Cumhuriyet Farzdır

Cumhuriyet Farzdır
29 Ekim 2011 10:49

‘Cumhuriyet Bayramı bir eglence vesilesi değil.. Bir anma günü… Cumhuriyet’e sahip çıkma, onu kuranlara saygı gösterme günü…’

      ‘Cumhuriyet Bayramı bir eglence vesilesi değil.. Bir anma günü… Cumhuriyet’e sahip çıkma, onu kuranlara saygı gösterme günü…’ 

 

 Milliyet Gazetesi’nin değerli yazarı Melih Aşık bugün öyle bir yazı yazdı ki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını sadece eğlence olarak gören zihniyete adeta tokat gibi bir yanıt oldu.

 

İŞTE O YAZI

 

Yalnızca resmi geçit ve resepsiyonlar değil… Okullardaki şiirli, piyesli törenler de iptal edildi…
Ne 34 şehit olayında, ne depremde milli yas ilan etmeye gerek gören hükümet depremden 6 gün sonra Cumhuriyet törenlerini durdurdu.

Cumhuriyet tarihinde bu bir ilk…

En büyük ulusal bayram “Olsa da olur, olmasa da” niteliğine indirgeniyor.
Oysa Cumhuriyet Bayramı bir eglence vesilesi değil.. Bir anma günü… Cumhuriyet’e sahip çıkma, onu kuranlara saygı gösterme günü… CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun söylediği gibi:

“Elbette acımız büyüktür ama bunu gerekçe göstererek Cumhuriyet törenlerini iptal etmek doğru değildir. Çünkü Cumhuriyet ‘tasada ve kıvançta beraber olmak’ demektir. Ayrıca Cumhuriyet, ‘kimsesizlerin kimsesi olmak’, Van’a Erciş’e daha fazla sahip çıkmak demektir.”

 

Törenlerin iptali bir anlayışın sonucudur kuşkusuz… Öğretmen Sendikası Eğitim İş diyor ki:
“… Bugün cumhuriyeti yöneten anlayış, demokrasiyi amaç değil, araç olarak görmekte…
Cumhuriyetin temel nitelikleri tartışmaya açılmakta; üniter devlet yapısı hedef alınmakta; başta Öğretim Birliği ilkesi olmak üzere devrim yasaları çiğnenmekte; Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmektedir. Türkiye, adeta bir karanlığa doğru sürüklenmektedir…”

Törenlerin iptal gerekçesi Cumhuriyete saygılı hiç kimseye inandırıcı gelmiyor…

Şairin dediği gibi: “Farzdır Cumhuriyet”

Ve de hiç kuşku yok: “Cumhuriyet Fazilettir”… Kimse bu fazileti kendine ve ülkeye çok görmemeli…