CHP’li Yılmaz: MEB sadece imam hatiplere öğrenci bulmakla mı görevli?

CHP’li Yılmaz: MEB sadece imam hatiplere öğrenci bulmakla mı görevli?
21 Eylül 2017 14:28

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, İstanbul’da ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen ve Suriyeliler’in imam hatip okullarına yönlendirilmesini isteyen genelgeyi, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a sordu.

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın sadece imam hatip okullarına öğrenci bulmakla mı görevli olduğunu soran Yılmaz, “Yabancılara ve yurttaşlara yönelik olarak neredeyse zorlayıcı hale gelen  imam hatip yönlendirmeleri ile ne amaçlanmaktadır? Milli Eğitim Bakanlığı, son uygulamalarıyla eğitimde ayrımcılık yarattığını düşünmekte midir?” sorularını yöneltti.

 

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, İstanbul’da ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen ve Suriyeliler’in imam hatip okullarına yönlendirilmesini isteyen genelgeyi TBMM gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sadece imam hatip okullarına öğrenci bulmakla mı görevli olduğunu soran Yılmaz, “Milli Eğitim Bakanlığı, son uygulamalarıyla eğitimde ayrımcılık yarattığını düşünmekte midir? Yabancılara ve yurttaşlara yönelik olarak neredeyse zorlayıcı hale gelen,  imam hatip yönlendirmeleri ile ne amaçlanmaktadır?” sorularını yöneltti.

 

VALİLİĞİN ONAYIYLA MI DAĞITILDI?

 

Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği üzerine, yabancılara ait eğitim hizmetleri için oluşturulan komisyonun İstanbul’daki ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıyla  Suriyeliler’in imam hatip okullarına yönlendirilmesini istediği iddialarının basında yer aldığını anımsattı. İstanbul’da Yabancılara Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri İl Komisyonu kararında, “Suriyeli nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde ihtiyaç ölçüsünde Suriyeli öğrencilerin İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip liselerine yönlendirilmesi” ifadelerinin yer aldığını ifade eden Yılmaz, İstanbul Valiliği’nin onayıyla ilçe milli eğitim müdürlüklerine bu kararın dağıtıldığının belirtildiğini hatırlattı. Türkiye’de “geçici koruma statüsünde” yaşayan Suriyeliler’in imam hatip okullarına yönlendirilmesi konusunda ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderildiği iddialarının doğru olup olmadığını soran Yılmaz, “İlçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda İstanbul Valiliği’nin onayının bulunduğu iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?” diye sordu.

 

“KOMİSYONA VERİLEN BİR TALİMAT VAR MI?”  

 

Suriyeliler’in imam hatip okullarına yönlendirilmesi kararının Yabancılara Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri İl Komisyonu tarafından mı alındığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, “Komisyona iletilmiş bir emir veya talimat var mıdır? Varsa bu talimat kim ya da kimler tarafından verilmiştir? Yabancılara Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri İl Komisyonu kararı, İstanbul’daki kaç ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilmiştir? Bu ilçeler hangileridir?” sorularını yöneltti. Yılmaz, Yabancılara Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri İl Komisyonları’nın başka illerde de imam hatiplere yönelik aldığı buna benzer kararların bulunup bulunmadığını, varsa bu illerin hangileri olduğunu sordu.