CHP’li Tezcan: Başvurularımızın reddedilmesi halinde…

CHP’li Tezcan: Başvurularımızın reddedilmesi halinde…
3 Nisan 2014 15:37

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan CHP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın da  açıklama yapması bekleniyordu ancak basın toplantısına Yavaş katılmadı.

 

 

Tezcan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

 

25 ilçeye itirazımızı yaptık. Bugün saat 17:00’ye kadar ilçe seçim kurullarının kararını açıklamasını bekliyoruz. Bazı seçim kurulları tutanaklarını hazırladı. Bazı yerlerde düzeltmeler yapıldı. Bir kısım itirazlarımız ise reddedildi. Bu redlere ilişkin İl Seçim Kurullarına itiraz yaptık.

 

İl Başkanlığımız bugün ayrıca iki önemli başvuru yapacak. İl Başkanımız bu itirazları sunacak. Birincisi birleştirme tutanaklarına itiraz olacak. AKP’nin oyunu tutunaktan birleştirme tutanağına geçerken daha yüksek yazıldığı, CHP’nin ise tam tersi olarak geçirildiğini görüyoruz. Bunlar doğrudan doğruya seçimi etkileyecektir. Birleştirme tutanağı tutulduğu anda ortaya çıkan eksiklikler birinci önemli hatadır, ikincisi ise bunların toplanmasıdır. Bugün her ikisinin de düzeltimesi için belgeleri ile birlikte itiraz edeceğiz. İlçe birleştirme tutanaklarına itiraz ediyoruz.

 

Ankara’da 124 bin oyun iptaline sebep olundu. İptallerin yüzde 90’na yakın oranı muhtarlık oy pusulalarının belediye oy pusulalarının zarfına konulması sebebiyle yapılan iptaller. YSK’nın daha önce benzer iptal kararları var. Seçmenin doğru biçimde oyunu kullanabilmesi için gerekli önlemler alınmalıydı. YSK bu hatanın kendilerinden kaynaklandığını fark ettiği için 30 Mart öğlen saatlerinde sandık kurullarını ve ilçe seçim kurullarını uyarma ihtiyacını duyuyor. bu uyarıyı yaptıkları an seçim için oy kullanma süresinin yarıdan fazlasının kullanıldığı bir dönem. Eğer aradaki fark seçimin sonuçlarını etkilemeyecek bir fark olsaydı problem olmayacaktı. Ancak seçimin sonuçlarını etkileyebilecek bir fark var. Dolayısıyla 25 ilçede oyların yeniden sayılmasını, yeniden değerlendirme yapılmasını istiyoruz.

 

Başvurularımızın reddedilmesi halinde hukukun tanıdığı bütün yolları kullanacağız.