CHP’li Tekin: Bu ücretlerden bir an önce vazgeçin!

CHP’li Tekin: Bu ücretlerden bir an önce vazgeçin!
18 Nisan 2018 10:14

CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Milli Parklardan alınan ve bundan sonrada alınması planlanan fahiş ücretleri gündeme getirdi.

 

 

 

TBMM’de görüşülmekte olan 548 sıra sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 24’üncü maddesi hakkında CHP grubu adına söz alan Tekin Meclis Genel Kurulu’na şöyle seslendi;

 

 

Öncelikle o paranın hak edilmesi lazım…

 

 

Tekin konuşmasının devamında; “Millî parklardan kiralanan alanlara madem para ödenecek, öncelikle o paranın hak edilmesi lazım yani bunun için de yatırım yapılması gerekir. Bakanlığın yapması gereken, kapsamlı, çevre dostu projenin bakanlık tarafından yapılıp daha sonra yapım ihalesine çıkılıp daha sonra da Millî Parklar tarafından kontrol edilerek yapım sürecinin tamamlanması, daha doğrusu tesisin vücuda gelmesi lazım. Ücretler de makul olmalıdır. Aksi takdirde, beton kullanıp ağaç kabuğuyla kamuflaj, metal kullanıp ağaç rengiyle boyama, tuvaletlerin arıtma yerine foseptikle süzüldüğü alanlar olacaktır.

 

 

İdam fermanı gibi para cezası…

 

 

Kendi Belediye Başkanlığım dönemine örneklerle değinen Tekin; “Biri Millî Parklardan olmak üzere hayata geçirdiğim Samsun Bayraktepe Tabiat Parkı alanı, diğeri birinci derece sit alanı olan Samsun Tekkeköy Mağaraları alanıdır yani burası tabiat parkından daha büyük bir alandır. Mimar olarak mesleğim gereği kâh teknik kâh sosyal donatılarını tek tek projelendirdiğim ve şahsen bir köy çocuğu olarak sosyal sınıfları da göz önüne alarak buralardan, görev yaptığım süremde ne girişinden ne WC’sinden ne mescidinden ne de sosyal tesislerinden 1 kuruş almadan hizmet ettim.

 

 

Bu alanlara Man Adasından 15 Milyon $ lira kazananlar gelmiyor…

 

 

Bu alanlara genellikle -en fazla- ekonomik düzeyi düşük piknikçiler akın etmektedir yani ekonomik olarak alt gelir düzeyine sahip insanlar. Hele baharla birlikte havaların güzelleştiği bugünlerde, her gün en az bin kişinin geldiği bu alanlarda en fazla 100 kişi bulursun. Neden 100 kişi bulursun? Çünkü bu kanun garibanı ve vatandaşın gelirini göz önüne almamıştır, bu alanların müşterileri yoksullardır; saray ailesinin mangır kafalıları gibi 1 sterlin, 1 sterlin hesap edip 15 milyon dolar götürenler değildir. AKP’nin kapitalist bakış açısına göre bu normal olabilir. Bu alanların müşterileri genellikle ay sonunu kuruş kuruş hesap eden, buralara Tofaş’larla, Renault’larla gelen insanlardır.

 

 

Benim zamanımda sıfır iken AKP’yle beraber can yakar hâle gelmiştir…

 

 

Tekin, Belediye Başkanlığı zamanında birçok şeyin ücretsiz olduğunu vurgulayarak; “Samsun Bayraktepe Tabiat Parkı’nın ücreti zamanımda sıfır iken AKP’yle beraber can yakar hâle gelmiştir. Şahıs 3 lira, bisiklet 3 lira, motosiklet 6 lira, otomobil 9 lira, minibüs 27 lira, midibüs 45 lira, otobüs 72 lira, WC 1 lira; restoran zaten el yakıyor, kazık marka. Bu konuda konuşacağım için fiyat listesini istedim, dediler ki: “Fiyat listesi değişti.” O arkadaşı aradım: “Nedir?” Geçici çalışıyor. Dolar artmış. Muhabbete bak, zam gelmiş. Şahıs 3,5; motosiklet 7 lira, otomobil 11 lira, minibüs 32 lira, midibüs 52 lira, otobüs 84 lira; buralara dua edelim. Türkiye ortalamasında şahıslar 7 lira, düğün yapan 2.250 lira; demek ki 10 katı olsa gelin ile damat ayrılacak.

 

Yeter ki vatandaştan para sesi gelsin…

 

 

CHP’li Tekin konuşmasının sonunda, “Her şeyde olduğu gibi Milli Parklardaki ücretlerin cep yaktığını vurgulayarak; “Şimdi, AKP zihniyetinden yola çıkarak soruyoruz: “Fatma teyze, Hasan amca nereye gidiyorsun?” “Millî parka.” “Yok ya, ağacın dibine yatacaksın, gölgeleneceksin, bedava; yemez öyle, öyle yok. Tuvalete git, rahatla, bedava; o da yok.” “Ne olacak?” “At bakalım mangırları. Dua et, gökyüzünü seyretme parası almıyoruz.” Hele de 2019’a para almak istiyordunuz. “Şu padişahlığı bir getirelim, bundan sonra su sesinden kuş sesine, hepsine para ödeyeceksin.” Yeter ki vatandaştan para sesi gelsin, para sesi yoksa millî parkı sarayın, padişahın tablolarında görürsünüz.” Diyerek sözlerini tamamladı.