CHP’li Yılmaz’dan AKP’ye Suriye uyarısı!

CHP’li Yılmaz’dan AKP’ye Suriye uyarısı!
6 Ocak 2017 17:20

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Suriye politikasında “hata yaptık” diyen hükümete, bir daha hata yapılmaması için “Astana’nın yanında Cenevre’yi de unutmayın” uyarısı yaptı.

 

 

 

Türkiye, imza attığı Moskova deklarasyonu ile “Esad gitsin” ısrarından vazgeçerken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan da tarihi bir açıklama geldi. Türkiye’nin Suriye politikası için ‘Baştan beri büyük yanlışlarla dolu olduğuna inananlardanım” diyen Kurtulmuş “Şimdi bunları tamir ediyoruz, düzeltiyoruz” açıklaması yaptı. Hükümetin Suriye politikasından keskin dönüşünü Öztürk Yılmaz değerlendirdi.

 

 

AYNI HATALAR YAPILMASIN

 

 

CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı E.Büyükelçi Öztürk Yılmaz, Suriye politikasının iflas ettiği, sürdürülemez olduğunu anlattığı yüzlerce konuşma olduğunu hatırlatarak, “Geç gelmiş bir itiraf” yorumu yaptı. Geç de olsa gerçeğin teslim edilmesinin önemli olduğunu belirten Yılmaz, bunu çözüm yolunda olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek bundan sonrası için de uyardı:

 

 

 

“Moskova görüşmeleri umut ışığı olabilir. Ama Astana da yapılan toplantı ara toplantıdır. 31 Aralık 2016’da BMGK’nın oy birliğiyle aldığı karar çerçevesinde 8 Şubat’ta Cenevre’de Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin tekrar başlaması bekleniyor. AKP yönetimi uzun süre ABD ile ittifak yaptı bölgedeki diğer ülkeleri, aktörleri görmedi. Bu yanlıştı. Şimdi bir yanlış daha yapmaması için uyarıyoruz. Bu kez de sadece Rusya ve İran ile yola çıkılırken ABD ve diğer aktörler göz ardı edilmemeli. Suriye politikası küresel bir politikadır ve terör örgütleri dışında tüm aktörlerin sürece katkısı önemlidir.

 

 

Türkiye’nin önceliği, Esad’ın uzaklaştırılması veya rejim değişikliği değil Suriye’nin birliği, toprak bütünlüğü, istikrara kavuşturulması olmalıdır. Sınır güvenliğimiz ancak böyle sağlanabilir,terör örgütlerinin Suriye’deki varlığına ancak böyle son verilebilir, Türkiye’ye dönük tehditler ancak böyle engellenebilir.”

 

 

Kaynak: chp.org