CHP’li Şevkin: Hatay’da rezerv alanları ihaleye çıkmış durumda

CHP’li Şevkin: Hatay’da rezerv alanları ihaleye çıkmış durumda
19 Ağustos 2023 05:30

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Hatay’da yapılması gereken bütünlüklü olarak kentin tamamında bir şehir planının yapılarak, fay zonu tamamen yapı yasaklı alan olarak ilan edilmeli.

 

 

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Hatay’da yapılması gereken bütünlüklü olarak kentin tamamında bir şehir planının yapılarak, fay zonu tamamen yapı yasaklı alan olarak ilan edilmeli. Jeolojik ve jeoteknik etütlerin izin verdiği yerlere komşuluk ilişkileri ve mülkiyet ilişkileri saptanarak, buralara yapılaşmaya gidilmeli. Şimdiki rezerv alanları hiçbir etüdü yapılmaksızın doğrudan ihaleye çıkılmış durumda. Kesinlikle yapılan şey doğru değil” dedi. Şevkin, buna örnek olarak köylülerin tarım arazilerinin kamulaştırılması nedeniyle günlerdir eylem yaptığı Dikmece’yi örnek gösterdi.

6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’a giderek incelemelerde bulunan CHP heyetinde yer alan Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, gözlemlerini ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Şevkin, seçilen konut alanlarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 

 

“Zemin etüdü yapılmadığı gibi ihaleye çıkılmış vaziyette. Zeytinlik ve orman alanlarıyla ilgili kanun çıkmadan, bu rezerv alanlarında yapı için ihaleye çıkılmış durumda. Kanun arkasından geliyor, adrese teslim olarak geliyor. Bu kadar yıkım ve ölüm yaşanmış, hala hayalet kent olan Hatay’da, yapılması gereken bütünlüklü olarak kentin tamamında bir şehir planının yapılarak, fay zonu tamamen yapı yasaklı alan olarak ilan edilmeli. Taşkın alanları ve heyelanlı alanlar belirlenmeli. Jeolojik ve jeoteknik etütlerin izin verdiği yerlere komşuluk ilişkileri ve mülkiyet ilişkileri saptanarak, buralara yapılaşmaya gidilmeli. Şimdiki rezerv alanları hiçbir etüdü yapılmaksızın doğrudan ihaleye çıkılmış durumda. Bir kere handikap burada. Kesinlikle yapılan şey doğru değil.

 

 

“DÜĞMEYİ TERSTEN İLİKLİYORUZ”

 

 

Düğmeyi tersten ilikliyoruz. Bu kadar acının yaşandığı ve neredeyse her yıl ortalama ölümlü bir depremin yaşandığı ülkemizde hala depremden ve acılardan ders almıyoruz. Hala göç yolda düzelir, 3-5 yandaşa ihale verelim de ne olursa olsun mantığı ile az önce Dikmece’de belirtildi. Verilmiş olan müteahhidin yıkımlara uğramış yerleri de var ne yazık ki. Bunu da araştırmak lazım. Müteahhidin de güvenilir olanına vermek gerekiyor. Bundan daha önemlisi bu kadar yıkıma uğramış bir kent, yine burası fay zonu. Gelecekte yine risk altında olan bir yer. Dolayısıyla bu fay zonunun derhal ayrıştırılıp, zemin etütlerinin yapılıp, daha sonra şehir planının yapılarak, yapılaşmaya o şekilde gidilmesi lazım. 6 geçmiş üzerinden bu çalışmanın izlerini göremedik ne yazık ki? Tam tersi vatandaşı mağdur eden, daha da açmaza sürükleyen, psikolojik olarak insanların intihara sürüklendiği, son bir ay içinde 3 vatandaşımızın burada intihar ettiğini duyduk ne yazık ki. İki Türkiye gördük açıkçası. Bir tarafta sarayda yaşayanlar, tatil yapanlar, hiç sanki deprem olmamış, bu ülkede 51 bin insan hayatını kaybetmemiş gibi umurunda olmayan bir kesim var.”

Şevkin, Afet Yasası ile Kentsel Dönüşüm Yasası’nın yeniden düzenlenmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Ranta dayalı değil, dönüşüme dayalı olması gerekiyor. Gerçek anlamdan zemin etütlerini yapıldığı, kötü yapı stoğunun dönüştürüldüğü bir kentsel dönüşüme evrilmesi gerekiyor” diye konuştu. ( ANKA)