CHP’li Pala’dan Bakan Özhaseki’ye ÇED soruları: Son 10 yılda kaç dava açıldı?

CHP’li Pala’dan Bakan Özhaseki’ye ÇED soruları: Son 10 yılda kaç dava açıldı?
22 Mart 2024 07:15

CHP’li Kayıhan Pala, Bakan Özhaseki’ye son 10 yılda ÇED başvuru sayılarını, ‘ÇED olumlu’ ya da ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarına karşı açılan dava sayılarını sordu.

 
Bursa’da Orhaneli Termik Santrali nedeniyle ilçede yaşanan hava kirliliğine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Önerge hakkında açıklama yapan Pala, “Ülkemizde AKP hükümetleri döneminde korkunç bir ekolojik tahribat yaşanıyor. Gerek madenler gerek kömür santralleri gerekse imar rantı için ekolojik flora ve faunayı etkileyen çok sayıda proje görünümlü tahribat var. Cumhuriyet Halk Partisi, vatandaşlar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile bu tahribata karşı çıkıyor. Belirli bir proje veya faaliyetin çevre üzerinde oluşturabileceği olumlu ve olumsuz etkilerin sistematik bir şekilde belirlenmesi, değerlendirilmesi ve bu etkilerin en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması için bürokratik bir süreç olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ülkemizde çoğunlukla doğru işletilmiyor. Bu durumu ölçmek ve bu konuda mücadelemizi daha da güçlendirmek adına Bakanlığa son 10 yıl içinde gerçekleşen ÇED başvuru sayılarını, bu başvuruların olumlu ya da olumsuz yanıtlanma oranları ile ‘ÇED olumlu’ ya da ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarına karşı açılan dava sayılarını sordum. Bakanlıktan 15 gün içinde bu sorularıma yanıt bekliyorum. Verilecek cevap ile AKP hükümetinin ÇED politikasındaki samimiyetini sayısal olarak da görmüş olacağız” dedi.