CHP’li Kaya: Okullar ara tatile girerken Milli Eğitim Bakanlığı çalışsın!

CHP’li Kaya: Okullar ara tatile girerken Milli Eğitim Bakanlığı çalışsın!
10 Kasım 2021 19:07

CHP Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, “Okullar 15-19 Kasım 2021 tarihleri arasında birinci dönem ara tatiline girerken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e hatırlatmak isterim. Milli Eğitim Bakanlığı da tatile girmiyor. Öğrenci ve öğretmenler dinlenirken, Bakanlığın da eksikleri gidermek için bu zamanı değerlendirmesi gerekiyor.” diyerek eğitim öğretimin sorunlarına ilişkin TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi.

 

 

 

CHP’li Kaya şunları kaydetti:

 

 

Öncelikle 15 Kasım Pazartesi günü başlayıp 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek, birinci dönem ara tatilinde öğrencilerimize ve öğretmenlerimize iyi tatiller diliyorum. Zorlu bir dönem geçirdiler, dinlenmeyi fazlasıyla hak ettiler…
Benim öğrencilerimize tavsiye edebileceğim bir şey var.
O da tatilde sevdikleri bir yazarın kitabını okumayı planlasınlar…
O zaman tatilleri tahmin edemeyecekleri kadar renklenir, zevkli geçer.

 

 

ARA TATİLİNDE EKSİKLER TAMAMLANSIN

 
Pandemide yüz yüze eğitimin çok zorlu geçtiğinin hepimiz farkındayız. Bu zorluğa okullarımızın fiziki koşulları, yetersizlikleri eklenince durum daha da ağırlaştı.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer’e hatırlatmak isterim. Okullar ara tatile girdiğinde Milli Eğitim Bakanlığı da tatile girmiyor. Öğrenci ve öğretmenler dinlenirken, Bakanlığın da eksikleri gidermek için bu zamanı değerlendirmesi gerekiyor.

 
OKULLARDA TAMİR TADİLAT DEVAM EDİYOR

 
Okul ziyaretlerimizde birçok okulda hala eksiklerin tamamlanamadığına, tamir ve tadilat işlerinin devam ettiğine tanıklık ediyoruz.
Ara tatiller okulların küçük tamir ve tadilatları için kullanılmalıdır.
Ödeneksizlikten inşaatları tamamlanmayan okulların da hızla tamamlanarak eğitim öğretimin hizmetine verilmelidir.
Büyük bir derslik sorunu var… Sınıflardaki ortalama öğrenci sayısı 40, bu yası İstanbul’da 70’e kadar çıkıyor.

 
ÖĞRETMENLER AŞILANMALI

 

 
Milli Eğitim Bakanı Sn. Mahmut Özer, 1 milyon 200 bin öğretmenimizin yüzde 92’sinin 2 doz aşı olduğunu söyledi. Yüzde 8 oranında öğretmenin aşı olmaması, yüz yüze eğitim öğretimin yapıldığı bir ortamda büyük bir risk demektir.
Kapatılan sınıf sayısı her geçen gün artıyor, bugün itibariyle MEB verilerine göre 721 sınıf kapalı. İlkokul çocuklarında da Covid vakaları sıkça görülmeye başlandı.

 
12 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR AŞILANSIN

 
12 yaş altı çocuklarımızın da aşılanması için Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışmaların yapılması gerekir.
Okullarda kadrolu hizmetli yok, güvenlikçi yok, temizlik ve hijyen sorunu çok fazla. Kalabalık sınıflarda çocukların covid olması ve bunu yayması için çok elverişli bir ortam var. Benim torunum da 5. sınıfta okuyor. Bu hafta covid oldu. Çocukların test yaptırma oranı düşük olduğu için virüsü yayma oranları da çok yüksek…

 

 
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNU

 
87 bin ücretli öğretmen çalıştırılıyor. Bunlardan yaklaşık olarak 22-23 bini eğitim fakültesi mezunu, diğerleri ise çeşitli yüksek okullardan mezun… Veterinerlerin öğretmenlik yaptığı bir süreçten geçiyoruz.
Bir öğretmen veterinerlik yapabilir mi? Yapamaz. Ancak AKP eğitim fakültesi mezunları beklerken, farklı mesleklerden ücretli öğretmen çalıştırıyor.
Ücretli öğretmenlik yapan bu arkalarımızı suçlamıyorum. AKP’nin yanlış uygulamaları hem ücretli öğretmenlik yapan farklı meslek gruplarındaki kişileri, hem de atama bekleyen öğretmenlerimiz mağdur ediyor.
Bir ücretli öğretmen asgari ücretin altında açlık sınırında aylık 1200 ile 2000 lira arasında ücret alıyor. Bu sistemin adı sömürü sistemidir, plansızlıktır, işi ehline vermektir!

 

 

 

 

 

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLER

 
Şu anda 650 bin civarında öğretmen atama bekliyor.
AKP iktidarının öğretmen açığını yeniden değerlendirerek 15 bin öğretmen atamasını 2020 KPSS girişlilerden yapması gerekir. 2022’de de ivedilikle 100 bin öğretmen ataması daha yapmalıdır.

 

 
İKTİDARIMIZIN İLK HAFTASINDA 138 BİN ÖĞRETMEN ATAYACAĞIZ

 
Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu Partimizin 16. Olağan Gençlik Kolları Kurultayı’nda, Sayıştay raporunda tespit edilen 138 bin öğretmen açığını iktidarımızın ilk bir haftası içinde atayacağımızın müjdesini verdi.
AKP’nin bir an önce erken seçim kararı alarak Türkiye’nin önünü açması gerekir. Yönetemeyen bir iktidarın seçime gitmemesi atama bekleyen öğretmenlerimizin, öğretmenlerine kavuşmayı bekleyen öğrencilerimizin umutlarını yok etmektedir.

 
KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI KALDIRILSIN

 
Eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından 2016 yılında uygulamaya sokulan kalıcı yaz saati uygulaması kaldırılmalıdır. Damat gitti ama uygulamaları çocuklarımızı canından bezdirmeye devam ediyor. Çocuklarımızın çok erken saatlerde kalkarak karanlıkta okula gitme işkencesine Milli Eğitim Bakanlığı daha ne kadar sessiz kalacak. Bir an önce yaz saati uygulaması kaldırılarak yaz-kış saati uygulamasına geçilmelidir.

 

 
MİLLİ EĞİTİM BÜTÇESİ YÜZDE 50 ARTTIRILMALI

 

 
TBMM Plan Bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yetersiz olduğunu. pandeminin getirdiği ek maliyetlerinde dikkate alınarak yüzde 50 oranında artırılması gerektiğini söyledik. Ancak her zaman olduğu gibi bu haklı talebimiz de AKP ve MHP üyeleri tarafından kabul edilmedi.

 

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SENDİKALARI KHK İLE TEHDİT

 

 
Eğitim Sen yönetici ve üyeleri 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 35. maddesi kapsamında baskı altına alınarak soruşturmalara maruz bırakılıyor.

Eğitim Sen’in örgütlü mücadelesi yönelik olarak başlatılan hukuk dışı uygulamalar, yüksek yargı kararlarına, AİHM kararlarına ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Asıl suç, sendikal faaliyetlerin zorlama yöntemlerle suç kapsamına alınmaya çalışılmasıdır.

Milli Eğitim Bakanlığını tüm sendikalara eşit mesafede durarak sendikal özgürlüklerin önünü açması gerekir. Sendikaların örgütlenme ve diğer sendikal faaliyetlerini özgürce yapmaları için tüm sendikalarımızın yanındayız. Eğitin Sen’e karşı yapılan tüm ayrımcılıkların da karşısındayız.

 

 

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANI İŞİNİ YAPMIYOR

 

 
Milli Eğitim Bakanı Sn. Mahmut Özer, tüm bu sorunlarla ilgilenmiyor, sanki iktidar değişmiş gibi Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunu baştan aşağı değiştiriyor. Daha düne kadar omuz omuza çalıştığı bürokratları görevden alma gerekçesini de açıklamıyor.
Mustafa Gündüz gibi birini Talim Terbiye Kurulu üyeliğine getiriyor. Niye? Çünkü Mustafa gündüz Latin harflerine karşı, hilafeti savunuyor, medrese eğitimi savunana, İstanbul Sözleşmesine karşı… Bunun anlamı Cumhuriyete devrimlerine düşmanlıktır.

 
İlkokullarda okullaşma yüzde 95, peki bu yüzde 5’lik dilime giren okul yüzü görmeyen çocuklar ne olacak?

 
İKTİDAR İÇİN EĞİTİM TOPLANTILARI

 
CHP İl Örgütlerimizle birlikte 4 Kasım’da başlattığımız “İktidar İçin Eğitim Toplantıları”nda da katılımcıların ortak sorunu okulların yetersizliği, öğretmen açığı, derslik sorunu, okullarda temizlik ve hijyen sorunu oldu.