‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ davasında beraat

‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ davasında beraat
20 Eylül 2016 14:02

Kadıköy’de arkadaşları ile kartopu oynarken bıçaklanarak öldürülen gazeteci Nuh Köklü cinayetine ilişkin görülen davada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan avukat Mehmet Ümit Erdem beraat etti.

 

 
“HAKARET KASTIM YOKTUR”

 

 
Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına sanık Mehmet Ümit Erdem ve avukatları katıldı. Kimlik tespitinin ardından savunma yapan avukat Erdem, “Nuh Köklü’nün öldürülmesi olayı nedeniyle müşteki vekili olarak duruşmaya katıldım, müvekkilimi savundum. Sanığın ağabeyi tarafından BİMER’e yazılan ve şikayet içeren dilekçe gönderilmişti. Dilekçenin içeriğine göre sorular sorduk. Dilekçede Nuh Köklü’nün solcu olduğu, AKP’ye karşı olduğu yazılmış. Suçun manevi unsurunu ortaya çıkarmak için Cumhurbaşkanı’nın belirttiği sözleri söyleyerek ‘aynı pozisyonda mı hissettiniz kendinizi’ diye sordum. Hakaret kastım yoktur” dedi.

 

 

CUMHURBAŞKANI ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇTİ

 
Duruşmada mahkeme heyeti başkanı, müşteki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatının şikayetten vazgeçtiğine dair dilekçe gönderdiğini belirtti. Sanık Erdem’in avukatları ise davanın siyasi bir dava olduğunu ifade ederek, bazı gazetelerin duruşmadan sonra ihbar niteliğinde yazıları nedeniyle soruşturma başlatıldığını aktardı.

 

 

MAHKEME “BERAAT” DEDİ

 
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Ümit Erdem hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan dava açıldığını, hakarete konu iddia edilen soruların içeriğinde hakaret içerikli herhangi bir söz olmadığını belirtti. Suçun unsurları oluşmadığı ve soruların savunma içeriğinde kaldığını ifade eden mahkeme, Erdem’in beraatına karar verdi.

 

 

 

İDDİANAMEDEN

 
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, avukat Mehmet Ümit Erdem’in Nuh Köklü’nün ölümüne ilişkin 6 Ağustos 2015 tarihindeki davada sanık olan Serkan Azizoğlu’na “Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘esnaf gerektiğinde polistir, askerdir, alperendir. Bulunduğu yerin güvenliğini sağlar’ şeklide bir şeyler dediğini duydunuz mu? Kendinizi bu pozisyonda mı hissettiniz? Neden polisi aramak yerine ağır bir silahla insanların üzerine yürüdünüz?” şeklinde sözler söylediği belirtildi. Ertesi gün bir gazetede yer alan sözlerin “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” eylemi kapsamında değerlendirilebileceği şeklinde haber yapıldığı kaydedilen iddianamede, avukat Erdem’in Cumhurbaşkanına alenen hakaret suçunu işlediğinin anlaşıldığı ifade edildi. Mehmet Ümit Erdem hakkında “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Soruşturma ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği adına Genel Sekreter Fahri Kasırga’nın Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunması üzerine başlatılmıştı.

 

 

 
Arzu KAYA/İSTANBUL, (DHA)