılım yetkisi konusunda Almanya’daki koalisyon ortakları olan Hristiyan Birlik partileriyle (CDU/CSU) Hür Demokrat Parti (FDP) arasında bazı görüş ayrılıkları bulunuyor.

 

440 milyar euroluk büyüklüğe sahip Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun güçlendirilmsi sermaye ihtiyacı olan Avrupalı bankalar için büyük önem taşıyor. IMF Başkanı Christine Lagarde, bankaların sermaye artımının “önemli” ve zorunlu olmasının “en etkin çözüm” olduğunu belirterek, “Bankaların sermaye artırımında gerekli fonları ilk olarak finansal piyasalardan ve daha sonra gerekirse 440 milyar euroluk Avrupa Finansal İstikrar Fonu dahil kamu fonlarından bulması gerekiyor” açıklaması yapmıştı.

 

İhracat ve ithalat düştü, dünya yavaşladı

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bu yılın ikinci çeyreğinde ithalat ve ihracat büyümesindeki yavaşlamanın dünyanın önde gelen ekonomilerini olumsuz etkilediğini açıkladı. OECD’nin açıklamasına göre, ikinci çeyrekte ithalat ve ihracat büyümesindeki düşüş G-7 ülkelerinin yanı sıra gelişmekte olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı (BRICS) vurdu. G-7 ülkelerinin ve BRICS ülkelerinin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 10.1 olan ithalat büyümesiyle karşılaştırıldığında ikinci çeyrekte ithalat büyümesi sadece yüzde 1.1 oldu.

 

G-7 ile BRICS ülkelerinin yılın ilk çeyrekte yüzde 7.7 olan ihracat büyümesi ise ikinci çeyrekte yüzde 1.9 olarak kayıtlara geçti. Çin’in ilk çeyrekte yüzde 11.1 olan ithalat büyümesi ikinci çeyrekte yüzde 0.7’ye geriledi. Çin’in ilk çeyrekte yüzde 2.9 olan ihracat büyümesi ikinci çeyrekte yüzde 10 oldu. ABD’nin ilk çeyrekte yüzde 11.1 olan ithalat büyümesi, ikinci çeyrekte yüzde 3’e, ilk çeyrekte yüzde 5.6 olan ihracat büyümesi ikinci çeyrekte yüzde 2.6’ya indi.

 

Yunanistan yüzde 4.5’ten fazla küçülecek

 

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, resesyonun Yunan ekonomisine etkisinin nasıl sınırlandırılacağını yabancı kreditörlerle görüştüklerini söyledi. Venizelos, Yunan ekonomisinin, bu yıl tahmin edilenden daha fazla muhtemelen yüzde 4.5’in üzerinde daralacağını belirtti. Yunan ekonomisinin resesyona girmesi, bu ülkenin uluslararası kurtarma paketinden kredi almaya devam etmesi için gerekli tasarruf programındaki mali hedefleri tutturmasını muhtemelen zorlaştıracak. Şu anda düzenli denetim ziyareti için Atina’da bulunan troyka (Uluslararası Para Fonu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası) temsilcileriyle görüşmeler yürüttüklerini bildiren Venizelos, bütçe açığın ı azaltma hedeflerine ulaşmak için sürenin uzatılması arayışı içinde olmayacaklarını kaydetti.