Çifte vatandaşlığın bedeli 2,5 milyar euro

Çifte vatandaşlığın bedeli 2,5 milyar euro
24 Ocak 2024 05:13

Almanya’daki 1,5 milyon Türk kökenli, tekrar Türk vatandaşlığı almak için Ankara‘ya yaklaşık 2,5 milyar euro ödeyecek. Askerlik yükümlüsü olacak erkeklerin her biri 5 bin 560 euro bedel yatıracak. Kimlik ve pasaportlar için de 220 milyon 600 bin euro ödenecek.

 

 

Almanya’nın çifte vatandaşlığa izin veren yasayı onaylamasının ardından daha önce Alman vatandaşlığını alan yaklaşık 1,5 milyon Türk kökenliye yeniden Türkiye vatandaşlığı yolu açıldı. Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre yasa, nisanda yürürlüğe giriyor ve 1,5 milyon Türk kökenli, yeniden Türk vatandaşlığını almak için konsolosluklara akın edecek.

Konsolosluklarda önemli yoğunluk beklenirken tekrar Türk vatandaşlığı almak isteyenler Ankara’ya 2,5 milyar euro’luk ödeme yapacak.

 

 

1,5 MİLYON KİMLİK VE PASAPORT: Almanya’daki Türk konsoloslukları ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne, nisan ayından sonra günde binlerce başvuru gitmesi bekleniyor. Çünkü daha önce Alman vatandaşlığını almış ve Türk vatandaşlığından çıkmış olanlar yeniden Türk vatandaşlığına başvuracak.

 

MAVİ KART KÜTÜĞÜNDEN ÇIKIŞ: Çıkma izni alarak Türk vatandaşlığından çıkmış olan bu kişiler, yeniden Türk vatandaşlığına başvurduğunda eğer “milli güvenliğe aykırı eylem ve işlemleri” yoksa vatandaşlığını tekrar alacak. Yani yeniden bir süreçten geçecekler. Almanya’da Türkler için oluşturulan Mavi Kart kütüğünün anlamı kalmayacak.

EN PAHALI PASAPORT BİZDE: Türk kökenli Alman vatandaşları, yeni Türk kimlik kartları için para ödeyecek. Ailenin her bir ferdi için ayrı ödeme yapılacak. Böylece Türk konsoloslukları, Nüfus ve Vatandaşlık İşler Müdürlükleri’ne yaklaşık 220 milyon 600 bin euro ödenmiş olacak Ayrıca, Türk pasaportu için 147,84 euro ödenecek. Buna yol, başvuru, fotokopi, fotoğraf gibi daha küçük masraflar dahil değil.

ASKERLİK YÜKÜMLÜSÜ OLACAK: Yeniden Türk vatandaşlığını alan erkekler, askerlik yükümlüsü olacak. Bu kişilerin sayısının 400 – 500 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu kişiler fiilen askerlik yapmayacaklar ama kişi başı yaklaşık 5 bin 560 euro dövizle askerlik bedeli ödeyecekler. Toplamda bedel yaklaşık 2,3 milyar euro olacak. Bedel ödenmezse asker kaçağı durumuna düşülecek ve Türkiye’ye gidildiğinde sorun yaşayacak.

KONSOLOSLUKLAR HAZIR DEĞİL: Böyle kitlesel bir Türk vatandaşlığına dönüş hücumuna kimse hazır değil. Türk konsolosluklarının konuyla ilgili bir çalışması bulunmuyor ve bununla ilgili bilgi de alınamıyor. Bu kadar sayıdaki başvuruyu kaldıracak kadro zaten yok. Alman Vatandaşlık Yasası nisanda yürürlüğe girecek ve yüzbinlerce Türk, 13 başkonsolosluktan randevu almak için şimdiden hazırlık yapıyor.