CHP'li Gürsel Tekin'den lise öğrencilerini sevindirecek teklif…

CHP'li Gürsel Tekin'den lise öğrencilerini sevindirecek teklif…
13 Temmuz 2012 11:50

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Karayolları Trafik Kanunu ve ortaöğretim müfredatında değişiklik yapılarak, lise son sınıf öğrencilerinin kursa gitmeden ehliyet sınavına girebilmelerine dair kanun teklifi verdi.
 
Karayolları Trafik Kanunu 125. Maddesinin, “Üniversite ve yüksekokullar ile lise ve dengi okullarda, zorunlu trafik, ilk yardım ve motor derslerinden başarılı olanlar, sürücü kurslarında, bu derslerden Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikteki esaslara göre sınava girmek kaydıyla muaf tutulabilirler.” şeklinde düzenlendiğini belirten Tekin; bu hükme paralel olacak şekilde yapılması planlanan değişiklikte sürücü belgesi alma şartlarında düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

 
Sürücü belgesi alabilmek için aranan şartlar arasında sayılan eğitim ve sınav şartında yapılması planlanan değişiklikle ortaöğretim son sınıf öğrencilerine okullarda seçmeli ders olarak ilk yardım, trafik ve motor dersleri de yer alması gerektiğini belirten Tekin, bu dersleri alıp başarılı olan öğrencilerin mezun olduklarında, yaş şartını da elde ettiklerinde sınava girmeye doğrudan hak kazanacaklarını ifade etti.

 

Tekin, ortaöğretim müfredatında da değişiklik yapılarak ilk yardım, trafik ve motor derslerinin seçmeli ders olarak tüm lise son sınıf öğrencileri için açılması gerektiğini belirtti.

Yapılacak değişiklikler sayesinde alınan dersler ile lise son sınıf öğrencileri sınava doğrudan katılma hakkı edinecek.Sınava hazırlık için ayrıca bir çalışma veya özel kurs alma ihtiyacı sona erecektir. Sürücü kursları yine bu dersler için eğitime devam edecek ancak ortaöğretimde okuyanlara bu eğitimi okulda alma hakkı tanınmış olacak.

 
Tekin verdiği teklifle ilgili olarak; “Ülkemizde 2,5 milyon lise son sınıf öğrencisi var. Bu gençlerimizin ilk hedefleri üniversiteyi kazanmak ve iş hayatına atılmaktır. Günümüzde ehliyet almak artık hayati bir zorunluluk olmuştur. Kitap-defter parası, dershane, yurt ücreti, harç derken gençlerimiz ve aileleri zaten ekonomik zorluklar yaşıyorlar. Bir de bunun yanında ehliyet almak için sürücü kurslarına verilen paralar ailelerin belini büküyor. Bu kanunla öğrenci ve velilerin bu sıkıntıları aşılacak” açıklamasını yaptı.