CHP’li Gürer: Sanat Tarihi dersi tarihe mi karışıyor?

CHP’li Gürer: Sanat Tarihi dersi tarihe mi karışıyor?
24 Mayıs 2017 10:45

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Yılmaz, Ekim ayında yapılan atamada sadece 1 sanat tarihi öğretmenin olduğunu açıkladı

 

 

 

Sanat Tarihi Dersi tarihe mi karışıyor?

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yapılan öğretmen atamalarında Sanat Tarihi alanında sadece 1 öğretmenin atamasının gerçekleştirildiğini açıkladı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Güren, 10 Yıl öncesine kadar zorunlu ders kapsamında olan ve günümüzde seçmeli ders olmaktan bile çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Sanat Tarihi Dersi ve bu alanda her yıl mezun olan yaklaşık 1000 öğretmenin sorununu TBMM Gündemine taşıdı.

 

 

SANAT TARİHİNE ALTERNATİF DERS Mİ GELİYOR?

 

 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan müfredat içinde yer alan Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi dersinin, Sanat Tarihi Dersinin alternatifi olarak mı hazırlandığını ve bu dersin Sanat Tarihi Dersinin yerine mi düşünüldüğünü sordu.

 

 

SANAT TARİHİ DERSİ MÜFREDATTAN KALDIRILDI MI?

 

 

Türk Kültür ve Medeniyet Tarihi Dersinin yeni müfredatta yer alması halinde, bu dersin amacına ulaşması adına yalnızca sanat tarihi öğretmenleri tarafından mı verileceğinin yanıtlanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, “On yıl öncesine kadar zorunlu dersler arasında olan sanat tarihi dersleri günümüzde seçmeli dersler arasındaydı ancak; yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan müfredat içinde sanat tarihi dersine yer verilmemiştir. Bu bağlamda; sanat tarihi dersleri, ortaöğretim müfredatından kaldırılmakta mıdır? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen (norm fazlası da dahil) kaç adet Sanat Tarihi Öğretmeni vardır? 15 bin öğretmen ataması içerisinde 1 sanat tarihi öğretmenine istihdam sağlandığı doğru mudur? Ortaöğretimde seçmeli olarak okutulan sanat tarihi derslerine, Talim Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı kararına göre farklı branş öğretmenleri de girebilmektedir. Ancak; Sanat Tarihi öğretmenleri, kendi branşları dışında başka bir derse girememektedir. Talim Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı kararında, sanat tarihi derslerine yalnızca işin uzmanı sanat tarihi öğretmenlerinin girmesi hususunda değişiklik yapılması düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgelerinde “Sanat Tarihi” dersinin seçmeli dersler arasında yer aldığını belirterek, “Derslerin hangi branşlar ve öğretmenler tarafından okutulacağı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararları ile kabul edilen Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları doğrultusunda belirlenmektedir” dedi.

 

 

ÜLKE GENELİNDE SADECE 161 SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ GÖREV YAPIYOR

 

 

Talim ve Terbiye Kurulunun resmî internet sayfasında 13 Ocak-10 Şubat 2017 tarihleri arasında (askıya alınan) ilan edilen taslak öğretim programlarının, ortaöğretim kurumlarının ortak dersler kategorisinde yer alan derslerden oluştuğunu anlatan Bakan Yılmaz, “Bakanlığımız resmi eğitim kurumlarında 10.03.2017 tarihi itibariyle Sanat Tarihi alanında 161 öğretmen görev yapmaktadır. Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, bütçe kanunlarının verdiği yetkinin yanında Bakanlar Kurulunca Bakanlığımıza tahsis edilen ve Maliye Bakanlığınca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabilmektedir. Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi dikkate alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta, il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alanlara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumları belirlenmektedir” dedi.

 

 

EKİM’DE SADECE 1 ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI

 

 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Belirlenen eğitim kurumlarına Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 tarih ve 9 sayılı Karan, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” ve “Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” hükümleri çerçevesinde yapılan duyurular üzerine başvuruda bulunanlar arasından tercihleri ve KPSS puan üstünlüğü durumuna göre atama yapılmaktadır. Bu çerçevede 2016 Ekim ayı içerisinde yapılan öğretmen atamalarında Sanat Tarihi alanında 1 öğretmenin ataması gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu.

 

 

İŞSİZLER ODRUSUNA HER YIL ORTALAMA 999 SANAT TARİH ÖĞRETMENİ KATILIYOR

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sanat tarihi öğretmenlerinin seçmeli ders olarak okutulan Sanat Tarihi Dersi’nin tamamen müfredattan kaldırılacağı endişesini taşıdıklarını belirterek, “Her yıl 1000 civarında sanat tarihi öğretmeni mezun oluyor. Buna karşılık ataması yapılan sanat tarihi öğretmeni sayısı ise sadece 1’dir. Başka bir deyişle her yıl üniversiteli işsizler ordusuna sadece sanat tarihi öğretmeni olarak 999 kişi ekleniyor. Müfredatın ve kontenjanların yeniden gözden geçirilmesi ve sanat tarihi öğretmenlerinin atamalarının yapılması gerekmektedir” dedi.