Çocuk gelinler 3 gün boyunca İstanbul'da konuşulacak

Çocuk gelinler 3 gün boyunca İstanbul'da konuşulacak
11 Şubat 2013 16:10

“Çocuk Gelinler” konusuna dikkat çekmek amacıyla Sabancı Vakfı’nın evsahipliğinde Girls Not Brides platforumun düzenlediği ve 3 gün sürecek olan “Çocuk Evliliklerine Beraber Son Verebiliriz: Ülkelerden Örnekler” toplantılarının açılışı Sabancı Center’daki gerçeleştirildi.
 

TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 32’Sİ 18 YAŞINDAN ÖNCE EVLENİYOR
 
Toplantıda konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, erken yaşta evliliklerin sadece Türkiye’nin önemli bir sorunu olmadığını belirterek, “Şu anda 14 milyon kız çocuğu, 18 yaşından küçük yaşta evleniyor. Bu da demektir ki, her gün 38 bin kız çocuğu çocukluğunu yaşayamıyor. Ülkemizde de ne yazık ki, kız çocuklarımız bu sorunu acı bir şekilde yaşıyor. Türkiye’de kadınların yüzde 32’si 18 yaşından önce evleniyor.

Bu rakamlar bize çocukların henüz oyun oynayacak yaştayken evliliğe adım attığını gösteriyor. Kız çocukları öğrenci olmaları gerekirken, eş oluyorlar, anne oluyorlar. Aslında eğitim bir insanlık hakkı. Kız çocuklarının en az 18 yaşına kadar eğitim görmeleri gerekir. Bu, onların insanlık hakkı. Bunun ötesinde duygusal açıdan yara alıyorlar ve erken yaşta yapılan evliliklerin, istatistiklerin çok çarpıcı görüntüleri var. Örneğin liseye devam etmeyen kızların çocuk gelin olma riski, 6 kat daha fazla.

Sağlık konusunda, 15 yaşından önce doğum yapan genç kızların doğumda ölüm riski 5 kat daha fazla. Gelecek nesiller açısından 18 yaşından önce yapılan doğumlarda, bebeklerin ölüm riski yüzde 60 daha fazla. Sonuçlar gösteriyor ki, bu olguyla mücadele etmemiz lazım. Erken yaşta evlilikle mücadele için toplumsal değişim ve toplumsal gelişim şart” diye konuştu.


 
Kız çocuklarının erken evlenmesiyle ilgili eğitim yetersizliği, gelenekler, görenekler, dini inançlar, yasal düzenlemeler gibi çok kompleks sebepler bulunduğunu belirten Sabancı, “Sebepleri ne olursa olsun, sonuçlarına baktığımızda, bununla toplumsal olarak mücadele etmemiz gerektiği görülüyor” dedi. Sabancı, vakıf olarak “çocuk gelinler” sorununun çözümünde aktif rol alan sivil toplum kuruluşlarını desteklediklerini aktararak, Türkiye’de ilkokulda kız-erkek çocuk oranlarının hemen hemen eşit iken, ortaöğrenimde kız çocuk oranın yüzde 66 olduğunu kaydetti. Vakıf olarak verdikleri desteklerle kadınların toplumsal hayata katılımını artırmayı hedeflediklerini anlatan Sabancı, bugüne kadar 62 projeyi destekleyerek, 360 binden fazla insanın hayatına dokunduklarını dile getirdi.


 
BARIŞ VE KARDEŞLİK SÜRECİNE ÇOK UMUT DUYUYORUM

 
Sabancı, toplantının İstanbul’da 3 gün süreceğini anlatarak, “Bugün tüm dünyada toplumsal sorunların çözümü artık birlikte hareket etmekten, güç birliğinden, birbirimizden öğrenmekten geçiyor. Çünkü kaybedecek vaktimiz yok. İyi, başarılı olmuş örnekleri bir an önce öğrenmek ve uygulamaya geçmemiz gerekiyor. Ülkemiz açısından baktığımızda Türkiye’de bu konu insan hakları, kalkınma, toplumsal değişim konusu, buna böyle baktığımız zaman görüyoruz ki, Türkiye’de bölgesel kalkınma farklılıklarının olduğu ve aynı şekilde çocuk gelinler konusunda da bölgesel farklar olduğunu görüyoruz.

İşte bu anlamda ülkemizin, Sayın Başbakan’ın liderliğinde girdiği bu son dönemdeki Kürt meselesine, barış ve kardeşlik sürecine çok umut duyuyorum ve çok desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü o bölgede önce barışı sağlarsak, kalkınmayı sağlayacağız, kalkınmayı sağlayınca çocuk gelinler dahil bir çok toplumsal değişim ve gelişim projemizi başarılı kılacağız” diye konuştu.
 
Girls Not Brides Global Koordinatörü Lakshmi Sundaram da küresel bir sorun olan çocuk evliliklerinin, milyonlarca kız çocuğunu etkilediğini belirterek, çocuk gelinlerin bütün dünyada ihmal edildiğini kaydetti. Çocuk evlilik oranının yüksek olduğu ülkelerde eğitim zaafiyeti olduğunu söyleyen Sundaram, Türkiye’nin küresel topluluk içinde çözüm getirmek konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu söyledi.