CHP’li Gürer: Dur deyince gıda fiyatları durmuyor!

CHP’li Gürer: Dur deyince gıda fiyatları durmuyor!
12 Mart 2024 10:30

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ramazan ayıyla birlikte bazı gıda ürünlerinde indirim uygulandığı ya da fiyatların sabitlendiği yönünde kamuoyu oluşturulduğunu ifade etti. Ancak rafta satılan ürünlerin bir önceki yıla göre enflasyondan daha yüksek fiyatlarla satıldığını belirtti. “Dur deyince fiyatlar durmuyor” dedi.

 

 

Aynı zamanda, dünya genelinde FAO’ya göre gıda ürünlerinde düşüş devam ederken, ülkemizde gıda fiyatlarının artışının sürdüğünü vurguladı.

 

 

FAO’YA GÖRE GIDA FİYATLAR DÜNYADA DÜŞÜYOR

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın Şubat ayı Gıda Fiyat Endeksi’ne göre dünya genelinde bir önceki yıla göre %10.5’lik bir azalış yaşandığının açıklandığına dikkat çekti. Gürer, Şeker ve et dışındaki tahıl ürünleri, buğday, pirinç ve mısırın yanı sıra bitkisel ham yağlarda da fiyatların gerilediğini ifade etti.

Şeker, et ve süt ürünlerinde ise FAO göre bir artış olduğuna değinen Ömer Fethi Gürer son beş yılda uygulanan hayvancılık politikaları yanlış uygulanmasa idi ülkemiz bu bağlamda dünyadan ayrışırdı. Yem ve ahır giderleri artışın yanından buzağı ölümleri, hayvan hastalıkları ve çiğ süt fiyatlar ile ilgili yanlışlar ülkemizi de sorunlu kıldı” diye konuştu.

Gürer, “Brezilya’da olası kuraklığın, Hindistan ve Tayland’a şeker üretimi düşük olma beklentisi dünya farklı ülkelerinde şeker fiyatları olumsuz etkiyorsa temel gıda ürünlerinde kendi kendine yeten ülke olmanın önemi daha iyi anlaşılmalıdır. Globalleşen dünyada “param var gider alırım” anlayışı “ürünü bulursan alırsın” anlayışına yerini terk etmiştir. Ülkeler kendi kendine yeterlilik için çaba harcarken bazı ülkelerde üretimleri ile gıdadan önemli gelir sağlar konuma ermişlerdir ve bu yolla fayda sağlar boyutta tarımsal ürün ticaretini artırmışlardır “dedi.

 

 

TEMEL GIDADA DOĞRU PLANLAMA ŞART

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temel gıda ürünlerinde doğru planlama ile üretimin sağlanması halinde, Türkiye dünyadan ayrışacağı gibi gıda da avantajlı konuma da erebileceğini söyledi.

Gürer, ülkemizde 21 gıda ürününde arz açığı bulunduğunu ve bu ürünlerin başlıca gıda ürünü olduğuna işaret ederek, örneğin kuru fasulye üretimi 2023 yılında 2002 yılı üretiminin altında oluyorsa ve artan nüfusa göre düşük üretim gerçekleşiyorsa, mevsim etkilerinin rekolteye etkisi de varsa, buna göre bir ekim planlaması sağlanmalıdır. Dünyada tahıl kullanımı 2023/24 yılları için 2 milyar 823 milyon ton olarak öngörülmektedir. Bir önceki üretim yılına göre yüzde bir oranında artış beklenmektedir.

2024 yılı için FAO üretim tahmini buğday için bir önceki yıla göre yüzde 1 artış ile 797 milyon tonu bulabileceği tahmin edilmektedir. Rusya, Çin, Hindistan, İran, Pakistan yanında ülkemizde de 2024 buğday üretim rekoltesinin olumlu seyir izlemesi beklenmektedir.

Ülkemiz için bu öngörü DİR kapsamında yurt dışından ürün bulmayı olanaklı kılsa da yerli üretici için artan girdi maliyeti karşında daha düşük taban fiyat verilerek mağdur edilme riskini de yaratmaktadır.” dedi.

 

RAFTA FİYATLAR BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE KATLADI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizde gıda fiyatları bir önceki yıla göre katladığını, bununda gerçekçi bir desteleme ile planlı bir tarım anlayışından uzaklaşılmasından kaynaklandığını ifade etti. Tarım girdileri gibi gıdada ithalatçı anlayışın gıda fiyatlarının önemli ölçüde artışına vesile olduğuna vurgun yapan CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Raftaki ürünün ucuz olmasının yolu ithalat değil, kamucu bir anlayışla girdi maliyetlerini düşürüp, çiftçiye tarım kanununda yer alan milli gelirin yüzde birini vermekten geçiyor. Gıdada, Ramazan ayı dolayısı ile sabitlendiğini söylenen fiyatlar dahi el yakıyor. Vatandaş ihtiyacını sınırlı alabiliyor. Tencere zor kaynıyor. Emekli gün doğarken et kuyruğunda, ekmek içinde belediye ekmek satış noktalarında bir ekmeğe erişim için sırada bekliyor. Çarşı-pazar fiyatları market fiyatlarına yetişiyor. Akaryakıttaki fiyat artışı, girdi maliyet artışı ve de aracılık sistemi fiyatların durmasının önünü kesiyor” diye konuştu.