CHP’li Şeker: Kanal İstanbul, Marmara Denizi’nin ölümünü hızlandıracak

CHP’li Şeker: Kanal İstanbul, Marmara Denizi’nin ölümünü hızlandıracak
20 Ağustos 2021 09:00

TBMM Müsilaj Komisyonu üyesi CHP’li Ali Şeker, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) arıtma tesisi kurmak için yer bulma konusunda sorun yaşadığını belirterek “Yapacakları biyolojik arıtma tesislerinin arsalarıyla ilgili, biliyorsunuz acil kamulaştırma kararı alıp olmadık yerleri riskli alan ilan edenler, bu tesislerin kurulacağı alanlarla ilgili devletin kurumlarından bu alanları talep ettiklerinde büyük bir dirençle karşılaşıyorlar. Bu sorunlar çözülmediği için bu para da bulunmadığı için bir 5 yıl boyunca İstanbul daha çok kirletmeye devam edecek, Marmara daha çok ölüme yaklaşacak, Kanal İstanbul da başlı başına Marmara’nın ölümünü hızlandıracak bir proje” dedi.

 

 

 

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu’nun İstişare Toplantısı, Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan illerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

Toplantıya katılan TBMM Müsilaj Komisyonu üyeleri CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ile Emine Gülizar Emecan, konuyla ilgili soruları yanıtladı.

 

 

Marmara Denizi’nin kurtarılması için atık yükünün azaltılması gerektiğine dikkat çeken CHP’li vekiller, yapımına başlanan Kanal İstanbul’un ise Marmara’nın ölümünü hızlandıracağını söylediler. Milletvekilleri, Marmara Denizi’nin Kanal İstanbul’la beraber artacak atık yükünü taşıyamayacağını dile getirdiler.

 

 

“AKP, düne kadar yönettiği İstanbul’da CHP’yi suçluyor”

 
AKP’nin komisyonda müsilaj nedeniyle CHP’yi suçladığını belirten Şeker, “AKP daha düne kadar yönettiği İstanbul’da, İstanbul’un yarattığı kirlilikle ilgili konularda direkt Cumhuriyet Halk Partisi’ni suçlayabiliyor ve bir polemik konusu yapmaya çalışıyor. Bizim amacımız bağcı dövmek değil, müsilaj sorununu çözebilecek önerileri ilgili mercilere iletip bunların bir an önce hayata geçirilmesini sağlamak” diye konuştu.

 

 

Komisyonda sunum yapan İSKİ yöneticilerinin İstanbul’un suyunu ileri biyolojik arıtma tesislerinden arıttıktan sonra denize verebilmek için 10 milyar liraya ihtiyaçları olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, “Biz biliyoruz ki yüz milyarlarca liraya mal olacak bir Kanal İstanbul için para bulmaya çalışıyorlar ama Marmara’nın ölümüne yol açacak bu kirlenmenin devamı konusunda 10 milyar lirayı bulmayı hiç düşünmüyorlar” açıklamasını yaptı.

 

 

“Kanal İstanbul da başlı başına Marmara’nın ölümünü hızlandıracak bir proje”

 
Arıtma tesisi kurmak için yer bulma konusunda da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sorun yaşadığını aktaran Şeker, şöyle konuştu:

“Bir başka sorun da bu yapacakları biyolojik arıtma tesislerinin arsalarıyla ilgili, biliyorsunuz acil kamulaştırma kararı alıp olmadık yerleri riskli alan ilan edenler, bu tesislerin kurulacağı alanlarla ilgili devletin kurumlarından bu alanları talep ettiklerinde büyük bir dirençle karşılaşıyorlar. Bu sorunlar çözülmediği için bu para da bulunmadığı için bir 5 yıl boyunca İstanbul daha çok kirletmeye devam edecek, Marmara daha çok ölüme yaklaşacak, Kanal İstanbul da başlı başına Marmara’nın ölümünü hızlandıracak bir proje.