CHP’li Tekin: Davutoğlu’na rant haritası göndereceğim

CHP’li Tekin: Davutoğlu’na rant haritası göndereceğim
16 Ocak 2015 09:09

Davutoğlu ‘nun imar değişikliğindeki değer artışından ‘rant vergisi’ alınacağını açıklamasının ardından CHP, daha önce İstanbul için hazırladığı “rant haritasını” Başbakan’a gönderecek.

 

 

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, kar amaçlı denilen yerlerin tamamının AKP’li bakan çocukları ve partiye yakın işadamlarına tahsis edildiğini belirterek, “Kamuya ait tek bir yer kalmadı. Nereden rant (vergi) alınacak merak ediyorum. İddia ediyoruz. İstanbul’da ranttan bir kuruş alamazsınız” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu Kamuda Şeffalık paketi kapsamında rant vergisini de resmen açıklayarak belediyelerin imar planı değişikliklerinde pay almasının sağlanacağını söylemişti. CHP’nin hazırladığı ve eski Başbakan Tayyip Erdoğan’a da (2011’de) gönderdiği Türkiye’nin rant haritasını, Başbakan Davutoğlu’na da göndereceklerini kaydeden Gürsel Tekin şöyle dedi: “Eski Başbakan arsa işlerini iyi bilir. Kendisinin uzmanlık alanıdır. Ama gönderdiğimiz haritayı dikkate almadı. Sayın Davutoğlu ise bu işleri bilmez, rant nedir, arsa nedir, kupon arsa nedir. Ben Davutoğlu’na hem İstanbul hem Türkiye’deki rant haritasını göndereceğim. Eğer isterse kendisine bilgi de aktarırım. İmar çetesinin, imar beton lobisinin nasıl döndüğünü Başbakana tek tek anlatırım.”

 
“RANT SAĞLANACAK ARSA KALMADI”

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı paket içindeki imar değişikliği oluşumu ve rant artışı konularına ilişkin Taraf’a açıklama yapan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, rant sağlanacak arsanın kalmadığını söyledi. Tekin şöyle konuştu: “Başbakan Davutoğlu herhalde Türkiye’de yaşamıyor. Rant dediği yani kar amaçlı dediği yerlerin tamamına baktığımızda başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde kamuya, devlete ait bir yer kalmadı. 2005-2015 arasında bunların tamamı maalesef AKP’li bakan çocuklarına, AKP’li işadamlarına tahsis edildi. Olası İstanbul depreminde kullanabilecekleri bir tek yer kalmadı. Bunun neresinden rant alacak merak ediyorum. Eğer geriye dönük rant almayı düşünüyorsanız 2004 yılından itibaren bizim hazırlamış olduğumuz bir rapor bir harita var. Bu rapora göre sadece 2004’ü baz aldığınızda bile sadece İstanbul’dan alacağınız vergi 40 milyar dolardır. Ama bundan sonra İstanbul’da ranttan bir kuruş alamazsınız. Çünkü bunların tamamı kendi yandaş işadamlarına ve bu milletin anasına küfreden işadamlarına tahsis edilmiştir.”