CHP’li Halıcı: 85 milyon vatandaşın bilgilerini kimler sızdırdı?

CHP’li Halıcı: 85 milyon vatandaşın bilgilerini kimler sızdırdı?
9 Mart 2024 08:55

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, yurttaşların kişisel bilgilerinin internette ve sosyal paylaşım sitelerinde satılması skandalını Meclis gündemine taşıdı. Halıcı “Ülkenin Cumhurbaşkanı, parti genel başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, savcılar ve kamu görevlilerinin de içinde olduğu tüm bilgilerin internetten satılması büyük bir güvenlik açığı ve riski değil midir?” diye sordu.

 

 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Yalım Halıcı, milyonlarca vatandaşın kişisel verilerinin çalındığı ve bunların internet ortamında satıldığının ortaya çıktığını belirterek “150, 250 ve 1000 liraya haftalık, aylık ve yıllık satılan bu paketlerde vatandaşların kimlik bilgileri, fotoğrafları, araçları, tapu kayıtları, medeni durumları, eğitim, adres, iletişim ve sağlık bilgi ve verilerinin olduğu belirtilmektedir” dedi.

 

 

CHP’li Halıcı önergesinde ayrıca şunları kaydetti:

 

 

“Sadece yetkili makamların ve devletin bilmesi gereken özel bilgi ve veriler, birtakım sosyal medya platformları üzerinden satışa çıkartılmıştır. Siyaset, spor, sanat, iş ve medya dünyası başta olmak üzere bütün Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının mahrem bilgilerinin satışa çıkartılması Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’na göre açık suçtur. Bununla birlikte bu mahrem bilgilerin elden ele gezmesi güvenlik zafiyetlerine ve hatta ülke güvenliğini ilgilendiren konularda sorunlara yol açabilecektir”

 

 

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şunlar:

 

 

-Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşının kişisel, nüfus, tapu, sağlık ve adres bilgileri nasıl ele geçirilmiştir? Bunun İçişleri Bakanlığı içerisindeki sorumluları kimlerdir? Bu kişiler hakkında ne tür hukuki ve idari işlemler yapılmıştır?

-Türkiye’nin güvenliğini ilgilendiren bu büyük skandal karşısında neden harekete geçilmemektedir, ne tür gerekçelerle önlem alınmamaktadır? Ülkenin Cumhurbaşkanı, parti genel başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, savcılar ve kamu görevlilerinin de içinde olduğu tüm bilgilerin internetten satılması büyük bir güvenlik açığı ve riski değil midir? Bu riskler karşısında ne tür önlemler alacaksınız, vatandaşları nasıl koruyacaksınız?

-İçişleri Bakanlığında gizli kalması gereken özel bilgiler kullanılarak bugüne kadar kaç kişi mağdur edilmiştir? Bu olaylar nedir ve akıbetleri ne olmuştur?

-150 lira verilerek bile alınan vatandaşların bilgilerinin başka ülke istihbaratları veya kuruluşları tarafından satın alınmamış olma ihtimali nedir?

– Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kişisel verilerini satan, alan ve bunları kamu kurumlarından sızdıran kaç kişi tespit edilmiştir? Bu kişilerle ilgili ne tür idari ve hukuki işlemler yapılmıştır?

-Satın alınan, ele geçirilen veya sızdırılan kişisel verilerin herhangi bir suçta kullanılması nedeniyle açılan bir soruşturma veya kovuşturma var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

-Kişisel verilerinin ele geçirilmesi veya sızdırılması nedeniyle mağdur olan vatandaşların zararı nasıl karşılanacaktır? Konuyla ilgili olarak bugüne kadar tarafınıza veya kamu kurumlarına kaç şikayet gelmiştir? Bunların içerikleri nedir?

-Vatandaşların kişisel verilerinin yayınlandığı site ve sosyal medya platformu sayısı kaçtır? Bunlar hangileridir? Bu veriler ne zamandan beri internet ortamında yayındadır?

– Bu sitelerden üzerinden kişisel veri ve adres bilgileri alınarak işlenen suç sayısı kaçtır? Erkek şiddetiyle sonuçlanan vaka sayısı nedir? Kaç kadın bu nedenle yaralanmış ve hayatını kaybetmiştir? Bunlar nelerdir ve hangi illerde yaşanmıştır?