CHP’li Tığlıdan sandık ve seçim güveliği soruları!

CHP’li Tığlıdan sandık ve seçim güveliği soruları!
29 Mart 2019 12:07

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’dan YSK’nın 2015 yılında oy ve sandık güvenliği için aldığı Karekod Uygulamasını ve iktidar temsilcilerinin seçmenlere gönderdiği SMS mesajlarını sordu.

 

 

 

CHP’li Tığlı, “YSK 2015 yılı Mart ayında bir karar almıştı. Aldığı karar gereği, 7 Haziran 2015 dâhil olmak üzere yapılacak tüm seçimlerde oy ve sandıkların güvenliği için Karekod Uygulamasına geçileceği açıklamıştı. Aradan geçen 3 Milletvekili, 1 Referandum ve 1 Cumhurbaşkanlığı seçimine rağmen konuyla ilgili hali hazırda bir hazırlık olmadığı, bir netice sağlanmadığı görülmektedir” dedi.

 

 

 

2017 Referandumundan önce YSK, Bilgisayar Mühendisleri Odası’na (BMO) Karekod Uygulamasına geçildiğini söyleyerek hem odayı hem de seçmenleri yanılttığı unutmuş değiliz diye yazılı açıklamasına devam eden Tığlı, Fuat Oktay’a “Bugüne kadar Karekod Uygulamasına geçilmemesi YSK’nın tasarrufu mudur? Yoksa iktidarın bu sisteme geçilmemesi yönünde YSK’ya olan bir talimatı mı vardır?” sorusunu yöneltti.

 

 

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “bir başka konunun yaklaşan yerel seçimler öncesi yaşandığını ve GSM şirketlerinin tümü üzerinden, istisnasız olarak seçmen niteliği taşıyan tüm telefon abonelerine, AKP Genel Merkezinden, Bakanlarından, AKP’li Belediye Başkan Adaylarından propaganda mesajlarını SMS yolu ile gönderdiklerini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

İktidar temsilcilerine sunulan, seçmenlerin cep telefonu numaraları, mail bilgileri, posta yazışma adresleri neden muhalefet partilerinin temsilcilerine, milletvekillerine, belediye başkanlarına ve adaylarına sunulmamaktadır? Diye açıklamalarına devam Tığlı, TBMM’ne Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlaması istemiyle aşağıdaki soruları yöneltti.

 

 

· Karekod Uygulaması kararı alındıktan sonra yapılan 7 Haziran 2015 ile 1 Kasım 2015 Milletvekili Seçimleri, 16 Nisan 2017 Referandumu, 24 Haziran 2018 Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen henüz bu sisteme geçilmemesinin ya da geçilmek istenmemesinin sebebi nedir?

 

 

· Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS)’ne güvenin kalmadığı bilindiği halde bugüne kadar Karekod Uygulamasına geçilmemesi YSK’nın tasarrufu mudur? Yoksa iktidarın bu sisteme geçilmemesi yönünde YSK’ya olan talimatı mıdır?

 

 

· Yurttaşların telefon numaraları, mail adresleri, ikamet ettikleri il, ilçe ve belde bilgilerinin AKP’li Bakanlara, İktidar Milletvekillerine, İktidar Partisi Belediye Başkan Adaylarıyla paylaşılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

 

· Bu bilgiler, kim tarafından ve hangi gerekçelerle GSM Operatörlerinden temin edilmektedir? Bu verilerin temin edilmesinde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK)’nun izni bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise BTK bu bilgileri paylaşmak için yasal yetkiye sahip midir? Aynı talep muhalefet partilerinden gelmiş olsaydı BTK bilgileri paylaşacak mıydı?

 

 

· İktidar temsilcilerine sunulan, seçmenlerin cep telefonu numaraları, mail bilgileri, posta yazışma adresleri neden muhalefet partilerinin temsilcilerine, milletvekillerine, belediye başkanlarına ve adaylarına sunulmamaktadır?

 

 

· Cep telefonu abonelerine, Süleyman Soylu adı ile SMS gönderme imkânı İçişleri Bakanı olmanın sağladığı bir avantaj mıdır? Özel firmalara reklam mesajlarında izin zorunluluğu getiren yasal düzenlemeler söz konusu AKP ve Adayları olduğunda kural olmaktan çıkmakta mıdır? Kişisel bilgilerin izinsiz olarak paylaşılması suç değil midir?