Devletten ihale alana çürük iskele serbest

Devletten ihale alana çürük iskele serbest
21 Eylül 2014 10:03

Hükümet, ölüm makinesi haline gelen iskeleleri ilk kez teknik kurala bağladı, ancak uygulamayı 1 Temmuz 2015’e erteledi. O tarihe kadar ruhsat alan ya da devlet ihalesini kazananlar uygulamadan muaf kalacak.

 

 

Hü­kü­met, in­şa­at­lar­da son yıl­lar­da ya­şa­nan ölüm­lü iş ka­za­la­rı­nın art­ma­sı üze­ri­ne, in­şa­at­lar­da kul­la­nı­lan is­ke­le­le­re yö­ne­lik zo­run­lu tek­nik ku­ral­lar ge­tir­di.

 

 

Yük­sek­lik sı­nırı önem­li

 

 

Ye­ni teb­li­ğe gö­re 13,5 met­re­yi aşan is­ke­le­ler çe­lik ve­ya alü­min­yum ala­şım bi­le­şen­le­rin­den olu­şa­cak. Böy­le­ce is­ke­le kı­rıl­ma­ya­cak, yat­ma­ya­cak. Ay­rı­ca, ha­len iş­çi­le­rin ken­di im­kan­la­rıy­la kur­duk­la­rı is­ke­le­le­rin sta­tik he­sap ve de­tay çi­zim­le­ri ar­tık pro­je mü­hen­dis­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­la­cak ve ya­pı ruh­sa­tı al­ma aşa­ma­sın­da di­ğer sta­tik pro­je­ler­le bir­lik­te ida­re­ye su­nu­la­cak.

 

 

Özel dü­zen­le­me var

 

 

İs­ke­le­le­rin uy­gu­la­ma ve sö­küm da­hil tüm aşa­ma­la­rı yük­le­ni­ci, şan­ti­ye şe­fi, ruh­sat ver­me­ye yet­ki­li ida­re ve ya­pı de­ne­tim ku­ru­lu­şu ile iş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği uz­man­la­rın­ca iz­le­ne­cek ve de­net­le­ne­cek. Ay­rı­ca bi­na­la­rın yo­la ba­kan kı­sım­la­rı­na ku­ru­lan is­ke­le­ler bran­day­la ör­tü­le­cek, bu sa­ye­de yol­dan ge­çen va­tan­daş­la­rın ka­fa­la­rı­na in­şa­at mal­ze­me­si düş­me­si ön­le­ne­cek. Bu­na kar­şın teb­liğ, Res­mi Ga­ze­te­’de ge­çen cu­ma gü­nü ya­yım­lan­dı ama yü­rür­lü­ğe gir­me­di. Yü­rür­lük için 1 Tem­muz 2015 be­lir­len­di.

 

 

1 Temmuz 2015 kriteri

 

 

Üs­te­lik ge­çi­ci mad­de ile 1 Tem­muz 2015’e ka­dar alın­mış ya­pı ruh­sat­la­rı ile Ka­mu İha­le Ka­nu­nu­’na ta­bi olan ida­re­ler bu hü­küm­ler­den mu­af tu­tul­du. Bu­na gö­re 1 Tem­muz 2015’e ka­dar ya­pı ruh­sa­tı al­mış in­şa­ata baş­la­ma­mış mü­te­ah­hit­le­ri ile bu ta­rih­ten ön­ce ila­na çık­mış ve­ya iha­le yap­mış olan ka­mu ku­rum­la­rın­dan iş alan mü­te­ah­hit­ler is­ke­le teb­li­ğin­den mu­af ola­cak.

 

 

Ruhsata hücum olur

 

 

Temmuz 2015’e kadar inşaat ruhsatı alan müteahhitler, bu tarihten sonra yapacakları inşaatlarda da eski tip iskelelerde işçi çalıştırmaya devam edebilecek. Bu nedenle ruhsat başvurularının Temmuz 2015’ten önce artacağı belirtiliyor.

 

 

Çıkmak istemeyene ‘çalışma’ deniyor

 

 

İn­şa­at iş­çi­le­ri­ni tem­sil eden ör­güt­ler, ye­ni dü­zen­le­me­yi olum­lu kar­şı­lar­ken, çe­şit­li öne­ri­ler de ge­ti­ri­yor.Bu dü­zen­le­me için geç ka­lın­dı­ğı­nı be­lir­ten Ka­lıp ve İs­ke­le­ci­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Ser­dar Ur­fa­lı­lar, Av­ru­pa’da 30 yıl­dır gü­ven­li is­ke­le sis­te­mi­ni kul­la­nıl­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Ur­fa­lı­lar, şöy­le de­vam et­ti:

 

 

Ön­ce eği­tim ge­rek­li

 

 

“İs­ke­le uz­man­lık ge­rek­ti­ren bir iş. Bu­ra­da ça­lı­şan ki­şi­le­rin­de bu risk­le­re kar­şı bir eği­tim­den geç­me­le­ri ge­re­ki­yor. Ça­lış­mak is­te­ye­ne ‘ha­di çık ba­ka­lım is­ke­le­ye’ den­me­me­si ge­re­ki­yor. “ 8 bin üye­li İn­şa­at İş­çi­le­ri Sen­di­ka­sı Baş­ka­nı Mus­ta­fa Ak­yol ise in­şa­at iş­çi­le­ri­nin ölü­mü ko­nu­sun­da Tür­ki­ye’nin dün­ya ikin­ci ol­du­ğu­nu ha­tır­la­ta­rak, “Bu ölüm is­ke­le­le­ri­ne çık­mak is­te­me­yen iş­çi­ler ‘ça­lış­ma o za­man’ di­ye­rek teh­dit edi­li­yor. Bun­lar ya­sak ama kim­se de­net­le­me­di­ği için iş­çi bu­na iti­raz da ede­mi­yor” diye konuştu.

 

 

Kaynak: Bugün Gazetesi / Erdoğan Süzer