CHP'liler AKP'ye nasıl geçti?

CHP'liler AKP'ye nasıl geçti?
17 Kasım 2012 11:27

Rize’de, aralarında CHP İl Sekreteri İsmail Durmuş ile CHP Merkez İlçe Başkanı Recep Durmuş’un eşi İffet Durmuş’un da yer aldığı 217 kişinin AKP’ye üye yapıldığı ortaya çıktı.

Seçim Kurulu, CHP üyesi 217 kişinin AKP’ye üye olduğu gerekçesiyle CHP’deki üyeliğini düşürdü. CHP’liler, ise AKP’ye nasıl üye yapıldıklarını öğrenmek için AKP Rize İl Başkanlığına dilekçeyle başvurdu.

Söz konusu olayın sadece Rize il merkezinde değil ilçelerde de meydana geldiği kaydedilirken; gelişmelerle ilgili olarak harekete geçen CHP Genel Merkezi’nin ülke genelindeki diğer il ve ilçelerde de aynı sorunla karşılaşıldığı gerekçesiyle çalışma başlattığı kaydedildi.


 
Rize Merkez İlçe Seçim Kurulu’nun CHP Rize İl Başkanlığı’na gönderdiği yazıda, CHP üyesi görünen 217 kişinin yakın bir tarihte AKP’ye üye kaydı yaptırdığı belirtilerek, listede yer alan isimlerin, son üyeliğin geçerli olması nedeniyle CHP üyeliğinden düşürülmesini istedi.
 
Listede, CHP İl Sekreteri İsmail Durmuş ile Merkez İlçe Başkanı Recep Durmuş’un eşi İffet Durmuş ve bazı partili yöneticilerin de yer aldığı tespit edildi.
 
Bunun üzerine CHP yönetimi, AKP Rize İl Başkanlığı’na dilekçe ile başvurarak halen partilerinin çatısı altında, bazıları yönetim kadrolarında görev yapan bu kişilerin AKP’ye nasıl üye yapıldığını sordu. CHP Merkez İlçe Başkanı Recep Durmuş, kendi eşinin de aralarında bulunduğu 217 kişinin AKP’ye üye yapılmasını anlayamadıklarını söyledi.


 
AKP Rize İl örgütünden bu konuda açıklama beklediklerini ifade eden Durmuş, “AKP Rize örgütü kısa bir süre önce Türkiye genelinde il seçmeni bazında en fazla üye yapan teşkilat seçildi. CHP’lileri üye yaparak mı seçildi? Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Üyeliklerin öneri ile yapıldığı söyleniyor. Üye olacak kişinin imzası alınmadan üye kaydının yapılması mümkün değil. Bu kişiler imza atmadığına göre nasıl üye yapılmışlar” dedi.
 
AKP üyesi görüldüğü için CHP üyeliğinden düşürülen CHP Rize İl Sekreteri İsmail Durmuş da, AKP üyeliğine ilişkin yazıyı görünce şok geçirdiğini belirterek, “AKP’ye dilekçe verdim, ‘Partinize üyeysem bana üyelik belgemi verin. Nasıl imza atmışım bana bir gösterin’ dedim. Henüz cevap alamadım. Bu cevabı aldıktan sonra savcılığa suç duyurusunda bulunacağım” diye konuştu.


 
Olayın duyulmasının ardından Rize’nin diğer ilçelerinde de aynı sorunun yaşandığı ve İlçe Seçim Kurullarının, CHP ilçe örgütlerine aynı içerikli yazılar gönderdiği kaydedildi. CHP Ardeşen ilçe örgütünde de toplam 36 kişinin AKP’ye üye olduğu gerekçesiyle üyelik kayıtlarının düşürülmesinin gündeme geldiği öğrenildi.
 
CHP Genel Merkezinden edinilen bilgilere göre ise aynı sorunun ülke genelindeki birçok il ve ilçede de yaşandığı kaydedildi. Sorunun yaşandığı diğer il ve ilçelerin belirlenmesi ve gerekli yasal işlemlerin yapılması için CHP Genel Merkezinin çalışma başlattığı kaydedilirken; gelişmeler sonrasında nasıl bir yöntem izleneceği ise daha sonra kamuoyuna duyurulacak.
 
Öte yandan Rize İl Seçim Kurulu yetkililerinden edinilen bilgilere göre olayın, 2011 Genel Seçimleri sonrasındaki seçmen kütükleri ve üye kayıtlarının dikkate alındığı ve Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen listeleri ile partilerin üye kayıt listelerini sisteme yüklemesi sonucu ortaya çıkan çakışmalar nedeniyle gündeme geldiği kaydedildi. Seçim Kurulu yetkilileri, aynı zamanda üyelik bilgileri eksik parti üyelerinin de üyeliklerinin düşürülmesi yönünde karar alındığı bunun daha önce de diğer partilerde yaşandığına da dikkat çekti.
 
Bu arada AKP Rize İl Örgütü, il genelindeki 232 bin 117 seçmenin yüzde 32,57’si olan 75 bin 590 kişiyi partilerine üye yaparak Türkiye genelinde AKP örgütleri arasında birinci olmuştu.